Laure van Rensburg – Een lang weekend

We werden door A.W. Bruna uitgevers benaderd of wij interesse hadden om ‘Een lang weekend’ te recenseren. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, waren we beiden wel nieuwsgierig, dus hebben we terug gemaild, dat we hier zeker interesse in hadden. Enkele dagen kwam de pakketbezorger dan ook al aan de deur met het boek inclusief enkele leuke goodies. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ellie is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Steven is een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. In zijn omgeving wordt met jaloezie naar de relatie met zijn jongere vriendin Ellie gekeken. Wanneer het stel voor het eerst samen een weekend weg gaat, kunnen ze beiden niet wachten om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in het afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat zowel Ellie als Steven grote geheimen met zich meedraagt – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…

De cover

Op de cover staat een huisje op een klif. Het is schemerig. Op de voorgrond zie je het strand. Over de gehele cover staat de titel van het boek, met rechtsboven in de tekst ‘Je leert iemand pas echt kennen als je er samen tussenuit gaat…’. Deze tekst maakt me nieuwsgierig en zorgt er voor dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel. Wat ik echter jammer vind, is dat er in het boek continue gezegd wordt dat er sneeuw ligt en dit nergens op de cover te zien is. Dit had voor mij de cover echt af gemaakt.

De auteur

Laure van Rensburg is geboren in Frankrijk en woont samen met haar geadopteerde kat Phoebe Buffay in Essex, Engeland. Dankzij haar grote fantasie begon ze al op zeer jonge leeftijd met schrijven. Ze publiceerde eerder korte verhalen in diverse literaire tijdschriften. Haar debuutthriller ‘Een lang weekend’ stond op de shortlist voor de ‘First Novel Price’ en verschijnt in vijftien landen.

Het verhaal

Ellie is een zeer intelligente studente aan New York University, ze is bescheiden en rustig. Steven is een gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan, die snel door hoopt te groeien en in de voetstappen van zijn vader kan treden. Hij ziet er goed uit. Zijn omgeving kijkt met afgunst naar de relatie die Steven heeft met de veel jongere Ellie. Ze gaan voor de eerste keer een weekend samen weg, zodat ze elkaar nog wat beter kunnen leren kennen. Dan treft hun een sneeuwstorm en zitten ze zonder telefonisch bereik opgesloten in het afgelegen huis en slaat de sfeer al vrij snel om. Het wordt al vrij snel duidelijk dat beiden een verborgen verleden hebben en dat één van hen met een andere reden het weekend in gegaan is… Één ding is duidelijk, één van hen zal het weekend niet overleven.

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog op een plaats delict waar iets gebeurd is wat je normaal alleen bij dieren ziet. Ik moet meteen denken aan een halve slachtpartij of iets anders gruwelijks. Ik sla snel de pagina om, want ik ben natuurlijk benieuwd wat er aan de hand is. Vervolgens komen we bij Dag 1, waarbij Ellie en Steven samen naar hun gehuurde huisje rijden. Het boek lijkt op dit moment meer een new adult dan een thriller en ik vraag me af waar de spanning blijft. In de tekst zitten veelal wollige teksten zoals o.a. onderstaande:

Onder hem ligt Ellie op haar zij te slapen, haar lichaam opgekruld tot een vraagteken. Gisternacht lag ze op haar buik, ze was wakker en beet op haar onderlip. Hij had haar haren van haar rug geveegd, de knobbels van haar ruggengraat gekust en de richel naar de verzonken vlakte van haar onderrug gevolgd.

Ja, dan ben je mij op een bepaald moment echt kwijt. De richel naar de verzonken vlakte van haar onderrug? Dit soort dingen kwam ik vaker tegen en dat haalt voor mijn gevoel echt de vaart uit het verhaal. Ik weet niet of dit aan de vertaling ligt, of dat dit in de originele tekst ook op zo’n manier staat.
Als je dan andere stukken tekst leest die gewoon rechttoe rechtaan geschreven zijn had ik soms het gevoel alsof het boek door twee personen geschreven of vertaald is.

Ongeveer halverwege het boek werd het verhaal gelukkig wel spannender en werd het een echt kat-en-muis-spelletje, wie krijgt wie te pakken. Hier wordt ook op een bepaald moment duidelijk waarom diegene tot deze daad gekomen is en dat hier een heel verleden aan vast zit. Zoals de auteur ook schrijft heeft ze dit verhaal geschreven vanwege de #me-too discussie die op gang gekomen is. Wat dat betreft had er denk ik meer uit het verhaal gehaald kunnen worden. Nu bleven de personages wat vlak en kreeg ik niet echt sympathie voor een van de twee hoofdpersonen.

Van Rensburg heeft wel een vlotte pen, hierdoor las ik het boek wel snel uit, maar door de soms wollige teksten en de vlakke personages werd het boek toch niet helemaal wat ik er van verwacht had. Ik denk dat Van Rensburg het zeker in zich heeft om een goede thriller te schrijven, maar ik denk dat ze wat meer aandacht zou moeten besteden aan de personages, door deze wat meer body te geven zou het verhaal ook krachtiger worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

een-lang-weekend

Gegevens van dit boek:
Titel: Een lang weekend
Auteur: Laure van Rensburg
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Catalien en Willem van Paassen
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 320
Vertellers luisterboek: Donna Vrijhof, Oscar Siegelaar, Tara Hetharia
Duur luisterboek: 09:45:40
ISBN paperback: 9789400513488
ISBN e-book: 9789044932478
ISBN luisterboek: 9789046174630
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge