Kleur! Brushlettering voor iedereen & oefenschrift

Van Kosmos uitgevers ontving ik Kleur! Brushlettering voor iedereen & Brushlettering voor iedereen oefenschrift om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Kosmos uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over deze boeken: In Brushlettering voor iedereen laat Carla Kamphuis alle facetten zien van handlettering met brushpennen. Brushlettering is de moderne vorm van kalligrafie: met brushpennen maak je krullerige letters op allerlei manieren, en ook met heel veel kleur! Dit is een mooi en praktisch handboek met alle ins & outs over brushlettering: het start met de materiaalkeuze en basistechnieken, waarna je stap voor stap zelf aan de slag kunt met de oefeningen en de vele kleurrijke voorbeelden ter inspiratie. Van heel veel soorten letters tot kleurverloop en patronen in je handlettering; met brushpennen zijn de mogelijkheden eindeloos! 

Het Oefenschrift Brushlettering voor iedereen hoort bij het gelijknamige handboek met tips en technieken over brushlettering van Carla Kamphuis. In dit oefenschrift kun je alle letters, cijfers en leestekens oefenen, oefenen, en nog eens oefenen! Gebruik verschillende brushpennen en kies degene die jij het fijnst vindt, of experimenteer met veel verschillende kleuren en kleurverloop. Je zult zien dat oefening kunst baart.

Ik ben al een tijdje bezig met brushlettering en handlettering, maar toch heb ik nog steeds het gevoel dat ik een beginner ben. Als ik creaties van anderen zie, vind ik mijn eigen creaties toch nog altijd uit zien als een beginnerswerk. Ik ben destijds begonnen met het brushletteren via de videolessen van Karin Joan. Deze boeken van Carla Kamphuis, die uitgegeven zijn bij Kosmos, doen me heel erg aan de videolessen denken en dat is heel erg positief, aangezien ik de videolessen als heel positief ervaren heb.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Allereerst vertelt Carla hoe ze zelf begonnen is met brushlettering en hierna vertelt ze over wat brushlettering is en wat je er voor nodig hebt. Je kunt met goed papier en een brushpen eigenlijk al beginnen. Natuurlijk heb ik al verschillende brushpennen in huis. Aan de ene kant omdat ik ook de hobby kleuren heb, aan de andere kant omdat ik al een tijdje met brushlettering/handlettering bezig ben en als ik iets leuk vind, dan kan ik het toch nooit laten om er materiaal voor te kopen.

Een heel belangrijk hoofdstuk is het hoofdstuk basistechniek. Als je basistechniek goed is, dan wordt het schrijven ook makkelijker. In principe leer je met het brushlettering opnieuw te schrijven. Dit is weer anders dan handlettering waarbij je de letters eigenlijk tekent en niet schrijft. Door de basistechniek kun je eigenlijk iedere letter maken. Het is dan de bedoeling dat je de bepaalde vormen combineert. Zie onderstaande afbeelding.

Wat ik zelf wel een handige tip vind, is wat Carla schrijft bij Tips & tricks om letters luchtig te houden door de basisvormen achter elkaar te schrijven en niet over elkaar. Dit laatste, betrap ik mezelf regelmatig op en dit blijft dus oefenen, oefenen, oefenen. Doordat je je automatisme eigenlijk opnieuw moet in programmeren. En het achter elkaar schrijven, moet een nieuw automatisme worden in plaats van het over elkaar schrijven.

Waar ook best wat aandacht aan besteed wordt in het theorieboek is de compositie. Hoe verdeel je een tekst over een pagina, waardoor het en goed leesbaar blijft en het een leuk geheel wordt. Je begint met een schets om gevoel voor de tekst en de letters te krijgen. Ik zelf kies meestal een aantal woorden, waarvan ik wil dat deze eruit springen. Deze krijgen een prominente rol in de tekstruimte en de rest bouw ik er omheen. Maar zo zal iedereen waarschijnlijk een eigen manier ontwikkelen om zijn compositie op te bouwen. Als je zelf maar tevreden bent met het eindresultaat.

