Lieke Hester – Het kan ook nooit normaal

We ontvingen een persmail over het boek ‘Het kan ook nooit normaal’ geschreven door Lieke Hester. Wij hadden dit boek ook al in de catalogus van HarperCollins Holland zien staan, en op ons ‘Wil-ik-lezen-lijst’ geplaatst, dus wij hoefden niet lang na te denken toen we de persmail ontvingen. We hebben direct terug gemaild en niet viel later ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen wij HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is op andere gedachten brengen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, en soms allemaal op dezelfde dag.

Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In ‘Het kan ook nooit normaal’ doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.

De cover

Op de cover staat Lieke in uniform op straat. Ze staat vrolijk op de cover en doordat er gekozen is voor een foto zou dit boek mij zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Lieke Hester is hoofdagent bij de politie in het centrum van Amsterdam. Ze was te zien in het voor een Televizier-Ring genomineerde tv-programma Bureau Burgwallen en spreekt zich actief uit tegen geweld tegen hulpverleners, onder andere via haar populaire Instagramaccount. Daarnaast heeft ze haar eigen blog, Liekeschrijft, waarop ze regelmatig verslag doet van situaties die ze als agent meemaakt. Haar blog ‘Lieve relschoppers’ werd meer dan 3 miljoen keer gelezen. Ze won in 2020 de VIVA400-award.

Mijn mening

We ‘kenden’ Lieke Hester al uit het tv-programma Bureau Burgwallen en sinds dat programma hebben we nog meer respect gekregen voor de politie en andere hulpdiensten. Dus toen wij zagen dat Lieke ook een boek uit ging brengen werden wij extra nieuwsgierig en ik kan alleen maar zeggen ‘Ga dat boek lezen!’. Dit boek zou voor mijn gevoel verplichte kost mogen zijn voor iedereen die ooit een vinger uitgestoken heeft naar de hulpdiensten of steeds commentaar heeft op het optreden van de politie.

Lieke geeft een helder inkijkje in haar werk als agent, zonder ooit de slachtoffers uit het oog te verliezen. Ze brengt haar verhaal met een dosis sarcasme en humor en laat ik daar nu net van houden… Op een bepaald moment gaan ze een woning binnen waar iemand ligt die al een tijdje dood is en natuurlijk ruikt dat niet al te fris. Ze gaan naar binnen terwijl iemand, zachtjes, het deuntje ‘Het aroma komt je tegemoet’ zingt. Dit is humor waar ik van houdt. Dit zijn dingen die zouden we hier thuis ook klaar krijgen. We gebruiken ook vaak een hoop zelfspot als het onze gezondheid betreft. En dus daar past deze humor ook wel bij thuis.

Maar ook is Lieke heel respectvol naar de lezer. Ze geeft sowieso bij ieder hoofdstuk aan, in welke functie ze was op het moment dat het voorval gebeurde en indien nodig heeft ze ook een trigger-waarschuwing geplaatst. Dit vind ik erg goed van haar, vooral als iemand bijvoorbeeld zelfmoordgedachten heeft is het wel goed dat hij van te voren even gewaarschuwd wordt en niet zomaar een zelfmoord verhaal te lezen krijgt. Maar de waarschuwingen bij de lugubere verhalen vind ik het meest hilarisch. Ze waarschuwt, maar zegt vervolgens dat je ze gewoon kunt lezen nu je gewaarschuwd bent. En het is inderdaad zonde als je die hoofdstukken over zou slaan, want ook dat hoort bij het werk van hoofdagent.

Wat mij na aan het hart ging was het moment dat Lieke en haar collega zonder duidelijke reden aangevallen werden door een aantal raddraaiers. En helaas zijn de straffen hiervoor betreurenswaardig laag. Je merkt in het vertellen van Lieke dat ze hier ook door geraakt is en niet begrijpt dat iemand dit kan doen. Maar ook voelt ze zich teleurgesteld in de recherche en openbaar ministerie omdat zij hier niet echt prioriteit aan geven. En ik kon me tijdens het lezen hier heel goed in verplaatsen. Lieke wist me hier heel erg te raken en ik voelde de woede, maar vooral ook de onmacht, die Lieke ook beslist gevoeld moet hebben.

Maar ondanks dat Lieke aangevallen is, blijft ze liefde voor haar vak houden en dat spat ook van het papier af. Ze heeft het regelmatig over de Blauwe familie en zo leest het ook echt. Alsof Lieke een extra familie heeft, namelijk haar collega’s. En wat haar avonturen op haar werk betreft… Ik hoop dat we nog lang van deze avonturen mogen meebeleven, want door haar heerlijke schrijfstijl blijf je lezen en wordt de liefde voor het vak ook een beetje doorgegeven en komt wellicht ook het respect voor de hulpverlening weer meer terug.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-kan-ook-nooit-normaal

Gegevens van dit boek:
Titel: Het kan ook nooit normaal
Auteur: Lieke Hester
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 261
ISBN paperback: 9789402709674
ISBN e-book: 9789402764482
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge