Kate Moore – Felix de stationskat

We ontvingen een persmail over ‘Felix de stationskat’ en nadat we de korte inhoud gelezen hadden, waren we nieuwsgierig geworden en hebben we de uitgever terug gemaild. Niet lang erna kregen we een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger op de stoep om ons het boek te overhandigen. Hier willen wij HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Felix, ook wel ‘Senior Ongediertebestrijder’ genoemd, woont op het treinstation van Huddersfield in Engeland. De schattige kat heeft een bijzondere band met mensen en brengt pendelaars en stationsmedewerkers bij elkaar. ‘Felix’ aanwezigheid tovert een glimlach op ieders gezicht’, aldus een woordvoerder van het Huddersfield-station.

Toen Felix jaren geleden als kitten op het station aankwam, kon niemand vermoeden hoe belangrijk dit kleine pluisje zou worden. Felix bouwde een band op met iedereen, zelfs met de baas, die in eerste instantie tegen het idee van een kat was. Felix troost jonge weglopertjes, en is een vertrouwd gezicht voor terugkerende passagiers. Welk klein drama zich ook op het station ontvouwt, iedereen weet dat Felix de mensen weer bij elkaar brengt.

De cover

Op de cover staat Felix met een pet van de TransPennine Expres op. Op de achtergrond zie je treinen, waardoor meteen duidelijk wordt dat Felix op een station zit. Door de foto van Felix zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Kate Moore, geboren in Californië, studeerde Engelse literatuur in Boston en keerde later terug naar haar thuisstaat om middelbare scholieren les te geven. Ondertussen schreef ze ook romans. Ze woont ten noorden van San Francisco met haar man en hun hond.

Mijn mening

Aangezien we zelf katten hebben en ik dus een echte kattenliefhebber ben, kon ik dit boek niet voorbij laten gaan. In het Engelse Huddersfield hebben twee jonge medewerkers, Gareth en Andy, steeds nieuwe ideeën voor het station. Van roltrappen, tot zachte tegels. Maar ook ontstaat het idee voor een stationskat. De manager van station Huddersfield was tegen het idee, maar op het moment dat hij ergens anders was gestationeerd, zagen de twee jonge medewerkers hun kans schoon en kon er een kitten op Huddersfield begroet worden. Dit was Felix. Je leest in het verhaal over hoe Felix bij station Huddersfield terechtgekomen is, en vandaar uit beleef je het avontuur samen met Felix. Hoe hij langzaam van kitten opgroeit naar volwaardige stationskat en hoe hij als Hoofd Ongediertebestrijding aan de slag gaat. Dit trouwens niet echt met veel succes. Felix heeft meer weg van een sociaal werker. Hij staat klaar als iemand getroost moet worden, maar ook als iemand even zijn verhaal kwijt moet. En hij is er natuurlijk altijd als iemand zijn favoriete snoepjes heeft.

De hoofdstukken zijn niet zo heel lang en hierdoor ben je ook iedere keer weer geneigd om nog even een hoofdstuk te lezen. Je krijgt onder het lezen gewoon goede zin. En ondanks dat sommige dingen regelmatig herhaald worden, vond ik dat persoonlijk niet storend, maar ik kan me voorstellen dat iemand die een minder grote kattenvriend is, dit als vervelend kan ervaren. Maar de kans is natuurlijk ook kleiner dat iemand die geen kattenvriend is, dit boek zal lezen.

Ondanks dat het boek niet vol staat van de avonturen, Felix beleeft bijna alles op het station, is het wel een boek wat je, als kattenliefhebber, aan het boek gekluisterd houdt. Je wilt gewoon weten wat Felix allemaal op het Station beleefd. En ondanks dat er een aantal verdrietige gebeurtenissen plaatsvinden, is het vooral een luchtig boek wat je met een grote glimlach leest. In het midden vind je enkele foto’s van Felix met collega’s of passagiers. Dit vind ik altijd extra leuk in dit soort boeken. Hierdoor leeft het verhaal extra. Daarnaast heeft Felix ook een Facebookpagina, waar je onder andere kunt zien dat Felix ondertussen een kattenvriendje, Bolt, erbij gekregen heeft. Wil je de avonturen van Felix en Bolt zelf ook gaan volgen dan kun je ze op hun Facebookpagina gaan volgen.

Ik zag dat er in Engeland twee boeken over Felix bestaan. Het tweede boek gaat over Felix en kitten Bold. Ik hoop dan ook dat er besloten wordt om dit boek te vertalen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Felix de stationskat
Auteur: Kate Moore
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Erica Disco
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 220
ISBN paperback: 9789402708196
ISBN e-book: 9789402762068
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge