Kiki van Dijk – Londen

Bij de boeken van Kiki van Dijk weet ik eigenlijk al van te voren dat ik ze wil lezen. Hiervoor hoef ik nog niet de korte inhoud te lezen. Dus toen wij op de nieuwe folder van Xander uitgevers gewezen werden en ik een nieuw boek van Kiki van Dijk zag, was ik al snel overtuigd. Dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Xander uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Nederlandse journaliste Kate woont met haar zoon al jaren in Londen. Om rond te kunnen komen na haar scheiding moet ze keihard werken, dus maakt ze voor haar Instagramkanaal elke dag zoveel mogelijk paparazzifoto’s van celebrity’s. En met succes: haar volgersaantal blijft maar stijgen. Maar dan worden er vips vergiftigd – soms zelfs met een dodelijk afloop. Er lijkt een link te zijn met het account van Kate, en plotseling keert de online-wereld zich tegen haar. Kate moet er zo snel mogelijk achter komen wie haar verdacht probeert te maken. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, waarin ze niemand kan vertrouwen…

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw staan met de rug naar ons toe. Ze kijkt uit over de Theems. Op de achtergrond zie je de Big Ben en de Westminster Bridge. Het is meteen duidelijk dat het verhaal zich in Londen afspeelt. Wat de titel natuurlijk ook duidelijk maakt. Het is meteen duidelijk dat het een nieuwe thriller van Kiki van Dijk is en daarom zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Kiki van Dijk (1968) is in Utrecht geboren en heeft na haar Leidse studie Internationale Betrekkingen op verschillende plekken in de wereld gewoond. Ze schrijft thrillers die zich op bekende zomer- en winterbestemmingen afspelen, waaronder Ibiza de erfenis, Bali, Vlieland, Parijs en Florence.

Het verhaal

De Nederlandse journalist Kate woont al jaren in Londen. Na haar scheiding heeft ze moeite om rond te komen, hierdoor moet ze keihard werken. Ze heeft een Instagramkanaal aan gemaakt waar ze elke dag zoveel mogelijk paparazzifoto’s van celebrity’s plaatst. Hiermee kan ze zichzelf en haar zoon goed onderhouden. Haar volgersaantallen blijven maar stijgen. Dan worden er vips vergiftigd, soms zelfs met een dodelijke afloop en wordt er een link gelegd met Kates account. De online wereld keert zich opeens tegen haar. Kate doet er alles aan om erachter te komen wie haar verdacht probeert te maken. Er volgt een levensgevaarlijk kat-en-muisspel, waarin Kate niemand meer kan vertrouwen…

Mijn mening

Bij de thrillers van Kiki van Dijk weet je eigenlijk dat je een paar uurtjes even lekker kunt lezen zonder te moeilijke en ingewikkelde verhaallijnen. Hierdoor zijn ze ook ideaal om op vakantie te lezen, maar zeer zeker ook om lekker thuis op de bank te verslinden. Ik kan me iedere keer weer verheugen op een Kiki van Dijk. Zo ook met Londen van haar hand.

Het verhaal begint op het moment dat Kate met haar assistent Bertie Madonna probeert vast te leggen op camera terwijl ze in een taxi stapt. Door middel van dit soort foto’s verdient Kate tegenwoordig de kost. Haar assistent is wellicht nog gedrevener dan zijzelf om achter iedere celebrity aan te gaan. Als er dan enkele beroemdheden vergiftigd worden, vraagt Kate zich op een bepaald moment af of dit iets met haar te maken heeft, vooral als ze ook zelf enkele bedreigingen krijgt. Dit weet Van Dijk op een geloofwaardige manier neer te zetten, al had ik wel al vrij vroeg in het verhaal mijn vermoedens wie de dader was en dit bleek ook te kloppen. Dit vind ik dan altijd een beetje jammer, echter het verhaal bleef verder erg goed. Vooral de connectie die ze gemaakt heeft naar de zoon van Kate vond ik erg goed uitgedacht. De puberzoon die niet echt goed nadenkt over zijn acties en hierdoor problemen veroorzaakt.

De personages zijn niet heel diep uitgewerkt, echter doordat het een echte vakantiethriller is, vind ik dat ook niet echt noodzakelijk. Dit soort verhalen hebben niet altijd heel veel diepgang, maar hierdoor lezen ze wel altijd lekker weg en kan ik ze altijd met veel plezier lezen. Je kunt meepuzzelen over de dader, en zo ook je eigen hersens toch een beetje aan het werk zetten. 😀

Wel zaten er enkele erg grote toevalligheden in het verhaal. Zoals de verdachte buurman (wat daar mee is, lees je natuurlijk als je het boek leest), en de informatie die de politie hierover deelt. Ook het idee dat Kate in eerste instantie het schrijven van haar boek aan de kant geschoven heeft, en vervolgens door het ontmoeten van een auteur binnen een jaar het boek al uitgegeven heeft. Dit soort ’toevalligheden’ doen naar mijn gevoel afbreuk aan het verhaal en doordat ze naar mijn gevoel niet heel veel toevoegen had dit van mij weg gelaten mogen worden. Maar ondanks deze kleine opmerkingen kan ik je echt aanraden dit boek op te pakken als je een paar uur een luchtig verhaal wilt lezen die toch spannend genoeg is om je aan het boek gekluisterd te houden.

Gelukkig staat de volgende alweer aangekondigd. Deze keer is het een zomerthriller, namelijk Saint Tropez, die op 21 juni verschijnt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Londen

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het veertiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Londen
Auteur: Kiki van Dijk
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 283
Aantal pagina’s e-book: 191
Verteller luisterboek: Jantine van den Bosch
Duur luisterboek: 06:29:00
ISBN paperback: 9789401618687
ISBN e-book: 9789401618359
ISBN luisterboek: 9789401618878
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge