Laura Steven – Allesbehalve oké

Ik zag bij Karakter uitgevers in de folder een young adult boek staan die de onderwerpen sexting en cyberpesten als onderwerp had, dit sprak mij wel aan en de korte inhoud leek me ook erg leuk. Dus toen het boek uitkwam kreeg ik al vrij snel het boek thuisgestuurd. Ik wil Karakter uitgevers dan ook bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hilarisch en scherpzinnige roman over cyberpesten en gevaren van internet.
‘Grappig, nietsontziend en schaamteloos op de best mogelijke manier.’ – Louise O’Neill, auteur van Asking For It
Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.
De scherpe humor en schokkende realiteit maken van Alles behalve oké een gedurfd, onthullend en noodzakelijk boek.

De cover

De cover springt meteen in het oog. Door de bonte verzameling van kleuren wordt je aandacht meteen naar het boek getrokken. Als je hierna langer kijkt zie je in deze bonte kleurenverzameling allerlei tekeningetjes waarbij je onder andere het bankje ziet wat een belangrijke rol speelt in het boek maar ook de peanutbuttercups zie je op de cover getekend. Je blijft naar de cover kijken en ontdekt steeds weer nieuwe voorwerpen die een rol spelen in het boek.

De auteur

Laura Steven is auteur, journalist en scenarioschrijver. Ze heeft een master in Creative Writing en werkt bij een non-profitorganisatie die vrouwen in de creatieve sector ondersteunt. Met haar tv-pilot Clickbait stond ze in 2016 in de finale van The Sitcom Mission van de British Comedy Guide. Allesbehalve oke is haar eerste YA-titel.

Het verhaal

Izzy zit in het laatste jaar van de middelbare school en ze moet een vervolgopleiding kiezen. Izzy woont bij haar oma en heeft hierdoor geen geld voor de universiteit. Echter, haar toneeldocente Crannon ziet het talent van Izzy en helpt haar op weg. Het script dat Izzy schreef kan volgens haar docente meedingen in een wedstrijd waarbij de hoofdprijs een studie aan de universiteit is. Izzy begint vol goede moed aan de wedstrijd.

Ze is vrij gelukkig en leidt een redelijk normaal leven. Op een avond heeft ze seks met twee jongens, Vaughan en Carso, en dan gaat het mis. Er verschijnen al vrij snel foto’s van deze seksuele uitstapjes op internet en Izzy’s leven wordt langzaam een hel. Kan Izzy het tij nog keren?

Mijn mening

Het verhaal wordt eigenlijk verteld vanuit korte blogs die Izzy online schrijft. Izzy schrijft in korte zinnen met taalgebruik wat de jeugd tegenwoordig goed zal herkennen. Recht voor zijn raap en soms zelfs erg plat vol met moderne woorden. Dit zorgt er voor dat het goed leesbaar is, en zeker ook de doelgroep zal aanspreken. De blogs worden voorzien van de gedachtes die Izzy heeft over bepaalde dingen die ze geschreven heeft. Deze gedachten worden tussen vierkante haakjes gezet. Dit zorgt er voor dat je het boek toch op een andere manier gaat lezen. Je weet vaak meer dan de lezer van het blog en de omgeving van Izzy. Waardoor je op verschillende zaken een voorsprong hebt.

In het begin gebruikt Laura Steven maar weinig clichés. Oké, Izzy’s ouders leven niet meer. Ze woont bij haar oma en ze hebben weinig geld. Dat is een vaststaand feit, echter dat is nu eenmaal zo en daar hoef je weinig woorden aan vuil te maken. Echter op een bepaald moment in het boek worden toch wel alle registers qua clichés open getrokken. Izzy’s beste vriendin Ajita blijkt lesbisch, haar beste vriend blijkt verliefd te zijn, en ze heeft seks met de zoon van een bekende persoonlijkheid. Wat natuurlijk allemaal voor problemen zorgt. Dit is natuurlijk een opstapeling van, waardoor het allemaal een beetje te veel van het goede wordt. En reken hierbij dat Izzy doet alsof het haar allemaal weinig doet, waardoor ik op een bepaald moment vooral ergernis voelde voor Izzy en geen medelijden. Echter op een bepaald moment breekt Izzy het muurtje wat ze heeft toch af en krijg je toch weer sympathie voor haar. En hierdoor komt het toch helemaal goed met het boek. Ik heb het boek met plezier gelezen en vooral het sarcasme waardeer ik heel erg. Ik denk dat de boodschap heel duidelijk is wat dit boek uitdraagt, namelijk ” Het effect van één foto kan je leven veranderen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Allesbehalve oké
Auteur: Laura Steven
Uitgever: Karakter Uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 251
ISBN paperback: 9789045212081
ISBN E-book: 9789045212180
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 8,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge