Lex Pieffers – Pole Position

In de folder van Karakter uitgevers zag ik het boek ‘Pole position’ geschreven door Lex Pieffers staan. Er werd gezegd dat het een boek was voor de echte Formule 1 en Max Verstappen fans. Laat ik nu beiden zijn. Dus nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik helemaal overtuigd. Dit boek moest ik lezen. Ik kreeg dan ook vrij snel na het verschijnen een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik Karakter uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Janet Ross is knap, elegant, maar vooral een stoere vrouw. Geboren en getogen in Schotland: het land van David Coulthard en Jackie Stewart. De treurige buitenwijk van Glasgow waar ze opgroeit, blijkt algauw te klein voor haar ambities. Zo jong als ze is, besluit ze haar kansarme milieu achter zich te laten en weet ze door haar interesse voor techniek een baan als leerling-monteur bij een schimmige garage te bemachtigen.
Tijdens een personeelsuitje op een indoorkartbaan geeft ze al haar vooral mannelijke collega’s bij de races het nakijken. Dat dat niet onopgemerkt blijft, blijkt als ze niet veel later een klus aangeboden krijgt. Achter het stuur van snelle auto’s is ze in haar element. Dat ze ’s nachts mannen met dubieuze, overduidelijk criminele bedoelingen rondrijdt, ervaart ze als een spannende onderbreking van haar doorgaans weinig opwindende leven.Echt link wordt het wanneer ze betrokken raakt bij de kidnapping van het 7-jarige dochtertje van Jo Crespo, de schatrijke eigenaar van een Formule 1-team.

Cover

Op de cover zien we iemand in een snelle auto zitten met een zonnebril op. Je ziet daarnaast boven in de hoek een geblokte vlag alsof dit van een circuit is. De weg is schuin gefotografeerd en in de verte zie je een klein dorpje tegen de bergen liggen. De titel ‘Pole Position’ is met zilveren letters ingelegd. Onderaan de cover staat de quote ‘Snelheid is haar passie. Auto’s zijn haar grote liefde. De combinatie lijkt dodelijk… .’. De cover zou me zeker opgevallen zijn, vooral de combinatie van de cover, titel en quote vind ik erg goed. Wel vind ik de cover niet helemaal bij het boek passen.

Auteur

Na Lex Pieffers zijn studie aan de London Film School regisseerde Lex Pieffers tien jaar tv-commercials voor Son & Lumière in Parijs. Vervolgens stapte hij over naar ENDEMOL om internationaal televisiedrama te ontwikkelen. Na Hilversum te zijn ontvlucht schreef hij, tijdens een langdurig verblijf in Schotland en de Arabische Emiraten, twee boeken waarvan de laatste, Pittsburgh, in 2015 genomineerd werd voor De Gouden Strop.

Het verhaal

De stoere, knappe en elegante Janet Ross is geboren en getogen in Schotland: Het land van David Coulthard en Jackie Stewart. Janet heeft ambities als coureur. Rijden in auto’s is haar grote passie. Hierdoor is de treurige buitenwijk van Glasgow waar ze opgegroeid is al snel te klein. Door haar interesse voor techniek en auto’s weet ze een baan als leerling-monteur bij een onbetrouwbare garage te krijgen.

Tijdens een personeelsfeestje gaan ze karten op de baan van een klant van de garage. Hierbij laat Janet al haar collega’s achter zich. Dit blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Hierdoor krijgt ze niet veel later een klus aangeboden waardoor ze een centje kan bijverdienen. Het werk lijkt haar op haar lijf geschreven, ze mag rondrijden met snelle auto’s. Dat ze hierbij ’s nachts rondrijdt met mannen die duidelijk criminele bedoelingen hebben, ziet ze als een spannende onderbreking van haar doorgaans saaie bestaan.

Echter, dan wordt ze ongevraagd betrokken bij de ontvoering van het 7-jarige dochtertje van Jo Crespo, de schatrijke eigenaar van een Formule 1-team.

Mijn mening

De eerste helft van het boek gaat naar mijn gevoel over Janet. Hoe ze haar leven leeft en hoe ze leeft voor haar passie van snelle auto’s. Haar geliefde Golf heeft ze zelf ook helemaal opgeknapt zodat hij snelheid heeft en hier gaat ze dan ook regelmatig op een stuk weg mee racen. Dit gedeelte van het boek leest ook echt als een thriller. Echter op het moment dat Janet vast komt te zitten, krijg je opeens de verhaallijn van Crespo en blijft Janet eigenlijk de grote afwezige en dat vind ik persoonlijk erg jammer. Ook het losstaande verhaal van Crespo is spannend, maar ik had het gevoel alsof ik twee aparte verhalen aan het lezen was. Op het einde komt Janet nog even in beeld, maar daarbij heb ik het gevoel alsof Pieffers er voor gekozen heeft om de twee verhaallijnen snel bij elkaar te brengen om het verhaal te eindigen. Ook is het einde voor mij teleurstellend. Je leest wel dat er een vervolg komt, maar voor mijn gevoel is het eerste boek niet afgerond. Dit vind ik zonde. Hier had beter een einde aan gemaakt kunnen worden. Nu blijf je met heel veel vragen achter…

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar mijn recensie? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Pole position
Auteur: Lex Pfieffers
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789045219318
Prijs paperback: € 15,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Lex Pieffers – Pole Position

  1. Helemaal eens met recensent. Eigenlijk twee verhalen met voor beide een open einde. Op zoek gegaan naar vervolg, maar dit bestaat niet. Zeer teleurstellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge