Kim Faber & Janni Pedersen – Stikdonker

Ik heb de eerste twee delen in de Juncker en Kristiansen-serie met veel plezier gelezen, dus toen ik zag dat er een nieuw deel aan kwam, hoefde ik niet na te denken. Toen we de persmail ontvingen hiervan, heb ik gelijk terug gemaild en niet veel later kregen we positief antwoord. Dus, rond de verschijningsdatum stond de pakketbezorger bij ons aan de deur met een recensie-exemplaar van ‘Stikdonker’. Hier willen we HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Inspecteur Martin Juncker is teruggekeerd naar Kopenhagen en krijgt een nieuwe moordzaak toegewezen: een jonge vrouw is gewurgd en halfnaakt achtergelaten in een park. Haar kleren liggen netjes opgevouwen naast haar lichaam. Hoewel er geen duidelijke aanwijzingen zijn om te volgen, doet de moord Juncker direct aan een onopgeloste zaak van tien jaar eerder denken. Zou dit dezelfde moordenaar zijn? En kan hij dan alsnog zijn belofte nakomen door de nabestaanden gerechtigheid te geven?

Als er binnen niet al te lange tijd nog een slachtoffer met dezelfde doodsoorzaak wordt aangetroffen, moeten hij en zijn collega Signe Kristiansen hun krachten bundelen. Hoewel Signe nog bezig is met een zaak uit het verleden, besluiten ze direct tot het uiterste te gaan om de waarheid te achterhalen. Er staan namelijk levens op het spel…

De cover

Op de cover is een herfsttafereel te zien met een ekster die de titel in zijn pootjes heeft. De cover vind ik gaaf en blijf ik naar kijken, maar heeft voor mijn gevoel niet meteen iets met het verhaal te maken en dat vind ik dan wel weer een beetje jammer. Echter, ik weet zeker, dat de cover mij in de boekhandel opgevallen zou zijn.

De auteurs

Het journalistenkoppel Kim Faber en Janni Pedersen debuteerde met ‘Winterland’. Voor ‘Winterland’ wonnen ze de prijs voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland. Stikdonker is hun derde thriller, opnieuw met seriepersonages Martin Juncker en Signe Kristiansen in de hoofdrol.

Kim Faber (1955) is architect en journalist voor de Deense krant ‘Politiken’. Hij heeft eerder non-fictieboeken geschreven, onder meer over de oorlog in Kosovo en over leven met hiv/aids.

Janni Pedersen (1968) is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Het verhaal

Na een operatie keert inspecteur Martin Juncker terug naar Kopenhagen en werkt hij mee aan een nieuwe moordzaak. Een jonge vrouw is gewurgd en halfnaakt achtergelaten in een park. Haar kleren liggen netjes opgevouwen naast haar lichaam. Juncker moet, ondanks dat er niet direct aanwijzingen zijn, meteen aan een onopgeloste moordzaak van tien jaar geleden denken. Zou hij eindelijk de kans krijgen om zijn belofte in te lossen? Hij heeft de nabestaanden beloofd dat hij de dader zou inrekenen…

Niet lang na de eerste moord, volgt er een volgende moord en dit slachtoffer wordt op dezelfde wijze aangetroffen. Juncker moet samen met zijn collega Signe Kristiansen aan de slag om zo hopelijk de dader te kunnen vinden. Signe is nog met een andere zaak bezig, maar ze besluiten samen tot het uiterste te gaan om achter de waarheid te komen. Ze weten namelijk, als ze geen vaart maken er nog meer slachtoffers zullen volgen…

Mijn mening

‘Stikdonker’ is alweer het derde deel in deze serie en ik kan je zeggen dat ik van ieder deel genoten heb. In dit derde deel werken Martin Juncker en Signe Kristiansen eindelijk weer samen nadat ze een jaar op verschillende afdelingen gewerkt hebben.

