Laura Kieft – Laura’s Bakery Het basis bakboek


Zoals sommigen wellicht al weten is een hobby van mij bakken. En ik kwam in de bibliotheek Kerkrade het boek Laura’s Bakery Het basis bakboek tegen. Dus ik kon niet anders doen dan dit boek lenen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Van ongeschreven bakregels tot de allerlekkerste taarten, koekjes en meer. In dit boek staat de basis van het bakken centraal. In Het Basisbakboek heeft Laura Kieft – van het populaire bakblog Laura’s Bakery – haar beste basisrecepten verzameld. Daarnaast laat ze je zien dat je met eenvoudige variaties oneindig veel verschillende baksels op tafel kunt zetten.

Laura geeft je de noodzakelijke basiskennis, handige baktips en andere ongeschreven bakregels zodat je vervolgens echt aan de slag kunt en met het grootste gemak een verrukkelijke vanillecake, smeuïge brownies, chocolate chip pindakaaskoekjes of een tiramisutaart maakt.

Met Laura’s overheerlijke recepten staat niets je in de weg om de show te stelen met de mooiste en lekkerste baksels uit eigen keuken.
Enkele basisrecepten goed kennen waar je eindeloos op kunt variëren, lijkt me ideaal en dit boek lijkt me dus een uitkomst. Dus ik wilde deze, daarom alleen al, meenemen om verschillende dingen te gaan uitproberen.

Het boek begint met een korte introductie hoe Laura zelf met bakken begonnen is en hoe haar blog Laura’s Bakery ontstaan is.


Het boek begint met de ongeschreven regels van het bakken. Deze zijn veelal wel duidelijk, maar ook wel makkelijk als je deze nog eens op een rijtje hebt staan.

Hierna een handig stukje over welke ingrediënten je makkelijk kunt vervangen door andere ingrediënten. Ik heb regelmatig dat ik ’s avonds opeens zoiets heb “och laat ik iets bakken”. Maar dan niet alles in huis hebben. Een ideaal hoofdstuk dus voor mij. Vervolgens een omreken hoofdstuk, waarbij je uitleg krijgt hoe je handig kunt omrekenen hoeveel je precies nodig hebt, mocht je een iets andere vorm hebben dan aangegeven staat in het recept. Ik denk dat de berekeningen waarbij π (pi) gebruikt wordt, voor veel mensen toch nog lastig rekenen zal zijn. Ik merk bij mezelf dat ik dit toch vaak op mijn gevoel doe en meestal toch wel goed uitkom. Wellicht door mijn achtergrond van apothekersassistente dat ik hier wellicht toch automatisch een kleine berekening toepas. 

Na nog wat extra tips komen we bij de recepten aan. Laura begint met de verschillende vullingen en toppings. Deze zijn ideaal om te variëren in de basisrecepten die later in het boek aan bod komen. Door deze vullingen en toppings krijg je van een eenvoudige biscuittaart opeens een luxe taart met vulling. Dit vind ik zelf ook heel erg leuk aan dit boek. Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Door de verschillende variaties op het basisrecept uit te proberen. En Laura heeft, vooral bij de wat moeilijkere recepten een handig stap voor stap fotoreportage toegevoegd, waardoor je steeds kunt zien of je eigen probeersel nog een beetje lijkt op het geen wat Laura maakt. Dit zorgt er bij mij voor dat ik meer dingen durf uit te proberen en ook eerder er van overtuigd ben dat iets goed is, dan wanneer ik een recept zo op een briefje krijg en maar moet gokken of het goed is, wat ik maak.
Zo zie je bijvoorbeeld bij de vullingen en toppings dat de Zwitserse room eenvoudiger is en geen extra afbeeldingen heeft, maar de botercrème bijvoorbeeld wel extra afbeeldingen heeft omdat deze iets moeilijker is om te maken. Ik vind dit echt een pluspunt aan dit boek.

De verschillende hoofdstukken beginnen steeds met het basisrecept. Dus bijvoorbeeld basisrecept koekjes of biscuittaart.

Hier volgen in dit verdere hoofdstuk dan steeds verschillende varianten op dit basisrecept. Waardoor je steeds ander gebak of koekjes krijgt. Als je de basis kent, ken je de rest in principe ook maken. Dit is eigenlijk een uitbreiding hierop

Aan het begin van ieder hoofdstuk, voor het basisrecept, vind je nog tips en trucs die bij dat hoofdstuk van toepassing zijn. Hoe kun je ze bewaren? Kun je het invriezen? Hoe zie je dat bijvoorbeeld een cake gaar is. Dat soort dingen worden hierin beantwoord en dit zijn vaak dingen waar ik me niet echt bewust van ben. Ik heb een cake of biscuit bijvoorbeeld nooit ingevroren of een biscuit al eerder gemaakt, terwijl ik dan wellicht minder zou hoeven te stressen. Dit zijn dus dingen waar ik in de toekomst echt iets aan heb.


Dit boek is echt een handig hulpmiddel als je nog niet zo bekend bent met bakken, maar ook als je al wat langer bakt is dit een ideaal bakboek. Je krijgt handige tips en doordat je van verschillende basisrecepten uitgaat krijg je hier op een bepaald moment feeling voor, want zoals Laura in haar bakboek ook zegt: “Bakken is doen, doen, doen.” en dat klopt naar mijn idee ook. Des te vaker je iets maakt, des te makkelijker wordt het. Dus als je van een basis recept uit kunt gaan is deze op den duur goed en kun je van daaruit steeds verder uitbreiden.
Dit boek moet helaas terug naar de bieb, maar deze zal beslist terug komen in mijn boekenkast, want dit is een handig naslagwerk.

Gegevens van dit boek:
Titel: Laura’s bakery, het basisbakboek
Auteur: Laura Kieft
Uitgever: Forte Culinair
Aantal pagina’s: 192
ISBN: 9789462501485
Prijs: € 24,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Laura Kieft – Laura’s Bakery Het basis bakboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge