Kiki van Dijk – Vlieland

We zagen dat Kiki van Dijk een nieuw boek uit zou brengen en omdat de boeken van Kiki van Dijk hier in huis altijd graag gelezen worden, hoefden we niet lang na te denken. We hebben de uitgever een mail gestuurd en bij verschijning van ‘Vlieland’ viel ook het boek in onze brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Charlie is reisblogger, maar zoekt het dit jaar noodgedwongen dichter bij huis. Als ze wordt uitgenodigd voor een paar nachten op een glamping op Vlieland, grijpt ze haar kans. Het eiland trekt de laatste jaren veel hippe toeristen, dankzij de luxe restaurants, exclusieve winkeltjes en prachtige natuur. Op het eiland aangekomen wil ze Sytze interviewen, de eigenaar van een nieuwe bierbrouwerij. Hij is echter bot en ongeïnteresseerd en Charlie krijgt vreemde reacties op het eiland als ze vragen over hem stelt.

Dan wordt het bebloede lichaam van een meisje gevonden. Sytze wordt onmiddellijk verdacht, en als er nog een meisje verdwijnt, weet iedereen het zeker: hij is de dader. Door de zomerstorm wordt Charlie gedwongen om op het eiland te blijven en ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan, met gevaar voor eigen leven…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw in de maneschijn, bij een vuurtoren. Ik neem aan dat dit op Vlieland is. De quote ‘Vlak voor een zomerstorm verdwijnen twee meisjes op het idyllische eiland’ maakt mij nieuwsgierig. De quote in combinatie met de naam van de auteur zou er in de boekhandel voor gezorgd hebben dat ik het boek zeer zeker opgepakt zou hebben.

De auteur

Kiki van Dijk is geboren in Utrecht en heeft na haar Leidse studie Internationale betrekkingen op verschillende plekken in de wereld gewoond. Ze schrijft thrillers die zich afspelen op bekende zomer- en winterbestemmingen, waaronder ‘Ibiza’, ‘Bali‘, ‘Nice‘, ‘Winterberg‘, ‘Tarifa‘ en ‘Gstaad‘.

Het verhaal

Charlie is reisblogger en haar partner is uitgegroeid tot haar manager. Ze heeft een uitnodiging ontvangen om een aantal dagen naar Vlieland te komen. Ondanks dat ze in eerste instantie niet echt enthousiast is, blijkt dat Vlieland ondertussen uitgegroeid is tot een geliefd eiland voor hippe toeristen. Ze wil als ze aangekomen is de nieuwe bierbrouwer Sytze interviewen, echter deze is veel botter en ongeïnteresseerder dan ze verwacht had. Als ze de eilandbewoners vragen over Sytze stelt, krijgt ze de meest vreemde reacties.

Dan wordt er het bebloede lichaam van een meisje gevonden. Er wordt gelijk gedacht aan Sytze. Dan verdwijnt er nog een meisje en dan weet iedereen het zeker… Sytze is de dader. Als er een heftige zomerstorm op komst is, wordt Charlie gedwongen om op het eiland te blijven. Ze besluit zelf een onderzoek in te stellen, maar de vraag is of ze dan zelf nog wel veilig is…

Mijn mening

De boeken van Kiki van Dijk zijn altijd een cadeautje voor mij. Dus ik keek er naar uit om de nieuwe Kiki van Dijk te gaan lezen. Deze keer bleef ze met haar thriller in eigen land. Ik had verwacht dat dit was vanwege de Covid-19 perikelen, maar dat bleek toch niet het geval. Gelukkig.

In de proloog leren we de vriendinnen Noor en Jolijn kennen. Zij zijn op Vlieland vanwege het ‘Into the big nothing’-festival. En ze amuseren zich erg goed tijdens dit festival. Al worstelt Jolijn met gevoelens. Echter de volgende ochtend staat haar leven op de kop. Hierna gaan we even terug in de tijd en lezen we het verhaal van reisblogger Charlie, die een uitnodiging heeft gekregen voor dit festival. Ze moet als influencer haar volgers tevreden houden.

En je merkt meteen dat je een boek van Kiki van Dijk in handen hebt. Je zit direct midden in het verhaal en je wilt maar één ding…. doorlezen. Even de boel de boel laten en even zelf dat vakantiegevoel krijgen door in de wereld van Kiki van Dijk te stappen. En dat lukt haar iedere keer weer opnieuw. Het is zeer zeker geen razend spannende thriller, al zaten er zeer zeker hele spannende momenten in. Maar ik denk dat het voor de die hard thriller lezers eerder als roman gezien wordt. Ik zelf noem het graag, het tegenwoordig veel gehoorde, Cosy crime. En dit is een genre wat ik echt in mijn hart gesloten heb. Dit is ook met Vlieland weer het geval. Het verhaal lees je in één ruk uit, wegleggen is gewoon zonde. En je wilt gewoon weten hoe het nu afloopt. Hoe gaat het uiteindelijk met Charlie, wie heeft het nu uiteindelijk gedaan en vooral waarom? Dat soort vragen komen tijdens het lezen voorbij en je wilt pas stoppen met lezen als deze vragen beantwoord zijn en Kiki van Dijk krijgt het voor elkaar dat al deze vragen ook beantwoord worden.

Ondanks dat al vrij snel duidelijk werd dat iemand het niet gedaan had, viel bij mij het kwartje redelijk laat wie het dan wel gedaan had, al bleven sommige personages tot het einde een mysterie.

Als je een echte vakantiethriller wilt lezen en het zomergevoel (inclusief echte zomerstorm) nog even vast wil houden, dan kan ik je alleen maar aanraden om snel Vlieland te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Vlieland

Gegevens van dit boek:
Titel: Vlieland
Auteur: Kiki van Dijk
Uitgever: Xander van Dijk
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 188
Verteller luisterboek: Peggy Vrijens
Duur luisterboek: 5:38:31
ISBN paperback: 9789401613996
ISBN e-book: 9789401614009
ISBN luisterboek: 9789401616171
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge