Informatie die te lezen is op de achterflap: Zahra’s zoon is een dreumes van zeventien maanden als hij door zijn vader wordt ontvoerd in Iran. Het leven van de in Nederland wonende Zahra verandert in een nachtmerrie. Ze strijdt niet alleen tegen haar ex, maar ook tegen het Iraanse rechtssysteem, waarbinnen ze geen poot heeft om op te staan. Na jaren vechten krijgt ze het eindelijk voor elkaar dat haar zoon een paar weken bij haar in Nederland mag komen logeren. Dat loopt anders dan ze had gehoopt…
De kamer van mijn zoon is het hartverscheurende, waargebeurde verhaal van een vrouw die gevangen zit tussen twee culturen.
Schrijfster en journalist Katja Meertens tekende het verhaal van de Iraans-Nederlandse Zahra Pars op. Eerder publiceerde Meertens De meeste mensen gaan hier dood, waarvoor zij een jaar lang de gang van zaken in een hospice volgde.
Ik kreeg van mijn moeder de tip dat “De kamer van mijn zoon” een erg mooi boek was. Dus nadat ik het vorige boek uitgelezen had, deze meteen gaan lezen.
Het verhaal begint met de proloog. In de proloog komt Zahra net terug van een reis naar Iran. En ze heeft haar mobiel niet meegehad en op haar telefoon staan een hoop voicemails. Ze denkt dat het een hoop reclameboodschappen zijn. Echter heeft ze een hoop berichten van Mehran (haar ex-man) en 2 berichten van Aryan, haar zoon. Eindelijk.
Hierdoor heb je meteen een goed gevoel over wat er allemaal speelt. Daarna is het boek opgedeeld in 4 delen. De delen zijn weer opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Verschillende hoofdstukken worden vergezeld door een datum. Andere hoofdstukken hebben geen datum, maar wijst het zich vanzelf of het eerder of later dan de voorgaande datum is.
Wat ik verwarrend vond is dat ze in hoofdstuk 5 verteld dat ze bericht krijgt van de laborante dat ze zwanger is. En in hoofdstuk 6 van deel 1 verteld ze dat ze thuis komt en gelijk naar haar kamer gaat omdat ze weet dat haar moeder zal vragen naar de uitslag. Terwijl de uitslag in het hoofdstuk ervoor ook al besproken is. Zo had ik wat meer dingen die ik soms wat verwarrend vond. Maar dit deed niks af aan het verhaal. Alleen doordat de tijd regelmatig heen en weer gaat is het soms ietwat verwarrend.
Het boek geeft een inkijkje in de Iraanse cultuur. Hoe weinig rechten vrouwen in Iran hebben en hoe groot het verschil tussen de Nederlandse en Iraanse cultuur is. En dat er ondanks de strenge cultuur in Iran, er toch ook genoeg mensen zijn die niet perse aan deze strenge Iraanse gebruiken vast willen houden. En binnen de muren van het eigen huis de strenge Iraanse gebruiken niet naleven.
Ik vond het een behoorlijk interessant boek. De strijd die Zahra voert om haar zoon Aryan te kunnen zien. En dat ze uiteindelijk toch een band opbouwt met haar zoon en dat hij hierdoor uit Iran wegkomt en kan gaan studeren in Canada. Ondanks dat niet alles zo soepel loopt zo als Zahra wilde, is het toch op een bepaalde manier goed afgelopen tussen Zahra en Aryan.
Gegevens van dit boek:
Titel: De kamer van mijn zoon
Auteur: Katja Meertens & Zahra Pars
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Aantal pagina’s Paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 320
ISBN Paperback: 9789038899299
ISBN E-book: 9789038899565
Prijs Paperback: € 18,50
Prijs E-book: € 10,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.