Wat ik zelf een erg interessant hoofdstuk vind is het hoofdstuk “Variatie” en dan vooral het stuk over “Bouncing” het laten springen van letters zeg maar. Hier heb ik nogal moeite mee. Bij anderen vind ik het geweldig uit zien, maar als ik het zelf doe, heb ik het gevoel alsof het mislukt is. Dit vergt heel wat oefening om het speels te krijgen, maar dit maakt het brushlettering ook net zo leuk. Door het oefenen zie je ook vooruitgang.

In het hoofdstuk “Variatie” staat ook een hoofdstuk over lettertypes, schaduw en flourishing en hoe je flourishing moet toepassen. Deze onderwerpen zorgen dat een tekst heel anders kan uitzien, door bijvoorbeeld 2 verschillende lettertypes te gebruiken en ook schaduw toe te passen krijgt je tekst diepte en veel meer afwisseling. Dit maakt een tekst veel speelser.

Het hoofdstuk Kleur vind ik dan ook weer erg leuk. Door verschillende overgangen te maken met kleur krijgt een tekst een heel andere uitstraling dan, wanneer je de tekst in het zwart maakt. Leuk dat hier in het boek ook uitgebreid aandacht aan besteed. Dit vind ik zelf een van de leukere dingen van het brushletteren en handletteren.

Bij onderstaande afbeelding heb ik in het verleden ook met leurverloop gewerkt. Dit vond ik zelf erg leuk om te doen en maakt je tekst meteen een stuk vrolijker.

Vervolgens krijg je nog een aantal hoofdstukken, waar je het brushletteren overal op kunt toepassen, zoals op enveloppen en uitnodigingen, in de keuken, bij de tafelsettting. Hier geef je alles net die persoonlijke touch. En ik ben van mening dat iedereen kan brushletteren. Vooral met zo’n fijn oefenschrift als hier bij uitgebracht is.

In dit oefenschrift begin je met de basistechnieken en de basissymbolen die je gebruikt. Deze ga je overtrekken, waardoor je de feeling krijgt, hoe je de letter moet maken, hoe je een letter moet opbouwen en dergelijke. Dit oefenschrift is misschien nog wel belangrijker dan het “theorieboek” wat ik hierboven besproken heb. Doordat je de letters kunt overtrekken word je niet gelijk in het diepe gegooid, maar word je makkelijk aan de hand genomen en krijg je op een eenvoudige manier het idee van brushlettering. In het oefenboek zie je duidelijk de opbouw. Je begint met de basissymbolen, naar letters en cijfers om vervolgens woorden en volledige zinnen te leren. Hierdoor wordt de moeilijkheid steeds opgevoerd.

Ik ben in het boek aan de slag gegaan met verschillende brushpennen. Wat me daar wel bij opviel, is dat sommige stiften wel doordrukten. Zo heb ik de Memento dual markers gebruikt, deze drukten naar de achterkant door. Dit is dus wel iets voor mee op te letten, want de strepen op de andere kant werden hierdoor iets rommeliger, echter was dit op de linker pagina, en had ik de pagina er voor reeds geschreven waardoor het in dit geval niet zo’n probleem was.

Conclusie: Als je brushlettering wilt leren, of wilt bijhouden, dan is dit boek zeker een aanrader. Dit boek is echt volledig. Je hebt een compleet boek waar je een hoop informatie uit kunt halen en ook steeds weer naar terug kunt keren als je iets wilt nakijken. En het oefenboek is een makkelijk oefenschrift waarmee je de basis goed onder de knie krijgt, maar wat ook ontzettend handig is als je al langer bezig bent, maar merkt dat de basis begint te versloffen en je weer even terug wilt keren naar de basis en deze weer even wilt oefenen. Ik denk dat iedereen die al eens gebrushletterd heeft, ook soms zoiets heeft, even het alfabet nog eens oefenen. Gewoon om de feeling te houden. Ik heb dat zelf wel, en heb dat ook vaker gehoord van andere mensen die handletteren of brushletteren.

Gegevens van deze boeken:
Titel: Kleur! Brushlettering voor iedereen
Auteur: Carla Kamphuis
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 96
ISBN: 9789043919906
Prijs: € 14,99

Titel: Brushlettering voor iedereen oefenschrift
Auteur: Carla Kamphuis
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 64
ISBN: 9789043919883
Prijs: € 6,99

Het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen en Brushlettering voor iedereen oefenschrift zijn o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge