Kim Moelands – Schaduwleven

Ik las eerder de boeken van Kim Moelands met erg veel plezier, dus toen wij zagen dat Kim Moelands een nieuw boek ging uit brengen was mijn nieuwsgierigheid gewekt en nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek erg graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel positief bericht terug en niet lang na verschijning viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De jonge, naïeve Elena kan haar geluk niet op als de populaire Daniël interesse in haar toont. Hij is charmant, slim en zelfverzekerd. Alles wat zijzelf niet is. Hij geeft haar de aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen en wanneer hij haar ten huwelijk vraagt, zegt ze natuurlijk ja. Maar al in de wittebroodsweken beginnen de problemen. Daniël blijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en begint gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert, intimideert, isoleert haar van haar omgeving, zet hun kinderen tegen haar op en neemt haar stukje bij beetje alles af. Langzaam maar zeker raakt Elena verstrikt in een nachtmerrie van intimidatie en geweld. Niemand gelooft haar en niemand helpt haar, want naar de buitenwereld toe is Daniël nog steeds die charmante, leuke man op wie ze destijds verliefd werd.

De cover

De cover is zwart en in het midden staat er in zwart/wit een jonge vrouw op die volledig naar achter doorgebogen is. Dit is naar mijn gevoel het uitbeelden hoe Elena zich voelt. Achterover gegooid door alles wat Daniël haar aangedaan heeft, maar nog niet gebroken. In dat opzicht vind ik de cover goed gekozen, maar ik denk niet dat deze mij erg snel opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Kim Moelands is de auteur van de thrillers ‘Weerloos’, ‘Verdieping X’ en ‘De vrouw in de spiegel‘. Ze schreef tevens twee autobiografische romans, ‘Ademloos’ en ‘Grenzeloos’, over haar leven met cystic fibrosis. In 2010 onderging zij dankzij een donor succesvol een levensreddende longtransplantatie.

Het verhaal

De jonge en enigszins naïeve Elena weet niet wat haar overkomt als de populaire Daniël aandacht aan haar besteed. Hij is zelfverzekerd, ontzettend charmant en slim. Allemaal eigenschappen die zijzelf mist. Van Daniël krijgt ze eindelijk de aandacht die ze in haar jeugd zo heeft moeten missen en ze valt dan ook als een blok voor hem. Als hij haar dan ook ten huwelijk vraagt hoeft ze niet lang na te denken en zegt ze volmondig ja. Echter al vrij snel beginnen er enkele scheurtjes in het geluk te komen. Daniël blijkt toch niet zo perfect te zijn als Elena dacht. Hij heeft een narcistische persoonlijkheid en begint gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert en intimideert waardoor Elena alleen er voor staat. Haar omgeving gelooft haar niet meer en hierdoor helpt ook niemand haar meer, want naar de buitenwereld toe is Daniël nog steeds die charmante, leuke man op wie Elena ooit verliefd werd.

Mijn mening

Ik heb de voorgaande boeken van Kim Moelands met erg veel plezier gelezen, dus ik keek er echt naar uit om ‘Schaduwleven’ te gaan lezen. Moelands weet haar verhalen altijd heel realistisch neer te zetten. Ik was benieuwd of ze dit bij dit verhaal ook voor elkaar wist te krijgen, want een narcistisch persoon realistisch neerzetten is vaak moeilijk, maar Moelands krijgt het voor elkaar. Je merkt dat ze zich echt in de materie verdiept heeft en genoeg personen gesproken heeft die met een narcist te maken hebben gehad.

Het verhaal wordt verteld vanuit Elena, Luna of Amber. Luna en Amber zijn andere namen voor Elena en het maakt duidelijk welke verhaallijn verteld wordt. Een creatieve oplossing hiervoor. Moelands heeft Elena als een naïeve vrouw neergezet en soms had ik haar wel een schop onder de kont willen geven, maar op andere momenten vond ik haar reacties heel logisch, doordat Daniël heel charmant en innemend kan zijn. Ik had continue de neiging om door te lezen.

De hoofdstukken zijn van een fijne lengte, hierdoor kun je altijd makkelijk het hoofdstuk uitlezen, voordat je het boek voor verplichte taken aan de kant moet leggen. Het liefst had ik het boek in één ruk uitgelezen, maar soms moeten er nog andere dingen gedaan worden.

Aan het eind kwam een plotwending die ik niet aan had zien komen, maar die op mij ook ietwat ongeloofwaardig overkwam. Ik had een beetje het gevoel alsof Moelands niet echt wist hoe ze het verhaal goed moest laten eindigen en daarom voor dit einde gekozen had. Ik had liever een ander, geloofwaardiger einde gezien.

Echter, ondanks dit einde, vond ik het weer een erg goed verhaal waar je enkele heerlijke leesuurtjes mee hebt en waar je continue de neiging hebt om door te lezen. Moelands blijft voor mij tot de top van de Nederlandse auteurs horen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Schaduwleven

Gegevens van dit boek:
Titel: Schaduwleven
Auteur: Kim Moelands
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Phaedra Kwant
Duur luisterboek: 10:30:09
ISBN paperback: 9789400513600
ISBN e-book: 9789044932591
ISBN luisterboek: 9789046174784
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 15,99
Prijs Luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge