Lidewij Martens – Koningsdag

Enige tijd geleden zag ik dat er een nieuw boek van auteur Lidewij Martens aangekondigd stond. Aangezien ik haar verhalen graag lees, en de korte inhoud van dit nieuwe boek mij ook aansprak, hoefde ik niet lang na te denken en had ik het vermoeden dat dit wel eens een thriller voor mij kon zijn. Na een mailtje naar de uitgeverij, ontvingen wij kort na de verschijningsdatum een recensie-exemplaar. Hier willen wij HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Amsterdam is net bekomen van de pandemie en maakt zich op voor de eerste uitbundige Koningsdag. In de aanloop ernaartoe krijgen rechercheur Flo en haar trouwe hond Hunter echter te maken met dreigende rellen. Er zijn geen betaalbare woningen meer te vinden en de gewone Amsterdammer wordt de stad uit gejaagd. Op meerdere locaties vinden incidenten plaats. In een garagebox wordt een dode man gevonden. Een pand gaat in vlammen op. Er gaat een bom af. Er lijkt geen enkel verband tussen de gebeurtenissen te bestaan, totdat een jonkheer zich meldt, die namens het koningshuis zegt te spreken. Terwijl de dagen tot Koningsdag wegtikken, raakt Flo steeds dieper verstrikt in een web van macht, leugens en oplichterij…

De cover

Op de cover is op de voorgrond een gebouw te zien. Op de achtergrond is de skyline van een stad te zien. Deze wordt gespiegeld in het water. Doordat de coverfoto in de avond genomen is. Is het een beetje een mysterieuze cover. Doordat het verhaal zich in Amsterdam afspeelt, ga ik er vanuit uit dat het skyline van Amsterdam is. De tekst ‘Een staatsgeheim. Incidenten in de stad. Wie is de volgende die sterft?’ maakt mij erg nieuwsgierig. Ik vind het een mooie cover.

De auteur

Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver, onder andere voor Baantjer, Spangen, Intensive Care, Mees Kees en Flikken Maastricht. Haar ervaring in de televisiewereld komt goed van pas bij het schrijven van haar thrillers, die barsten van vaart, ritme en spanning.

Het verhaal

Eindelijk, Koningsdag kan weer gevierd worden. Nu de pandemie achter de rug is maakt Amsterdam zich op voor het grote feest. Echter krijgen rechercheur Flo Berge en haar trouwe viervoeter Hunter te maken met verschillende dreigingen aangezien er geen betaalbare woning te vinden zijn in de hoofdstad en de gewone Amsterdammer genoodzaakt is om de stad te verlaten.
Voor Flo begint de race tegen de klok als er meerdere incidenten plaatsvinden. In een garagebox wordt het lichaam van een man gevonden, er breekt brand uit in een pand en een bom gaat af. Het is niet meteen duidelijk wat het verband is tussen deze drie zaken. Maar als er zich iemand meldt die zegt namens het koningshuis te spreken, gaan alle alarmbellen af. En Koningsdag komt steeds dichterbij. Kan Flo deze zaken op tijd oplossen? Of raakt ze verstrikt in een web waar ze niet meer uitkomt…

Mijn mening

Ik leerde Lidewij Martens kennen via haar in 2019 verschenen boek ‘Steigereiland‘. Daarna volgende ‘Ondergronds‘ en nu is er ‘Koningsdag’. Ik kijk elke keer weer uit naar een nieuw boek van deze Nederlandse auteur, dus zo ook deze keer. 🙂

In ‘Koningsdag’ tellen we af richting de dag dat Nederland op zijn kop staat: Koningsdag. Dit jaar wordt deze feestelijke dag gevierd in Amsterdam en natuurlijk moeten daar de nodige maatregelen voor genomen worden. Ook zijn er wederom bepaalde dreigingen die rechercheur Flo Berge en haar trouwe hond Hunter in de kiem moeten smoren.

Auteur Lidewij Martens weet rechercheur Flo Berge wederom neer te zetten als een levensecht personage. Dit vind ik altijd erg fijn en hierdoor wordt het boek persoonlijker. Wat mij wel opviel tijdens het lezen is dat de hoofdstukken erg lang zijn. Het eerste hoofdstuk bestaat bijvoorbeeld uit 27 pagina’s. Dit vind ik persoonlijk erg lang en dit zorgt er dan ook voor dat ik niet nóg even één hoofdstukje lees voor het slapen gaan. Het liefste heb ik altijd korte hoofdstukken, want hierdoor hou je de snelheid in het lezen. Zit er dan geen snelheid in het verhaal? Jazeker wel. Er gebeurt eigenlijk constant wel iets in het verhaal. Ook met de spanning zit het goed. Want er gebeuren verschillende dingen waardoor de spanning eigenlijk de hele tijd aanwezig is.
Het boek is ook actueel. Zo heeft Flo bijvoorbeeld net Corona gehad en spelen hedendaagse zaken zoals demonstraties en rellen een grote rol in het verhaal.

Ik ben en blijf fan van rechercheur Flo, de kleine vrouwelijke rechercheur met de grote cowboyhoed. Wat voor mij, als dierenvriend, ook echt een pluspunt is, is hoe Martens, Flo’s herdershond Hunter telkens een rol geeft in het verhaal. Hunter en Flo zijn onafscheidelijk en dan geeft mij, tijdens het lezen, een goed gevoel. Ook speelt in dit verhaal een aapje mee. Ik heb ook met enige regelmaat in mijzelf gegrinnikt om bepaalde fratsen van dit aapje.

‘Koningsdag’ heb ik, ondanks de lange hoofdstukken, met erg veel plezier gelezen. Hopelijk verschijnt er snel weer een boek met Flo en Hunter in de hoofdrol!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan onderstaand leesfragment.

Koningsdag

Gegevens van dit boek:
Titel: Koningsdag
Auteur: Lidewij Martens
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 238
ISBN paperback: 9789402710939
ISBN e-book: 9789402766486
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna of te lezen via Kobo Plus of Storytel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge