Kobo Clara 2E eReader

Wij ontvingen een persbericht over de nieuwe Kobo reader, die gemaakt is van gerecycled plastic. Dit maakte ons nieuwsgierig en na een mailtje gestuurd te hebben kregen we een tijdje later antwoord en ontvingen we via Oona Agency de Kobo Clara 2E om uit te testen en te recenseren. Hier willen we Oona Agency en Kobo hartelijk voor bedanken.

Wat zegt Kobo zelf over de Kobo Clara 2e eReader?

Een milieubewustere eReader met belangrijke verbeteringen in een compacte behuizing. De Kobo Clara 2E is onze eerste eReader die is gemaakt met gerecycled plastic en ‘ocean-bound’ plastic: plastic dat op weg was om in de oceaan te belanden. Laat je meeslepen door je nieuwste boek dankzij een verbeterd 6″ HD E Ink Carta 1200-touchscreen met donkere modus en ComfortLight PRO. Dankzij de ingebouwde blauwlichtreductie kun je ’s avonds lezen zonder dat dit ten koste gaat van je nachtrust. De ingebouwde 16 GB opslagruimte van de Kobo Clara 2E biedt genoeg ruimte voor je complete verzameling eBooks en Kobo-luisterboeken. En met draadloze Bluetooth® technologie kun je altijd en overal draadloos genieten van Kobo-luisterboeken. De Kobo Clara 2E is waterbestendig zodat je niet bang hoeft te zijn voor een paar druppels water en onbezorgd in bad of aan het strand kunt lezen. Maak een betere keuze en kies voor de Kobo Clara 2E; een meer milieubewuste eReader.

Wat vinden wij van de Kobo Clara 2E?

We hebben zelf al de Kobo Clara HD en de Kobo Libra 2 in gebruik, en ook mochten wij in het verleden de Kobo Sage e-Reader testen, dus we waren benieuwd hoe de Kobo Clara 2E zou verschillen ten opzichte van deze drie toestellen. Wat meteen opvalt is dat de Clara 2E een stukje zwaarder is dan de Clara HD. Hij lijkt qua uiterlijk veel op de Clara HD met als grote verschil dat de Clara 2E uiteraard milieubewust gemaakt is door het gebruik van gerecycled plastic en ocean-bound plastic. De aan- en uitknop bij de Kobo Clara 2E zit op de achterkant, terwijl hij bij de Clara HD aan de onderkant zit. De achterkant van de Clara 2E heeft een design waardoor je meteen aan de golven van de zee moet denken, een leuke verwijzing naar de zee en het ocean-bound plastic wat gebruikt is voor deze eReader.

De functies

Naast de mogelijkheid van het lezen van e-boeken kun je met de Clara 2E ook luisterboeken luisteren via een, bluetooth aangesloten, geluidsdrager, zoals een koptelefoon of boxje. Dit werkt erg goed en zeker als het boek via Kobo Plus te luisteren is werkt dit perfect, aangezien Kobo Plus automatisch op de eReader aanwezig is. Dan kun je het boek makkelijk downloaden via Kobo Plus en kun je gelijk beginnen met lezen of luisteren. Wat ik dan nog steeds jammer vind is dat het technisch niet mogelijk is om tegelijkertijd te lezen en te luisteren. Als die optie op een Kobo eReader komt dan sta ik meteen in de winkel om hem te kopen, want dat vinden we beiden hier in huis echt een uitkomst.

Het op de Clara 2E zetten van andere e-boeken gaat met gemak, je sluit je eReader aan op de pc of laptop en deze herkent de eReader eigenlijk vrijwel meteen. Dan is het eboek in epub-formaat, aangekocht bij een andere winkel dan Bol of Kobo, eenvoudig gekopieerd en geplakt op de eReader en kun je weer snel verder lezen. Luisterboeken weet ik niet of dit net zo makkelijk gaat, ik koop eigenlijk nooit ergens anders luisterboeken. Dus ik had ook geen luisterboek voorhanden waar ik dit mee uit kon proberen.

De accu

De accu van deze reader is voor mijn gevoel goed. Ik heb er een heel aantal boeken op gelezen en hij is nog steeds niet leeg en als hij niet gebruikt wordt staat hij nooit helemaal uit, maar gewoon in de slaapstand. Persoonlijk vind ik dit fijner, aangezien ik het boek snel weer erbij kan pakken, mocht ik onverwachts toch zin hebben om op de eReader te lezen, en om hem dan weer op te starten, dat is mij dan weer te lastig, wat dat betreft ben ik iets te makkelijk aangelegd, denk ik. En door de goede accu is het ook niet zo dat ik hem vaak moet opladen, dan zou ik denk ik ook eerder de stap overwegen om hem helemaal uit te zetten.

Donkere modus

Wat duidelijk anders is bij deze eReader ten opzichte van bijvoorbeeld de Clara HD is dat deze eReader een donkere modus heeft. Dit vind ik persoonlijk fijn, want ik lees veel ’s nachts als mijn wederhelft ligt te slapen en dan vind ik het gewone scherm, ondanks dat ik het licht op de achtergrond minimaal heb staan, toch nog vaak te fel en dan is het donker scherm een mooie oplossing. Echter wat ik dan wel jammer vind, is dat, als je naar instellingen gaat, of midden in het scherm klikt omdat je even wat wilt wijzigen, dat dit gewoon weer een licht scherm is. Dit doet je, als je al een hele tijd met het donker scherm aan het lezen bent, echt pijn aan je ogen, en het zou fijner zijn als dan alles donker was. Maar ik weet niet of dat wellicht technisch niet mogelijk is.

IP68

De Clara 2E is IP68 waterdicht, wat wil zeggen dat hij 60 minuten lang 2 meter onder water zou kunnen. Nu lees ik niet zo snel 2 meter onder water :D, maar mocht hij je bijvoorbeeld aan het zwembad, of in bad, in het water vallen dan is dat geen enkel probleem meer. Wat ik me dan wel afvraag… De meesten zullen de eReader gebruiken met een (sleep)cover er om heen. En de vraag is dan natuurlijk, kan deze cover net zo goed tegen water? Hier kan ik bij de cover namelijk niks terug vinden. Ik denk als de reader even in het water valt, dan droog je de cover snel af en is er niks aan de hand, maar als hij toch langer in het water ligt weet ik niet of dit zo goed is voor de cover. Dus dan denk ik, moet je dan aan het zwembad, of in bad de eReader gebruiken zonder cover? Met de angst dat als hij je dan uit je natte handen glipt en op de tegelvloer stuitert hij alsnog stuk is? Dus ik zou aan het zwembad of in bad (nu scheelt het dat we alleen een douche hebben en ik daar nog niet met de eReader onder ga staan) toch altijd voorzichtig blijven met de eReader, bang dat hij in het water valt. Wat mij wel opvalt bij het uittesten of de eReader tegen water kan, is dat de eReader niet te bedienen is als hij nat is. Ik weet niet of dit normaal is, maar ik moet hem eerst goed afdrogen, voordat ik de eReader weer kan bedienen. Dat vind ik dan persoonlijk weer jammer, vooral als je in bad gaat dan heb je toch al snel natte handen en dan word bedienen denk ik toch erg lastig.

Conclusie

De Kobo Clara 2E is een mooie vervanger/opvolger voor de Kobo Clara HD. Doordat je op deze Kobo ook luisterboeken kunt luisteren is dit een mooie aanvulling. Daarnaast vind ik de donkere modus een echt pluspunt. De angst om je eReader in het water te laten vallen is verleden tijd, want hij is waterdicht en hierdoor ook uitermate geschikt om tijdens vakanties aan het zwembad te lezen. Al met al een top toestel voor een mooie prijs.

De kobo Clara 2E is o.a. verkrijgbaar bij Kobo en kost € 149,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge