Linda Jansma – Verlos ons van het kwade

We ontvingen van De Crime Compagnie de catalogus met de nieuw te verschijnen boeken. Hier kwamen we ook ‘Verlos ons van het kwade’ in tegen. Dit bleek een losstaand te lezen vervolg op ‘In naam van de vader’ te zijn. Dus toen wist ik zeker dat ik dit boek wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord en nog voor de verschijningsdatum viel het boek al op onze deurmat. Hier willen wij De Crime Compagnie hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nadat de familie Foreest hun leven weer enigszins op orde heeft na het noodlot dat hen trof, ontstaan er opnieuw problemen. Dat heeft alles te maken met de nieuwe bewoonster van een al jaren leegstaand huis in Laren. De vrouw verliet twintig jaar geleden ’t Gooi na een dodelijk ongeval. Waarom is zij teruggekomen en waarom probeert zij op slinkse wijze het leven van Renée en Francis van Foreest binnen te dringen?

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw in een lege ruimte. De cover spreekt mij persoonlijk niet echt aan. Echter doordat het wel duidelijk een cover van De Crime Compagnie is, en er de naam van Linda Jansma op staat, zou ik het boek toch opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Linda Jansma (1967) is al jaren een publiekslieveling en bestsellerauteur. Ze schreef vijftien thrillers waaronder ‘Houvast’,’Kwetsbaar’ en ‘Tweestrijd’. ‘Verlos ons van het kwade’ is een vervolg op ‘In naam van de vader‘ uit 2018.

Het verhaal

De famile van Foreest hebben hun leven eindelijk weer een beetje op orde na het noodlot dat hun trof. Dan ontstaan er echter opnieuw problemen. Er is een nieuwe bewoonster in het huis in Laren dat al jarenlang leegstaat. Deze vrouw heeft ’t Gooi twintig jaar geleden verlaten na een dodelijk ongeval. Waarom komt ze, nu, opeens terug en wat wil ze van Francis en Renée van Foreest. Waarom probeert ze hun leven binnen te dringen?

Mijn mening

Het was al weer een tijd geleden dat ik ‘In naam van de vader’ gelezen had, maar er kwam al snel weer naar boven waar het boek destijds over ging en hoe het zo ongeveer in elkaar zat. Het boek begint met een stamboom en een hoofdstuk ‘Toen’, waarin je geheugen weer even opgefrist wordt en je voldoende informatie krijgt om het verhaal te kunnen volgen. Hierdoor kun je het verhaal ook losstaand lezen, al zou ik persoonlijk toch aanraden om eerst ‘In naam van de vader’ te lezen, zo leer je de hoofdpersonages toch beter kennen en heeft het boek net wat meer diepgang dan wanneer je alleen ‘Verlos ons van het kwade’ leest. En het zijn beide goede boeken, dus wat dat betreft is het ook absoluut geen straf om ze beiden te lezen.

Na deze inleiding volgt een krantenartikel in wording. Hier volgt informatie over de familie van Foreest en met welke zaakjes ze zich bezig houden. De schrijfster van het krantenartikel is Naomi, die na twintig jaar weer in Laren komt wonen, omdat ze op wraak op de familie van Foreest zint. Maar niet alleen Naomi zint op wraak en of hier onschuldigen bij betrokken worden, maakt dan niks uit. Hier durft Jansma ook hedendaagse actuele onderwerpen voor te gebruiken, zoals bijvoorbeeld loverboys. Al wordt dit niet expliciet zo genoemd.

Het verhaal is niet nagelbijtend spannend, maar er zitten wel genoeg spannende elementen in waardoor je steeds door wilt blijven lezen. De personages zijn goed uitgewerkt en je kunt je een goede voorstelling van de verschillende personen maken. Ook weet Jansma bij verschillende scènes de omgeving goed te omschrijven, waardoor ik me echt op deze locaties waande.

Ook lezen we regelmatig stukjes van twintig jaar geleden, waardoor steeds duidelijker wordt, wat er destijds allemaal speelde. En hoe de verhoudingen lagen. Maar ook wordt duidelijk dat deze verhaallijn gekleurd wordt door de herinneringen van een persoon.

In de ontknoping komt alles mooi samen en blijken sommige dingen toch anders gelopen te zijn, dan verwacht. Maar dan zijn er al dingen gebeurd die niet meer terug te draaien zijn. Hierdoor wordt weer extra duidelijk, dat wraak niet altijd zoet is…

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Verlos-ons-van-het-kwade

Gegevens van dit boek:
Titel: Verlos ons van het kwade
Serie: Familie Foreest
Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 350
Aantal pagina’s e-book: 304
Verteller luisterboek: Barbara Sloesen
Duur luisterboek: 10:02:00
ISBN paperback: 9789461095787
ISBN e-book: 9781774535325
ISBN luisterboek: 9781774535325
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge