Klaas Wilting – Gevaar loert overal

Ondertussen is Klaas een echte vriend van Koukleum geworden en toen wij zagen dat er een nieuw boek van zijn hand was verschenen, was onze interesse natuurlijk meteen gewekt. Want één ding is zeker, vertellen kan Klaas als de beste. Na een mailtje naar de uitgever ontvingen wij niet veel later een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Just Publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Gevaar loert overal: Drugsproblemen, zware georganiseerde criminaliteit, ondermijning. Klaas Wilting, politieman in hart en nieren, maakte het in zijn actieve loopbaan allemaal mee. Wilting was bij vele kleine en grote politieacties aanwezig. Hij zag hoe de vrijheid-blijheid gedoogmentaliteit in Amsterdam zorgde voor veel overlast en menselijk leed door vele vormen van criminaliteit. Wilting zag hoe de overheid vele miljoenen subsidies pompte in o.a. jeugdhuizen van Happy Family, in heroïnecafe’s, in de Hells Angels en andere clubs, zonder echt te controleren of al dat geld goed besteed werd. Het waren aflaatbriefjes die de overheid verstrekte om rust te kopen. Wilting zag ook dat de georganiseerde criminaliteit verhardde en steeds meer grip op de samenleving kreeg. Zichtbaar en onzichtbaar. Hij was aanwezig bij de vele acties van speciale politieteams die problemen moesten aanpakken. Maar keer op keer zorgden bezuinigingen voor het afbreken van de vaak zo succesvolle politieteams. Rasverteller Klaas Wilting toont in Gevaar loert overal aan dat er tussen zijn jaren bij de politie en onze huidige tijd nauwelijks verbetering optrad. Tussen de regels vol warme herinneringen is ook kritiek te lezen.

De cover

Op de cover is een foto van Klaas zelf te zien. Hij zit een stuk van de camera af en reikt naar zijn politiepet, die op de voorgrond ligt. De cover vind ik goed bij het ‘soort’ boek passen. Het gaat over het politiewerk van Klaas en dit geeft de cover ook weer.

De auteur

Klaas Wilting werkte vanaf 1964 bij de Amsterdamse gemeentepolitie, overgegaan in politie Amsterdam-Amstelland. In 2000 nam hij ontslag. Sindsdien geeft hij mediatrainingen en lezingen en is dagvoorzitter.

Mijn mening

Zoals ik al vertelde, en ook veel mensen weten, heeft Klaas de weg al eens gevonden richting het mooie Zuiden om te gast te zijn bij een van onze evenementen waarbij ik hem mocht interviewen. Natuurlijk hebben wij, met de auteurs en bezoekers, een toffe dag gehad. Maar wat ons toen al meteen duidelijk werd is dat Klaas een meester in het vertellen is. Hij schudde de ene, na de andere, anekdote uit zijn mouw. Dit is natuurlijk ook weer terug te zien in zijn nieuwste boek ‘Gevaar loert overal’.

Omdat Klaas jarenlang woordvoerder bij de Amsterdamse politie is geweest stond hij bij veel incidenten vooraan. Hierdoor heeft hij genoeg verhalen te vertellen. Of het nu om de krakersrellen, liquidaties, of om drugs gaat, Klaas heeft overal al deze zaken en misdrijven genoeg te vertellen. Dit was eerder al te lezen in zijn boek ‘De roerige jaren van een politiewoordvoerder‘, en in zijn nieuwste boek ‘Gevaar loert overal’ borduurt hij hierop verder en geeft hij, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn ongezouten mening over de verschillende onderwerpen die in de samenleving spelen of gespeeld hebben.

Tegenwoordig hebben wij ook een Kobo Plus abonnement en vinden het dan prettig als er van het recensie-boek ook een luisterboek te verkrijgen is. We luisteren dan tijdens het lezen het luisterboek en hierdoor beleef je het boek naar mijn gevoel intenser. Dit was bij ‘Gevaar loert overal’ ook het geval, echter doordat Klaas Wilting zo’n meesterverteller is, merkte ik al snel dat dit niet goed samen ging. Het luisterboek wijkt regelmatig af van het boek en hierdoor is het boek niet tegelijkertijd te luisteren en te lezen. Echter ik denk als je echt alleen een luisterboek luistert, zonder het boek erbij te lezen, is dit wel de perfecte persoon om zijn eigen boek in te spreken.

Houd je van politieverhalen vertelt door een insider? Dan kan ik dit boek alleen maar aanraden, want Klaas Wilting weet waar hij het over heeft en durft ook zijn eigen mening te uiten en schuwt het ook niet om recht tegen het beleid in te gaan. Ik houd hiervan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gevaar loert overal
Auteur: Klaas Wilting
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 268
Verteller luisterboek: Klaas Wilting
Duur luisterboek: 09:08:16
ISBN paperback: 9789089755131
ISBN e-book: 9789089755445
ISBN luisterboek: 9789179957827
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,95
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge