Kiki van Dijk – Florence + Winactie

Toen we in de aanbiedingsfolder van Xander uitgevers zagen dat er een nieuw boek van Kiki van Dijk zou verschijnen, hoefden we eigenlijk niet lang te twijfelen, deze wilden we weer lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Xander uitgevers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Kunstrestaurateur Clea wisselt haar werk aan wereldberoemde schilderijen af met een roerig nachtleven. Als ze door haar oud-klasgenoot Tanya plotseling wordt gevraagd voor een geheimzinnige opdracht in Florence, kan ze het gevoel van avontuur niet weerstaan. Maar van flaneren langs oude palazzi en gezellige trattoria’s is geen sprake: achter alle kunst en romantiek gaat een levensgevaarlijk complot schuil. Bovendien blijkt Tanya spoorloos verdwenen. Als Clea niet heel snel besluit wie ze kan vertrouwen, zou het prachtige Florence weleens haar allerlaatste bestemming kunnen zijn…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een rode jas aan en een camera voor het gezicht. Ik stel me voor dat dit Clea is. Achter haar zie je schimmig een stad. Het is niet te zien welke stad dit is. Ik vind de cover niet echt bij het verhaal passen, aangezien het niets met fotografie te maken heeft. De cover zou me wel opgevallen zijn in de boekhandel, maar dan vooral doordat de naam van Kiki van Dijk erop staat.

De auteur

Kiki van Dijk (1968) is in Utrecht geboren en heeft na haar Leidse studie Internationale Betrekkingen op verschillende plekken in de wereld gewoond. Ze schrijft thrillers die zich op bekende zomer- en winterbestemmingen afspelen, waaronder Ibiza, Bali, Nice, Vlieland en Parijs.

Het verhaal

Kunstrestaurateur Clea restaureert wereldberoemde schilderijen. In haar vrije tijd is ze vaak te vinden in het nachtleven. Dan krijgt ze een mysterieus berichtje van een onbekende persoon om contact op te nemen. Clea’s hang naar avontuur zorgt ervoor dat ze reageert en dan blijkt dat haar oud-klasgenoot Tanya haar dit bericht gestuurd heeft. Ze krijgt een ticket om naar haar favoriete stad Florence af te reizen. Ondanks haar eerdere bedenkingen besluit ze af te reizen. Eenmaal aangekomen in Florence blijkt er geen tijd te zijn om te flaneren door de mooie stad, want er gaat een levensgevaarlijk complot schuil achter de kunst waarvoor Clea naar Florence gekomen is. Voordat Clea Tanya kan ontmoeten blijkt ze spoorloos verdwenen. De dag erna staat de politie bij haar hotelkamer. Tanya blijkt dood. Clea moet snel besluiten wie ze kan vertrouwen, anders zou Florence wel eens de laatste bestemming kunnen zijn…

Mijn mening

Ik verheug me altijd om de boeken van Kiki van Dijk te lezen. Ze lezen altijd makkelijk weg en de verhalen spelen eigenlijk altijd in mooie steden of in een mooie omgeving af.

Het verhaal begint met een cursief gedrukt stukje. Het blijft nog even vaag over wie dit stukje gaat. Tussen de cursief gedrukte stukjes door lezen we over Clea die weggaat bij haar one-night-stand en haar moeder belt, omdat ze een afspraak met haar had. Het wordt me al vrij snel duidelijk dat iemand iets van Clea wil, maar wie dat is, blijft nog even onduidelijk.

Korte tijd later besluit Clea te reageren op het berichtje wat deze onbekende persoon gestuurd heeft. En komt ze erachter dat het haar oud klasgenoot Tanya is, die haar een bericht gestuurd heeft en die om haar hulp vraagt. Ze wijst het verzoek eerst resoluut af, maar later besluit ze dit avontuur toch aan te gaan en reist ze af naar Florence.

Eenmaal in Florence merk je dat de spanning in het verhaal al snel toeneemt. Tanya komt niet op het afgesproken tijdstip opdagen en als Clea zich langzaam zorgen begint te maken, blijkt dat ze een luxe kamer in het hotel heeft, waar ze niks van af wist. Heeft Tanya die voor haar geregeld? De dag erna staat de politie bij haar voor de deur. Tanya is gevonden, dood en zij wordt als verdachte opgepakt. Vanaf dat moment is het boek echt niet meer weg te leggen. De spanning blijft volop aanwezig en het blijft lange tijd onduidelijk wie er nu te vertrouwen is en wie niet. Op een bepaald moment denk ik dat ik ongeveer weet hoe het verhaal in elkaar steekt, maar dan heeft Kiki toch weer een wending aan het verhaal toegevoegd, waardoor ik aan alles begin te twijfelen. Hier houd ik van.

De personages zijn niet heel diep uitgewerkt, maar voldoende om het verhaal goed te kunnen volgen en het geloofwaardig te laten zijn. Alleen Clea doet soms dingen die ik niet helemaal begrijp. Aan de ene kant twijfelt ze aan wie ze kan vertrouwen, maar aan de andere kant, gelooft ze vervolgens blind iemand en gaat ze zonder veel twijfel mee. Hier moest ik toch soms even mijn wenkbrauwen fronsen, echter was het verhaal zo spannend dat ik vervolgens snel doorlas en me ook afvroeg hoe ik zelf zou reageren als er geen bekenden zijn waar je op kunt vertrouwen.

Aan het einde komt er nog een onderwerp ter sprake die ik kan waarderen en waar nog steeds aandacht voor gevraagd wordt, want veel Joden uit de tweede oorlog en hun familie hebben nog steeds bepaalde waardevolle spullen, niet terug ontvangen. Dit wordt kort aangestipt en hierdoor vallen ook meteen een aantal puzzelstukjes op hun plek. Ik merk dat Kiki van Dijk in haar laatste boeken vaker aandacht vraagt voor de tweede wereldoorlog en de gevolgen hiervan. Dit doet ze steeds op een heel subtiele manier, maar wel zo dat je er even over nadenkt, ook al zou je niet zo veel van de tweede wereldoorlog af weten en dit zorgt ervoor dat dit nooit vergeten wordt.

De ontknoping van het verhaal is erg mooi en zorgt voor een mooi afgesloten geheel. Kiki heeft weer een mooie vakantiethriller neergezet, die mij deze keer langer in het ongewisse liet en door het onderwerp aan het einde ook nog diepte in het verhaal weet te brengen. Ik heb weer genoten en kan niet wachten tot ik ‘Londen’ kan gaan lezen, dat in november verschijnt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Florence

Gegevens van dit boek:
Titel: Florence
Auteur: Kiki van Dijk
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 288
Verteller luisterboek: Peggy Vrijens
Duur luisterboek: 06:01:42
ISBN paperback: 9789401617253
ISBN e-book: 9789401617260
ISBN luisterboek: 9789401618212
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Florence’, geschreven door Kiki van Dijk, verloten. Hier willen wij Xander uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Florence’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 1 september 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

One thought on “Kiki van Dijk – Florence + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge