Van uitgeverij LetterRijn ontving ik een mailtje of ik interesse had om het boek “Mus” geschreven door Kristof Desmet wilde lezen. De korte inhoud van het boek sprak me erg aan. Dus ik wilde deze young adult zeker graag lezen. Ik wil uitgeverij LetterRijn dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?
De cover
De cover laat een jonge vrouw zien, zittend in een raam op een tafel of iets dergelijks. De jonge vrouw lijkt verdrietig. Ik stel me voor dat dit Merel (Mus) is. De cover spreekt me helaas niet echt aan. Ik denk als ik niet wist waar het boek over ging zou ik het boek niet zo snel opgepakt hebben in de boekhandel.
De auteur
Kristof Desmet (1971) werd in Roeselare geboren, maar woont sinds 2004 in Lauwe. Hij is leraar Nederlands in Ieper. Al jaren werkt hij mee aan leermethodes Nederlands bij uitgeverij Van In. Mus is zijn tweede boek voor jongeren.
Het verhaal
Dit verhaal gaat over de 16-jarige Merel, Mus voor vrienden. Ze heeft moeite met de scheiding van haar ouders. Haar vader is er vandoor gegaan met een veel jongere vrouw. Haar moeder, lerares bij haar op school, krijgt een relatie met een andere leraar van school. En niet zomaar een leraar, maar met de Kwal. De meest vervelende leraar van school. Mus en haar jongere broertje Brix proberen van alles om hun moeder op andere gedachten te brengen. Mus is bereid hier heel ver voor te gaan. Maar houdt geen rekening met de gevolgen.
Mijn mening
Het boek begint met de Proloog. In de proloog leren we Merel (voor vrienden Mus) kennen terwijl ze door haar moeder naar een instelling gebracht wordt voor een time-out. Ze heeft iets verschrikkelijks gedaan. Alleen als lezer weet je nog niet wat. Mus krijgt als opdracht om haar verhaal op te schrijven. Hier word je als lezer dan ook meegenomen terug in de tijd en kom je er achter waardoor Mus een time-out nodig heeft. En dit zijn de veelal bekende cliché’s die we tegenkomen. Vader leert een jonger iemand kennen, verlaat het gezin en op een bepaald moment gaat moeder zich anders gedragen en blijkt ook verliefd en nog wel op de ergste leraar van de school met de bijnaam “De kwal”. Mus wil hoe dan ook voorkomen dat de relatie van haar moeder met “De kwal” serieus wordt.
Helaas heeft Desmet ervoor gekozen om het verhaal in de verleden tijd te schrijven, waardoor het verhaal voor mijn gevoel erg ver van me af staat en doordat de veelal bekende clichés van scheiding, slechte stiefouders en de kinderen die hier niet mee overweg kunnen is het allemaal al heel vaak langsgekomen en weinig vernieuwend.
Echter denk ik dat jongeren zich wel herkennen in Mus en dit boek zeker aanspreekt voor het iets jongere publiek. Door de eenvoudige schrijfstijl en de boosheid die Mus ervaart over de nieuwe relaties van haar ouders zullen voor veel lezers herkenbaar zijn en makkelijk weglezen. Wat ik een beetje jammer vond, is dat sommige verhaallijnen slechts kort aan bod komen en dus niet verder uitgewerkt worden. Hier had wat mij betreft wat aan veranderd mogen worden. Iets minder verhaallijnen, maar deze dan wel beter uitwerken.
Ik denk dat Desmet wel duidelijk heeft laten zien dat hij genoeg ervaring met jongeren heeft en zich goed in hun kan verplaatsen.
Gegevens van dit boek:
Titel: Mus
Auteur: Kristof Desmet
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s hardcover: 200
Aantal pagina’s E-book: 164
ISBN paperback: 9789491875564
ISBN E-book: 9789491875670
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 5,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.