Het verhaal begint op 29 oktober. Er ligt iemand in het ziekenhuis en hij heeft geen goede herinnering wat er gebeurd is. Dan komt het besef en schrikt hij. Meteen komt er ook een herinnering uit zijn jeugd naar boven, dat hij bij de nonnen geopereerd werd aan zijn amandelen en poliepen. Echter wat hem nu gebeurd is, is veel erger. Ik ben natuurlijk meteen nieuwsgierig. Wie is dit…? Wat is er gebeurd? Waarom ligt diegene in het ziekenhuis? Dus ik wil snel verder lezen. We maken een kleine sprong in de tijd en zijn aangekomen bij 6 november. Signe komt bij een plaats delict. Ze is een jaar weg geweest van de afdeling Zware criminaliteit en nu is ze terug en moet ze meteen weer samenwerken met Troels Mikkelsen, de collega die ze uit de grond van haar hart haat. Als je de voorgaande delen gelezen hebt, weet je ook waarom ze hem haat en is dit vrij logisch.

Op de plaats delict is een neonazi overleden aan zijn verwondingen, waarschijnlijk neergestoken met een mes. Signe gaat op onderzoek uit en er wordt al snel iemand gearresteerd die verdacht wordt van deze daad.

Dan wordt er ook nog een dode vrouw gevonden. Zij is op een bepaalde manier tentoongesteld en Juncker moet gelijk aan een onopgeloste moord van jaren geleden denken. Hij onderzoekt deze zaak. Er komt al gauw een verdachte in het vizier. Dezelfde verdachte die Signe in het verhoor heeft zitten. Hebben beiden zaken met elkaar te maken?

Het verhaal wordt vertelt in een soort dagboekvorm, het wordt dag voor dag vertelt. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven vertelt en hierdoor krijg je als lezer een volledig beeld van wat de personages denken en je leert de onderlinge verhoudingen goed kennen. Ook merk je dat Faber en Pedersen, als journalisten, veel met de actualiteiten bezig zijn, want deze zitten naadloos verweven in het verhaal, zoals bijvoorbeeld rassenhaat en eerwraak. De verschillende personages worden echt als geloofwaardige personages neergezet, met kleine eigenaardigheden en misstappen die verantwoord moeten worden.

Zoals bij alle Scandinavische thrillers is het geen verhaal waarbij je continue op het puntje van je stoel zit, maar het boek houdt je wel in zijn greep en hierdoor ben je geneigd om steeds nog even verder te lezen. Je wilt gewoon weten hoe het nu in elkaar zit en of de dader deze keer wel ontmaskerd wordt.

Wel had ik mijn vraagtekens bij één ding in het verhaal. De haren die op het lijk gevonden waren. Ik kan hier niet te veel over zeggen, maar dit vond ik erg vreemd, en kwam op mij niet heel erg geloofwaardig over. Ik snap dat dit bewust erin verwerkt is, om het verhaal kloppend te krijgen, echter vond ik het iets te kort door de bocht en had hier een iets minder voor de hand liggende oplossing gekozen mogen worden door de auteurs.

Ondanks dat zat het verhaal weer erg goed in elkaar en had ik de dader niet aan zien komen. Ik vond de ontknoping erg goed uitgedacht en dat was toch echt een moment dat ik op het puntje van mijn stoel zat en hoopte dat dit goed af zou lopen. Erg goed uitgedacht door de auteurs.

Dit verhaal zou je in principe losstaand kunnen lezen, want indien noodzakelijk hebben Faber en Pedersen bepaalde zaken kort toegelicht zodat je het verhaal ook kunt volgen als je de voorgaande delen niet gelezen hebt, echter, zou ik persoonlijk toch adviseren om bij deel 1 te beginnen, dit omdat je de hoofdpersonages steeds wat beter leert kennen en ze echt groeien in ieder volgend deel in de serie. Hierdoor begrijp je bepaalde keuzes die ze maken ook beter.

Ik hoop dat er nog een nieuw deel in deze serie komt, want ik wil nog geen afscheid nemen van Juncker en Kristiansen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Stikdonker

Gegevens van dit boek:
Titel: Stikdonker
Serie: Martin Juncker & Signe Kristiansen
Auteur: Kim Faber en Janni Pedersen
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Corry van Bree
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 386
Verteller luisterboek: Ronald Top
Duur luisterboek: 12:40:03
ISBN paperback: 9789402710564
ISBN e-book: 9789402766165
ISBN luisterboek: 9789402766400
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge