Karina Urbach – Het geroofde kookboek

Ik zag dat er een nieuw oorlogsboek zou uitkomen, die niet alleen over de oorlog ging maar over een boek, een kookboek wel te verstaan. Dit maakte mij nieuwsgierig en na de korte inhoud gelezen te hebben, was ik helemaal overtuigd. Na een mail gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we niet veel later een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Ambo Anthos uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: In Het geroofde kookboek vertelt Karina Urbach over het leven van Alice Urbach, een joodse kookboekenauteur: Wat de nazi’s niet wilden, roeiden ze uit. Wat ze wel wilden, eigenden ze zich toe.

In Het geroofde kookboek van Karina Urbach verliest de succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach in 1938 na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar ternauwernood naar Engeland te vluchten. Later emigreert ze naar de vs, waar ze in de jaren veertig en vijftig naam maakt met kookworkshops en televisieshows.

Tijdens een bezoek aan een Weense boekhandel vindt Alice haar eigen kookboek, de bestseller So kocht man in Wien! uit 1938, terug. Maar op het omslag staat de naam van een haar onbekende man vermeld als auteur, Rudolf Rösch. Wie was deze zogenaamde meesterkok? Heeft hij überhaupt bestaan?

Karina Urbach, de kleindochter van Alice, besloot deze opmerkelijke geschiedenis te onderzoeken. In Het geroofde kookboek vertelt ze over het bewogen leven van haar grootmoeder, de Julia Child van de Oostenrijkse keuken, en legt ze een onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

De cover

Toen ik de cover zag, dacht ik in eerste instantie dat ik een kookboek zag, toen ik daarna ging lezen, zag ik dat het wel over een kookboek ging, maar het geen kookboek was. Erg leuk gedaan en ik denk dat hierdoor ook een andere doelgroep aangesproken wordt. Maar wellicht loopt de beoogde doelgroep hierdoor wel aan het boek voorbij.

De auteur

Karina Urbach is een Duitse historicus en onderzoeker. Ze promoveerde aan de universiteit van Cambridge. Momenteel doet ze onderzoek aan de Institute for Advanced Study, Princeton. Ze heeft verschillende boeken geschreven over de Europese politieke en culturele geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Met haar historische roman ‘Cambridge 5’ stond ze op de shortlist voor drie literaire prijzen en in 2018 won ze de Crime Cologne Award.

Mijn mening

Aangezien ik graag oorlogsverhalen lees, was ik ook benieuwd naar dit boek, aangezien dit, naar mijn gevoel geen alledaags oorlogsverhaal zou worden.

Karina Urbach is een Duitse historicus die zich vooral richt op de Nazi periode. Ondanks dat er in de wetenschap eigenlijk gezegd wordt dat je geen onderzoek kunt doen naar familie heeft Karina toch besloten om het verhaal van haar grootmoeder Alice Urbach te onderzoeken en naar buiten te brengen. Alice was een Joodse vrouw, die, na het overlijden van haar man, naam gemaakt heeft met het aanbieden van kookcursussen en naar aanleiding daarvan ook enkele kookboeken uitbracht. Na de oorlog komt Alice erachter dat haar kookboek uitgebracht is met de naam van een andere auteur. Ze is hier ontzettend verbaasd over en haar kleindochter Karina besluit dit te onderzoeken.

Echter als je denkt dat dit verhaal echt over Alice en het kookboek gaat als verhaal, kom je bedrogen uit. Het boek is echt een onderzoek wat Karina uitgevoerd heeft. En dit is zeer zeker heel grondig gedaan. Ze heeft niet alleen de achtergrond en het leven van Alice onderzocht maar ook van haar twee zoons. Zo vertrekt Otto bijvoorbeeld naar Amerika en van Amerika naar China. En er wordt dus ook uitgebreid uitgeweid over de oorlog tussen China en Japan in deze periode. Dit is een stukje historie waar ik zelf weinig vanaf weet en dit was wel boeiend om te lezen, maar dit was absoluut niet wat ik verwacht had. Het verhaal is eerder een academisch stuk dan dat het een verhaal is wat je als ontspannende lectuur wilt lezen, en wat de achterflap naar mijn gevoel wel doet vermoeden. Als je een historisch onderzoek wilt lezen, kan ik dit boek zeer zeker aanbevelen, want je merkt tijdens het lezen dat Karina moeite heeft gedaan om alles goed te onderzoeken. Echter als je, net als mij, verwacht om een oorlogsverhaal te lezen, wat leest als een roman, dan kom je bedrogen uit en dan wordt het toch wel even doorploeteren om het hele verhaal door te lezen.

Ik denk, als duidelijker erbij vermeld was dat het hier echt een academisch onderzoek betrof, ik dit boek zeker overgeslagen had, en dat er zeker een andere doelgroep voor dit boek aangesproken zou zijn. Helaas was dit boek het net niet voor mij.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-geroofde-kookboek

Gegevens van dit boek:
Titel: Het geroofde kookboek
Auteur: Karina Urbach
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Jan Bert Kanon
Aantal pagina’s paperback: 392
ISBN paperback: 9789026356056
ISBN e-book: 9789026356063
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge