De Limburgse Blogger Tag: doa wo ich geboare bèn

Ik zag op het blog van Debbie Schrijft dat er een tag online was die over Limburg gaat. En als echt Limburgs maedje moet ik die natuurlijk wel invullen. 🙂 Tamara van de blog Mara Tegendraads heeft deze Limburgse Blogger Tag samen gesteld. Dankjewel daarvoor Tamara. 🙂

Beiden zijn trouwens ook erg leuk om te gaan volgen. Maar dat terzijde.

limburgse-blogger
Bron: Mara Tegendraads

Waar ben je geboren of waar woon je nu? 

Ik ben geboren in Heerlen en heb als kind altijd in het kleine dorpje Eygelshoven, wat bij Kerkrade hoort, gewoond. Ik ben in Vaals gaan wonen en via Heerlen uiteindelijk weer in Kerkrade terecht gekomen. En daar woon ik nu naar tevredenheid.

Spreek jij Dialect?

Joa, ich kall plat. Ik vind dat dialect ook echt behouden moet blijven, en als mensen zeggen dat ze hun kinderen niet dialect willen leren vind ik dat altijd jammer. Naast dialect spreek ik natuurlijk Nederlands, Duits en Engels. Al zeggen veel mensen dat het Kerkraads dialect veel van Duits weg heeft, dus wie weet dat ik daarom niet zo veel moeite heb met duits.

KMZonnescherm

Wie is jouw favoriete bekende Limburger?

Poeh goede vraag. Chantal Janzen is eigenlijk de enige die me invalt. Ik vind Chantal altijd zo lekker gewoon over komen op televisie. En sinds het boek “Kaal” heb ik wel respect voor Marco Roelofs van “De Heideroosjes”.

In welke Limburgse stad ga je het liefste shoppen?

Mij doe je echt geen plezier met shoppen. Het is bij mij meestal heb ik iets nodig dan ga ik, maar zomaar shoppen voor de fun is aan mij niet besteed. Dus als het hier in Kerkrade te krijgen dan wandelen we hier het centrum in en anders gaan we naar Heerlen. Kerkrade is helaas qua winkels een beetje leeg gelopen. Er zijn heel wat winkels verdwenen sinds Kerkrade het centrum aan het verbouwen is. Hopelijk komen er weer winkels terug als Kerkrade klaar is met verbouwen.

Welk Limburgs eten vind je het lekkerste?

Echte Limburgse vlaai. Zoals de Limburgse vlaai kennen ze het in de rest van het land niet. Multivlaai is echt geen Limburgse vlaai. Sorry. Maar vlaai moet je echt in Limburg halen. Mijn favoriet is toch wel de Smurfenvlaai. Waarom die smurfenvlaai heet is me eigenlijk nooit duidelijk geworden, want er is niks blauws aan te zien. Smurfenvlaai is een abrikozenvlaai met slagroom en chocoladeschilfers.
Smurfenvlaai

Wat mis jij in Limburg dat ze in de Randstad wel hebben?

Wat ik soms wel eens jammer vind is dat bepaalde musicals alleen in de Randstad opgevoerd worden en niet in het Zuiden. Dan moet je al, of naar de middagvoorstelling, of je moet al een overnachting erbij boeken, dat vind ik wel jammer. Daarnaast zie je soms wel eens leuke dingen langskomen die mensen dan bij winkelketens gekocht hebben waar we in Limburg het bestaan nog niet van kennen. Soms wordt Limburg een beetje vergeten bij Nederland.

Hou jij van Limburgse muziek en welke?

Rowwen Hèze kan ik echt wel waarderen. Vroeger kon ik ook de muziek van de heideroosjes wel waarderen. Maar als ik dat nu hoor denk ik toch wel…. echt zingen konden ze niet. hahah. Maar de teksten waren en vind ik nog steeds geweldig.

Wat mis je het meest aan Limburg als je er niet bent?

Het thuisgevoel. En natuurlijk mijn eigen huisdiertjes. Maar dat heeft niks met Limburg te maken. Het echt Limburgse wat ik mis is de Limburgse gemoedelijkheid. Hier gaat alles net wat rustiger en minder gehaast dan boven de rivieren (tenminste naar mijn gevoel). En haha wat ik altijd raar vind… hier wordt bijvoorbeeld de koekjestrommel op tafel gezet en ik heb al meer dan eens meegemaakt dat ik buiten Limburg op bezoek was, dat er met de koekjestrommel rond gegaan werd. Iedereen een koekje kon pakken en dat de koekjes dan weer de kast in gingen. Haha dat zijn van die kleine gebruiken die echt opvallen.

Heb jij bekende of historische plekken in je omgeving?

Parkstad, waar Kerkrade bij hoort, begint toch steeds meer aantrekkelijker te worden voor toeristen. Er komen steeds meer toeristische activiteiten bij. Zo hebben we hier Gaiazoo, ik vind Gaia echt een mooie dierentuin. De dieren hebben hier echt de ruimte en ik heb het idee dat hier wel aan het belang van de dieren gedacht wordt.

Dan heb je in Landgraaf, plaats verderop nog de wereldtuinen Mondo Verde. Erg mooie tuinen en ook hier heb je naast tuinen en bloemen en planten ook dieren. Ik vind daar het apeneiland erg leuk. Je kunt tussen de aapjes doorlopen.Ook de roofvogels kun je daar mooi fotograferen.

Mondo Verde

In Kerkrade heb je natuurlijk ook nog Abdij Rolduc. En sinds eind 2015 hebben we in Kerkrade een heus museumplein. Met 3 museums. Eerst was dit alleen het Continium, maar naar een ingrijpende verbouwing en vooral een hoop bijbouwen, is Continium uitgebreid van 1 naar 3 musea. Nu is dat Continium discovery center, Cube design center en Columbus earth center. Al ben ik hier nog niet geweest, maar wil ik deze wel nog een keer bezoeken. En natuurlijk de natuur hier is gewoon heel mooi. 🙂

Heb jij een favoriete Limburgse schrijver?

Ja, ik vind het laatste boek van de Roermondse schrijfster Joyce Spijker wel erg goed. Het boek “In de familie“. Verder lees ik wel veel Nederlandse schrijvers maar zitten daar niet zo veel Limburgse schrijvers tussen. Wellicht toch iets waar ik me ook eens in moet verdiepen. Of er tussen de Limburgse schrijvers ook nog interessante schrijvers zitten.

Weet ik nog andere leuke Limburgse bloggers te noemen?

Ik volg qua Limburgse bloggers Debbie schrijft en nu sinds deze tag ook Mara Tegendraads. Verder volg ik Surfing Ann, zij is oorspronkelijk uit Limburg maar woont er nu niet meer.  En Claudia van CrochetClaudia. Ze blogt niet meer zo vaak, maar als dan vind ik het wel leuk om te lezen.

Kom je zelf van Limburg of weet je nog Limburgse bloggers die ik absoluut niet mag missen, deel ze rustig want leuke blogs wil ik altijd wel gaan volgen.

3 thoughts on “De Limburgse Blogger Tag: doa wo ich geboare bèn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge