Linda Jansma – Slaap maar zacht + Winactie

We ontvingen een persmail met enkele boeken die zouden gaan verschijnen bij De Crime Compagnie. Toen wij de cover zagen van ‘Slaap maar zacht’ werden we meteen nieuwsgierig en zijn we de korte inhoud gaan lezen. Nadat we deze gelezen hadden wisten we al snel dat dit weer een boek was die goed bij ons paste en we hebben direct terug gemaild. We kregen ook al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook bij ons in de brievenbus. Hier willen wij De Crime Compagnie dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als je wakker wordt, begint je nachtmerrie.

Op de IC-afdeling waar verpleegkundige Maud werkt, ligt een man in coma. Niemand weet wie hij is. De rechercheur die belast is met het onderzoek, regelt een item over de onbekende man in Opsporing Verzocht, waarna een getuige zich meldt. Maar voor deze vrouw gehoord kan worden, overlijdt ze.
Als er dan ook nog eens onverklaarbare dingen op de afdeling gebeuren, begint Maud te vermoeden dat iemand haar patiënt dood wil. Maar wie? En waarom?

De cover

De cover sprak mij meteen aan. Het is een witte achtergrond waarbij de achtergrond naar de randen toe wat donkerder wordt. Bovenaan staat de quote ‘Als je wakker wordt, begint je nachtmerrie’. De titel staat in grote rode letters op de cover. Daaroverheen ligt een spuit gevuld met een rode vloeistof. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig en ik zou het boek meteen opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Linda Jansma is een echte publiekslieveling. Inmiddels heeft ze vijftien thrillers op haar naam staan, waaronder de bestsellers Tweestrijd, Kwetsbaar en Bloedband. Ze debuteerde met het boek ‘Caleidoscoop’ waarmee ze ook de ‘Schaduwprijs’, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut, won. Ook veel van haar andere boeken ontvingen nominaties en prijzen.

Het verhaal

Maud werkt als verpleegkundige op een IC-afdeling. Sinds een aantal weken ligt er een onbekende man op hun afdeling, hij ligt in coma. Niemand weet wie hij is. Uiteindelijk regelt de rechercheur die belast is met het onderzoek naar de onbekende man een item bij Opsporing Verzocht. Gelukkig meldt zich een getuige. Maar voordat deze getuige iets kan vertellen, blijkt ze gestorven.

Dan beginnen er ook allerlei vreemde dingen te gebeuren op de afdeling in het ziekenhuis. Maud maakt zich zorgen en heeft langzaam het vermoeden dat iemand de onbekende man, die zij ondertussen Tom zijn gaan noemen, dood wil hebben. Maar de vraag blijft wie en waarom?

Mijn mening

Het boek is opgedeeld in dagen. Deze dagen bevatten steeds korte hoofdstukken. Deze hoofdstukken worden iedere keer gescheiden door een afbeelding van een spuit. Wat hierbij, vooral in het begin, een beetje verwarrend is, is dat niet duidelijk aangegeven is, vanuit wie het verhaal verteld wordt. Echter naarmate je verder in het verhaal komt, wordt dit steeds sneller duidelijk en had ik er ook geen moeite meer mee.

Er lopen eigenlijk twee verhaallijnen in het boek. Aan de ene kant de verhaallijn van de onbekende man die in coma ligt en waarbij Maud zich zorgen maakt om de vreemde dingen die op de IC-afdeling gebeuren. Aan de andere kant is er de verhaallijn van Finn, de zoon van Maud, die gechanteerd wordt en er achter wil komen wie hier achter zit.

De tweede verhaallijn speelt een minder belangrijke rol in het verhaal, maar vond ik wel een goede toevoeging in het verhaal. Doordat het de zoon van Maud is, merk je regelmatig dat Maud met haar gedachten bij haar werk is, waardoor bepaalde zaken die haar kinderen doen, haar niet opvallen.

Onder het lezen merk je dat Jansma wel research gedaan heeft naar de handel en wandel op een IC-afdeling en de medicatie die daar vaker gebruikt wordt. Ze bewijst hiermee duidelijk dat ze ook goed in staat is om een medische thriller te schrijven.

Deze twee verhaallijnen zijn niet razend spannend, maar houden je wel nieuwsgierig genoeg, waardoor je steeds verder wilt lezen. Hierdoor hangt er wel een bepaalde spanning in het verhaal. Voor de lezer is wel al vrij vroeg in het verhaal duidelijk wie achter de vreemde gebeurtenissen op de IC-afdeling zit, echter deed dit, voor mij, geen afbreuk aan het verhaal, want het blijft lang onduidelijk waarom deze persoon dit doet.

Wie achter de chantage van Finn zit blijft lange tijd onduidelijk en dit had ik niet aan zien komen, al vond ik het personage wel al vreemd overkomen. Echter, de ontknoping had ik echt niet zien aankomen en hier werd ik wel even door omver geblazen, want zo blijkt, dat het altijd anders kan zijn, als je in eerste instantie denkt.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Slaap-maar-zacht

Gegevens van dit boek:
Titel: Slaap maar zacht
Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 317
Aantal pagina’s e-book: 190
Verteller luisterboek: Karin Douma
Duur luisterboek: 08:34:39
ISBN paperback: 9789461095299
ISBN e-book: 9789461094995
ISBN luisterboek: 9789461096067
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Slaap maar zacht’, geschreven door Linda Jansma, verloten. Hier willen wij De Crime Compagnie natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Met welk boek debuteerde Linda Jansma?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Slaap maar zacht’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 14 december 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

2 thoughts on “Linda Jansma – Slaap maar zacht + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge