Lina Bengtsdotter – De man die een vreemde was

Ik las de twee voorgaande delen in de Charlie Lager-serie en was hier enthousiast over, waardoor ik erg blij werd toen ik de persmail binnen zag komen dat er een nieuw deel in deze serie zou verschijnen. Dus ik heb de uitgever terug gemaild en we kregen al snel een bevestigend antwoord en het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen wij HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als rechercheur Charlie Lager wakker wordt, kan ze zich de vorige avond nauwelijks herinneren. Toch heeft ze het gevoel dat haar iets ergs is overkomen. Tijd om de puzzelstukjes in elkaar te passen heeft ze niet, want ze moet halsoverkop naar Karlstad vertrekken om zich op de vermissing van de negen maanden oude Beatrice te storten. Geen gemakkelijke opdracht, zo blijkt al snel, want Beatrice’ ouders verkeren in shock en de media zitten boven op de zaak.

Als de eerste aanwijzingen nergens toe leiden, krijgt Charlie de indruk dat niemand de waarheid spreekt. Maar de kans om de baby levend terug te vinden wordt ieder uur kleiner, dus ze moet alles op alles zetten om de onderste steen boven te krijgen.

De cover

De cover is in dezelfde blauwige stijl als de voorgaande delen in deze serie. Er staat een man aan een meer. Op de achtergrond staat een huis tussen de bomen. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel, aangezien ik meteen het idee zou hebben dat dit weer een deel uit de Charlie Lager-serie zou zijn.

De auteur

Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in Gullspång, waar de Charlie Lager-serie zich afspeelt. Tegenwoordig woont ze met haar kinderen in Stockholm en werkt ze als docent Zweeds en psychologie. Haar eerste boek ‘De vrouw die terug moest’ werd in Zweden verkozen tot beste thrillerdebuut en was het meestverkochte debuut van het jaar.

Het verhaal

Charlie Lager heeft na een avondje in de kroeg een man mee naar huis genomen, echter kan ze zich hier nog maar weinig van herinneren als ze wakker wordt. Ze heeft het gevoel alsof haar iets ergs is overkomen. Maar ze krijgt geen tijd om er over na te denken, want ze moet voor haar werk halsoverkop naar Karlstad vertrekken om zich bezig te houden met de verdwijning van de negen maanden oude baby Beatrice. Het blijkt al snel, dat dit geen gemakkelijke zaak te worden, want de ouders van Beatrice zijn in shock en de media zit bovenop deze zaak.

De eerste aanwijzingen leiden nergens naar toe en Charlie krijgt het gevoel alsof iedereen een eigen waarheid heeft. De kans dat Beatrice levend terug gevonden wordt, wordt steeds kleiner, dus ze zal alle zeilen bij moeten zetten om deze zaak tot een goed einde te brengen en zal hier soms risico’s voor moeten nemen.

Mijn mening

Dit boek is het derde deel in de Charlie Lager-serie. De voorgaande delen zijn ‘De vrouw die terug moest‘ en ‘De kinderen die het bos in gingen‘. Dit derde deel kun je ook lezen zonder de voorgaande delen gelezen te hebben. Ik raad je echter aan de voorgaande delen ook te lezen, dan begrijp je hoofdpersonage Charlie Lager veel beter, omdat deze in ieder boek steeds wat persoonlijke dingen laat zien.

In het boek hebben we twee verhaallijnen. Aan de ene kant de verhaallijn van Sara, Lo en Nicki die in de instelling Rödminnet, ook wel Huize Waanzin, verblijven. Zij hebben alle drie geen fijn verleden en het ’s nachts komen ze samen in de kelder om elkaar sprookjes en verhalen met een happy ending te vertellen.

Aan de andere kant hebben we de verhaallijn waarbij baby Beatrice verdwenen is. Deze negen maanden oude baby lijkt van de aardbodem verdwenen en ondanks alle moeite die het politieteam doet komen ze geen stap verder. De ouders en vrienden blijken allemaal een ander verhaal te vertellen. Het wordt dus uitzoeken wat is waarheid en wat niet. Deze puzzel probeert Charlie op te lossen. Echter lijkt de kans steeds kleiner te worden dat ze Beatrice terug vinden.

De beide verhaallijnen lijken ogenschijnlijk niks met elkaar te maken te hebben en het duurt tot vrijwel het einde tot duidelijk wordt wat deze verhaallijnen verbindt. Hier houd ik van. Het is geen boek dat bol staat van de spanning, maar dat mis ik absoluut niet in dit verhaal. Doordat het verhaal goed opgebouwd is en genoeg plotwendingen, zorgen ervoor dat je aan het einde van ieder hoofdstuk, snel omslaat naar de volgende pagina om het nieuwe hoofdstuk te gaan lezen.

Ik kan niet wachten op een nieuwe Charlie Lager en ik hoop dat we Charlie dan weer wat beter leren kennen. Het blijft een mysterieuze rechercheur die mij nieuwsgierig maakt naar haar trauma’s.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-man-die-een-vreemde-was

Gegevens van dit boek:
Titel: De man die een vreemde was
Serie: Charlie Lager
Auteur: Lina Bengtsdotter
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Bianca Cornelissen
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 262
ISBN paperback: 9789402708295
ISBN e-book: 9789402762167
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge