Kobo Sage eReader

Wij ontvingen een persbericht over de nieuwe Kobo readers, waarmee je ook luisterboeken kunt afspelen. Aangezien wij hier in huis regelmatig een luisterboek luisteren waren wij hier erg nieuwsgierig naar. Na een mailtje gestuurd te hebben kregen we al snel antwoord en ontvingen we van Oona Agency de Kobo Sage om uit te testen en te recenseren. Hier willen we Oona Agency hartelijk voor bedanken.

Wat zegt Kobo zelf over de Kobo Sage eReader?

Maak kennis met Kobo Sage, onze meest geavanceerde eReader tot nu toe. Laat je inspireren en lees voortaan op de Kobo Sage, met alle Kobo-functies in één gestroomlijnd pakket, inclusief draadloze Bluetooth® technologie zodat je kunt genieten van Kobo-luisterboeken. Het luxe 8″ vlakke HD E Ink Carta 1200-touchscreen staat garant voor superieure prestaties en een geweldig contrast, zonder enige spiegeling. Optimaliseer je Kobo Sage-ervaring met stijlvolle, speciaal voor dit model ontworpen accessoires. De Kobo Sage SleepCover* en nieuwe PowerCover** zijn speciaal ontwikkeld voor een optimale bescherming en premium ervaring. En dankzij de compatibiliteit met de Kobo Stylus** haal je nu nog meer uit je favoriete boeken doordat je tijdens het lezen je ideeën kunt noteren en met Dropbox-ondersteuning kunt opslaan op andere apparaten. Geniet van de gemoedsrust dat je alle functies binnen handbereik hebt en de zekerheid van onze beste, meest meeslepende leeservaring.

Wat vinden wij van de Kobo Sage?

We waren natuurlijk zelf al bekend met Kobo readers, want we gebruikten zelf al de Kobo Clara HD. Maar de Kobo Sage is natuurlijk een van de nieuwste readers van Kobo en hier merk je ook aan dat er nieuwe mogelijkheden op zitten.

De Kobo Sage kenmerkt zich al door een groter scherm dan veel van de gangbare readers. De Sage heeft een 8 inch scherm en ondanks dat je denkt dat je dit verschil niet echt merkt is dit verschil echt gigantisch. Vooral ook bij het lezen van PDF-bestanden, merk je dat dit op de Sage veel eenvoudiger gaat als bij de readers met een iets kleiner scherm. Dan ben je toch vaker aan het scrollen of schuiven omdat de pagina net niet lekker op het scherm past. Bij de Sage past de pagina mooi op de reader en heb je geen last van scrollen omdat de pagina te lang is, of naar links of rechts schuiven. Ideaal.

Door dit grotere scherm krijg je natuurlijk ook meer regels van een boek op een pagina, en dat vind ik, Veronique, persoonlijk erg fijn, aangezien ik redelijk snel lees en anders steeds bleef klikken voor een volgende pagina. Dit is nu een stukje minder.

Luisterboeken

De Kobo Sage is één van de weinige e-readers waar je naast e-pubs lezen ook luisterboeken op kunt luisteren. En dat was wel iets waar wij heel nieuwsgierig naar waren. Aangezien wij zelf regelmatig luisterboeken luisteren tijdens het lezen leek ons dat wel een ideale uitkomst. Nu was de telefoon vaak leeg, doordat we het luisterboek luisterden op de telefoon. Nu dat dit op de reader kan is dat natuurlijk ideaal en het functioneert echt goed. Ook het sneller afspelen gaat perfect. (Ik vind het afspelen op snelheid 1x toch echt te langzaam, vooral als ik zelf meelees. Dus heb ik hem altijd een stukje sneller staan). Wat ik dan wel weer erg jammer vind, is dat je niet tegelijkertijd kunt lezen en luisteren op de reader. Dit zou voor ons echt ideaal zijn. Dat ik het verhaal op de reader zou kunnen lezen, maar tegelijkertijd ook zou kunnen luisteren. Dan zou je nog maar één apparaat nodig hebben en had je alles bij elkaar. Wellicht komt dit in de toekomst nog. Dan zou ik helemaal gelukkig zijn met mijn e-reader.

Scherm

Het scherm is van een goede kwaliteit zoals we van Kobo gewend zijn. Het scherm is gladder en je merkt dat het contrast hoger is, waardoor de letters nog beter leesbaar zijn. Ook slaan de pagina’s sneller en makkelijker om. Al merkte ik wel als ik even wat anders ging doen en het boek even gelegen had, maar nog niet in de slaapstand gevallen was, maar net er tegenaan zat, dat het omslaan van de pagina’s dan soms wat lastiger ging. Dit is eenvoudig te verhelpen door even op de aan-uit knop op de achterkant te drukken. Als je dit eenmaal door hebt, is het geen probleem, maar in het begin had ik wel even paniek en was ik bang dat er iets aan de reader was.
Wat bij deze reader ook nieuw is, tenminste volgens mij heb ik dit bij andere e-readers nog niet gezien, is dat je het scherm kunt omzetten, zodat de scherm achtergrond zwart is en er witte letters op staan. Dit is, ideaal, vooral als je wat moe bent.

Ook vind ik het ideaal dat je de leesrichting kunt aanpassen. Je kunt zowel horizontaal als verticaal de reader vasthouden. Je hebt dan de knoppen aan de zijkanten of aan de boven of onderkant. Ook draait de pagina automatisch mee als je de reader omdraait. Soms vind ik het makkelijker om de reader met links te bedienen terwijl ik op een ander moment hem liever met mijn rechter hand bedien. Door de reader te draaien heb je de knoppen aan de andere kant en de leesrichting draait ook mee. Dus je hebt niet opeens de letters op de kop staan.

Notities

Bij de Kobo Sage kun je ook een stylus pen aanschaffen. Met deze stylus pen kun je heel handig notities schrijven op je Kobo Sage. En ik moet zeggen dit is verdomd handig. Voor de mensen die ons langer volgen, weten dat ik soms verhaaltjes over onze katten Lilly & Stitch schrijf. Dit doe ik meestal het ’s nachts als ik toch niet kan slapen. Ik deed dat tot voor kort altijd op mijn telefoon, maar met de tekstherkenning, werd het verhaaltje vaak eerst weer een puzzel wat ik nu precies geschreven had. Nu ik de Kobo Sage gebruik moet ik zeggen dat ik de verhaaltjes op de Kobo Sage schrijf met de Stylus pen. Je kunt hier gewoon in je eigen handschrift de tekst op schrijven en daarna de tekst laten omzetten door de Kobo Sage. En ik moet zeggen dat gaat heel erg goed. Hier stond ik zelf wel erg versteld van. Ik heb nu niet het mooiste handschrift en al helemaal niet als ik in bed lig, maar toch herkent de Sage 99% van mijn hanenpoten. ?

Maar buiten deze verhaaltjes kun je ook eenvoudig notities maken bij het boek wat je aan het lezen bent. Dat is vooral ook handig als je iets aparts wilt onthouden bij een boek. Maar zeer zeker ook ideaal voor recensenten. Je kunt in het e-book schrijven en ook handig dingen omcirkelen of aan de zijlijn notities maken. En zeer zeker ook als je PDF-bestanden leest, bijvoorbeeld voor werk en/of studie is dit behoorlijk handig. Dan hoef je de PDF-bestanden niet eerst uit te printen om dingen te omcirkelen of notities erbij te schrijven. Ik vind dit echt ideaal. Het enige wat ik dan wel jammer vind, is dat de Stylus pen niet eenvoudig aan de reader te klikken is. Hij zwerft dus los door huis, met het risico dat je hem kwijt raakt. (We hebben drie katten die alles leuk vinden wat zo op tafel ligt.)

Dropbox

Wat ik een erg mooi pluspunt vind aan deze e-reader is de mogelijkheid om Dropbox te koppelen. Ik merk dat ik meestal mijn boek het ’s avonds laat of het ’s nachts uit heb en om dan op te staan, mijn laptop aan te zetten, alleen om een nieuw boek op mijn e-reader te zetten dat zie ik dus niet zitten. Dus als ik een e-book koop via mijn telefoon of tablet, dan download ik hem en upload hem naar mijn dropbox en dan kan ik hem zo op de reader downloaden. In een piep en zucht gefixt en dan kan ik gewoon het ’s nachts beginnen in mijn nieuwe boek. Deze optie mogen ze wat mij betreft op alle Kobo readers toevoegen. In je Dropbox kun je ook de notities die je gemaakt hebt opslaan en dan op een ander apparaat verder bewerken. Bijvoorbeeld als ik mijn verhaaltjes over de katten geschreven heb, dan zet ik ze in dropbox en kan ik ze verder op mijn laptop bewerken. Ik merk wel met het overzetten naar bijvoorbeeld een tekstbestand dat hij bij bepaalde woorden de tekst niet goed omzet en er gekke tekens van maakt. Maar dat is snel aan te passen. Dit gaat in ieder geval veel sneller als via de telefoon.

Waterdicht

De Kobo Sage is ook waterdicht, al heb ik dit niet uitgeprobeerd. Ik ben toch altijd een beetje huiverig dat hij dan toch niet waterdicht blijkt te zijn. ? Maar mocht je bijvoorbeeld graag in bad willen lezen, dan is dit natuurlijk wel ideaal. Wij hebben nu geen bad en ik neem mijn boek nog net niet mee onder de douche. Maar ik weet dat veel lezers ook graag in bad lezen. En als een papieren boek in het water valt, kun je het boek ook zo goed als weggooien. Dit is met de Kobo Sage dus niet het geval. Deze zou maximaal 60 minuten tot 2 meter diep onder water kunnen. Nu zie ik me ook niet snel 2 meter diep onder water lezen, maar mocht hij je ooit op vakantie in het zwembad vallen, hoef je niet bang te zijn dat hij meteen niet meer werkt.

Accu

Kobo claimt dat de accu van de reader wekenlang meegaat, maar mij is opgevallen dat dit niet altijd klopt. Hij blijft heel lang vol, maar opeens is het alsof de accu in een keer leeg loopt. Dit heb ik met andere Kobo toestellen nog niet gehad en merk ik nu voor de eerste keer pas op deze Kobo Sage. Zo keek ik van de week toevallig naar de accu toen gaf hij aan dat hij nog 73% was en een uurtje of twee later bleek de accu nog maar 20% te zijn. Terwijl ik er alleen maar op gelezen had. Dat vind ik op zich wel jammer, want over die eerste 27% heeft hij meer als een week gedaan en daarna is het alsof hij zo leegloopt. Ik durf ook niet te zeggen waar dat aan ligt, want ik doe dan niks anders als de dagen ervoor waar hij bijna geen accu gebruikt.

Kobo Sage

Ik kan alleen maar oordelen dat deze Kobo Sage alle anderen e-readers die ik gebruikt heb in het verleden overtreft. De vele mogelijkheden zijn echt een pluspunt. En over dit ontwerp is echt nagedacht. De mogelijkheid van notities maken vind ik echt een mooie aanvulling, al kan ik me ook voorstellen dat mensen die lezen voor het lezen, deze mogelijkheid niet echt gebruiken daarom denk ik dat het ook slim is dat de Stylus pen los te koop is en niet standaard meegeleverd wordt met de reader. Ik vind de Kobo Sage een erg mooie uitbreiding van het assortiment Kobo Readers en wellicht kunnen we in de toekomst nog een reader verwachten waarbij we zowel kunnen luisteren als lezen.

Mocht je zelf interesse hebben in de Kobo Sage eReader? Deze is o.a. verkrijgbaar bij Kobo en Bol.com. Mocht je ook interesse hebben in de Kobo Stylus. Deze is ook verkrijgbaar bij o.a. Kobo en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge