Karin Thomas – De plicht

Toen wij zagen dat er een nieuw boek van de hand van Karin zou verschijnen, was mijn interesse meteen gewekt. Haar vorige thrillers vond ik namelijk erg goed. Nadat ik de korte inhoud had gelezen, wist ik zeker dat dit wel eens een verhaal voor mij zou kunnen zijn. Uiteindelijk hebben wij ons opgegeven om deze te recenseren. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van ‘De plicht’. Hier willen wij uitgeverij Hamley Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het geluk lacht Jef Dekker, een advocaat bij een klein kantoor, toe. Zijn vrouw Eva is zwanger van hun eerste kind en ze verhuizen van Amsterdam naar een prachtige villa in een buitenwijk in Lelystad.

Als Jef de strafzaak onderhanden krijgt van de nietsontziende crimineel Herman H. krijgt zijn leven een heel andere wending. De zaak slokt hem volledig op en hij is blij dat zijn vrouw een hechte vriendschap opbouwt met hun buurvrouw Ellen.

De nachtmerrie begint als de twee maanden oude baby Lilly blijkt te zijn verdwenen nadat Jef en Eva samen een weekendje weg zijn geweest. Ook Ellen die dat weekend op Lilly paste, is spoorloos.

Welke rol speelt Ellen? Zijn haar motieven van puur vriendschappelijke aard of is zij betrokken bij een vooropgezet plan? De keuzes van Jef resulteren in een dodelijk kat-en-muisspel die het leven van zijn vrouw en pasgeboren dochter op het spel zet.

De cover

Op de cover is een vrouw te zien die uit een raam kijkt en een klein kindje vast heeft. Door dit tafereel heen zie je ook een klok. De cover past bij het verhaal, echter vind ik de titel van het verhaal, en de auteursnaam, erg slecht te lezen. Deze had ik persoonlijk liever duidelijker gezien. De tekst ‘Een psychologisch spel. Twee levens als inzet.’ maakt mij nieuwsgierig. De cover zou mij zeker opgevallen zijn in de (online)boekhandel.

De auteur

Karin Thomas (1961) raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door boeken. Zij schreef eerder meerdere succesvolle thrillers, die telkens hoge ogen scoorden bij een groot lezerspubliek. Zij werkt als boekhouder, is gek op haar drie honden en houdt van lezen en schrijven.

Het verhaal

Jef Dekker, een advocaat bij een klein advocatenkantoor, heeft alles op orde. Een goede baan, zijn vrouw Eva is zwanger van hun eerste kind en ze verhuizen van het drukke Amsterdam naar een mooie villa in het rustigere Lelystad.
Maar als Jef een zaak krijgt toegeschoven van de zware crimineel Herman H. merkt hij al snel dat zijn leven niet meer is wat het geweest is. Hij moet alle zeilen bijzetten om deze crimineel te verdedigen. Ondertussen bouwt zijn vrouw Eva een hechte band op met hun nieuwe buurvrouw Ellen. Hier is Jef maar wat blij mee.
Hun echte nachtmerrie begint pas op het moment dat hun twee maanden oude dochter Lilly verdwenen blijkt na een weekendje weg te zijn geweest. Hun buurvrouw, en goede vriendin, Ellen zou oppassen. Maar ook zij blijkt verdwenen. Alle alarmbellen gaan af en al snel vragen Jef en Eva zich af of Ellen wel zulke goede bedoelingen had. Of was dit een vooropgezet plan? De keuzes die Jef vanaf dat moment maakt zijn alles bepalend. De race tegen de klok kan beginnen. Krijgen ze hun dochtertje Lilly terug?

Mijn mening

Karin Thomas heeft al verschillende thrillers geschreven onder haar eigen naam Karin Hazendonk. Van haar hand las ik onder andere ‘De dood heeft blauwe ogen‘ en ‘Ongenadig‘. Doordat ze nu veranderd is van uitgeverij heeft ze ervoor gekozen om onder een pseudoniem te gaan schrijven. Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom, want haar eerdere thrillers waren erg goed, werden goed ontvangen door het lezende publiek en het schrijven onder verschillende namen maakt het alleen maar ingewikkelder voor vele lezers. Maar dat ter zijde, nu over naar het boek.

In de proloog is te lezen hoe Herman Hobbema van zijn bed wordt gelicht door de politie. Hij wordt verdacht van moord. Op wie is nog niet duidelijk. Ik besluit om snel verder te lezen aangezien ik erg benieuwd ben hoe het verder gaat en wat deze Herman Hobbema allemaal op zijn kerfstok heeft.

De schrijfstijl van Karin is, elke keer weer, makkelijk, zonder veel moeilijke woorden en zinnen. Ook de spanning weet zij erg goed op te bouwen. De personages hadden zo bij je in de straat kunnen wonen. De hoofdstukken zijn kort en dit zorgt ervoor dat je door het boek heen vliegt. De verschillende verhaallijnen zijn erg goed uitgewerkt en Karin laat ze erg goed in elkaar overvloeien. Ik ben enthousiast over dit verhaal. Met ‘De plicht’ laat Karin duidelijk zien dat ze het schrijven niet verleerd is!

Aangezien dit een boek van uitgeverij Hamley Books is, viel het mij op dat de opmaak in dit boek, illustraties, lettertypes enz. erg standaard zijn. Als ik een aantal jaar terug kijk sprong deze uitgeverij er op dit gebied echt uit en wisten ze zich goed te onderscheiden van andere uitgeverijen. Dit mis ik in dit boek toch wel. Vroeger keek ik er niet alleen naar uit om een boek van uitgeverij Hamley Books te gaan lezen, maar ook zeker op de druk te bekijken. Jammer dat hier niet meer zoveel aandacht aan wordt besteed als vroeger.

Leesfragment

Nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De plicht
Auteur: Karin Thomas
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s paperback: 451
Aantal pagina’s e-book: 267
Verteller luisterboek: Irma Hartog
Duur luisterboek: 09:10
ISBN paperback: 9789464510904
ISBN e-book: 9789464510935
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 10,99
Prijs luisterboek: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge