Kelly Deriemaeker – Bulletjournal de handleiding

Van uitgeverij Horizon ontving ik Bullet Journal de handleiding en een Bullet Journal om een recensie over te maken. Hier wil ik uitgeverij Horizon hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Terwijl de apps die meer productiviteit beloven ons om de oren vliegen, kiezen heel wat mensen weer voor pen en papier.
Een bullet journal is de uitgelezen manier om beter georganiseerd en met minder stress door het leven te gaan, zonder dat daar ingewikkelde tools voor nodig zijn. Een notitieboekje en een pen zijn voldoende om aan de slag te gaan, je to do-lijstjes op orde te krijgen (én uit te voeren) en plannen voor de toekomst te maken.
In Bullet Journal- De Handleiding leer je hoe je zelf een bullet journal kunt beginnen die past bij jouw noden, hoe je het systeem naar je hand kunt zetten en vooral: op welke manier het jouw leven efficiënter, stressvrijer en leuker kan maken. Allemaal aan de hand van het revolutionaire systeem van de Amerikaanse Ryder Carroll, die de techniek bedacht en perfectioneerde, samen met heel wat bloggers, instagrammers en die-hard fans van over de hele wereld.
Of je nu een student of huismoeder bent, een drukbezette zakenman of fulltime moestuinier, iedereen kan baat hebben bij een systeem dat zijn geheugen extern maakt. Al was het omdat je op die manier weer ruimte krijgt om je hersenen voor creatievere zaken te gebruiken dan onthouden dat je je paper moet indienen of werk moet maken van je kwartaalaangifte.

Bullet Journal- De Handleiding verzamelt de beste tips, trucjes en voorbeelden om racende gedachten uit je hoofd en in je schriftje te krijgen, en zo het beste uit elke dag te halen.

Sinds een tijdje ben ik ook helemaal verkocht aan een bullet journal. Ik vind het ideaal om er al mijn lijstjes in op te schrijven. En om alle afspraken in mijn weekplanner te maken. Vroeger gebruikte ik een agenda voor mijn afspraken en alle andere dingen schreef ik op losse blaadjes en die raakte ik dus geregeld kwijt. Het voordeel van een Bullet Journal is dus echt dat je al die losse blaadjes niet meer nodig hebt, en je gewoon alles netjes bij elkaar hebt en je alles kunt indelen zoals jij het wilt.

In het boek van Kelly Deriemaeker neemt ze je eigenlijk aan de hand om je wegwijs te maken in de wereld van Bullet journals. Ze legt op een makkelijke manier uit wat je nodig hebt en geeft tips en tricks over hoe een bullet journal gebruikt kan worden. Ze laat ook aan de hand van haar dagelijkse routine zien hoe zij de bullet journal gebruikt. Dit vind ik zelf erg handig. Zo krijg je toch een beter inkijkje in hoe iemand die al veel ervaring heeft met bullet journals er mee omgaat. En ik, als leek, kan hier alleen maar profijt van hebben.

Wat ik zelf erg fijn vind in deze handleiding dat er ook ruimte is voor dingen te oefenen. Er staan een aantal opdrachten in, die je eventueel in het boek, of apart op een blad kunt uitwerken. Aangezien ik het zonde vind om in een handleiding boek te schrijven. Werk ik dingen meestal uit op een apart papier.

Ook worden de verschillende woorden echt duidelijk uitgelegd. Zo wist ik niet goed wat tracken in hield. Dit wordt duidelijk uitgelegd. En er worden tig voorbeelden gegeven wat je allemaal zou kunnen tracken. Waarbij ik soms denk, dat is toch logisch, maar wat voor mij logisch is, hoeft voor een ander niet logisch te zijn. Enkele voorbeelden die je kunt tracken… Of je de hond hebt uitgelaten, of je hebt gelezen, of je je tanden hebt gepoetst. Of je tabletten hebt ingenomen enz. Dit kun je heel eenvoudig uitwerken, maar natuurlijk ook heel grafisch uitwerken door je creatief uit te leven. Ook dit komt uitgebreid aan bod in dit boek.


Ik heb wel het gevoel dat dit boek zich vooral richt op beginnende bullet journal gebruikers. Ook wel logisch eigenlijk… Als je al langer een bullet journal gebruikt zul je geen handleiding meer gaan gebruiken. Aangezien ik nog een beginner ben, vind ik deze handleiding echt super en heb er al verschillende handige ideeën opgedaan. En weet ik, dat ik niet de enige ben die bang is voor alle standaard beginnersfouten.

In de bullet journal staan ook onder aan verschillende pagina’s enkele tips en leuke weetjes, bijvoorbeeld waar je op internet nog informatie kunt vinden en meer kunt komen te weten over bullet journals, maar ook gewoon leuke dingen dat het niet erg is als je niet op 1 januari begonnen bent met je bullet journal. Dat vind ik erg leuk gedaan en houd je alert om ook als je je bullet journal al langer gebruikt nog eens te gaan googlen en nieuwe ideeën op te doen.


Wat ik wel jammer vind, is dat in de handleiding en in de bullet journal zelf een voorbeeld staat van een maand planner en dat deze maar 24 dagen heeft. Bij mij heeft een maand toch echt minimaal 28 dagen en meestal 30 of 31 dagen. Dat is als voorbeeld wel jammer, maar het idee is er wel duidelijk mee gemaakt. En dat is het voornaamste.


Ik ga deze handleiding nog zeker vaker raadplegen om mezelf op weg te helpen bij mijn bullet journal. Want ondanks dat ik het erg leuk vind, is het nog geen automatisme geworden. En dat is toch een van de voornaamste dingen om het gebruik van een bullet journal een succes te laten worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bullet Journal de handleiding
Auteur: Kelly Deriemaeker
Uitgeverij: Uitgeverij Horizon
Aantal pagina’s paperback: 128
Aantal pagina’s E-book: 201
ISBN paperback: 9789492626295
ISBN E-book: 9789492626301
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 7,99

Aantal pagina’s Bullet journal: 148
ISBN Bullet journal: 9789492626318
Prijs Bullet journal: € 12,50

Deze bullet journal de handleiding en Bullet journal zijn beiden verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge