Karin Slaughter – Gewetenloos

Karin Slaugter wordt gezien als de Queen of Crime, maar we hadden nog nooit iets van haar hand gelezen, terwijl we wel echt fervente thrillerlezers zijn. Dus toen we de persmail ontvingen van HarperCollins Holland met het nieuwste boek van Karin Slaughter besloten we dat het nu toch echt tijd werd dat we een boek van haar hand zouden gaan lezen. We ontvingen dan ook rond de verschijningsdatum een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. hier willen we HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Emily Vaughn maakt zich op voor het hoogtepunt in haar schoolcarrière: het eindexamenfeest. Maar Emily heeft een geheim. En dat geheim wordt haar aan het eind van de avond fataal.
Veertig jaar later is de moord op Emily nog altijd niet opgelost. Niemand is ooit veroordeeld en de moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Dat staat op het punt te veranderen als Andrea Oliver naar de stad komt om een rechter te beschermen die met de dood wordt bedreigd. Andrea heeft namelijk een geheime agenda: ze is vastbesloten gerechtigheid voor Emily te vinden en de waarheid over die noodlottige avond te achterhalen, voordat de moordenaar besluit ook háár het zwijgen op te leggen…

De cover

Op de cover staat een gouden roos. Het goud drupt op de witte ondergrond. Ik stel me voor dat de gouden roos symbool staat voor Emily die altijd erg verwend is en uit een rijk gezin komt, maar door iets wat gebeurd is, verstoten is en het goud van haar afvalt. De cover spreekt mij persoonlijk niet zo aan, ik denk dat de echte Slaughter fans meteen op de cover afloopt omdat dit een bepaalde stijl is die altijd bij de boeken van Karin Slaughter gebruikt wordt.

De auteur

Karin Slaughter is auteur van meer dan twintig New York Times-bestsellers, waaronder het voor een Edgar genomineerde ‘Veroordeeld’ en de standalones ‘Mooie meisjes’, ‘Goede dochter’ en ‘Gespleten’. Haar thrillers zijn in 120 landen uitgebracht en wereldwijd zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. ‘Pieces of Her’ (Gespleten) is tot Netflix-serie bewerkt met Toni Collette in de hoofdrol, en ook ‘Valse getuige’ en de Grant County– en Will Trent-reeks zijn in productie voor de televisie. Slaughter is oprichter van het Save the Libraries-project, een non-profitorganisatie die is opgericht om bibliotheken te ondersteunen. Ze is geboren in Georgia en woont in Atlanta.

Het verhaal

Emily Vaughn is de dochter van een vooraanstaande vrouwelijke rechter die in de race is voor een belangrijke politieke functie. Emily weet, na het gebruik van LSD op een feestje met haar vrienden, niet meer precies wat er gebeurd is, maar ze blijkt zwanger te zijn. Maar wie seks met haar gehad heeft op dat feestje blijft geheim en de vader is onbekend. Iedereen kan dit geweest zijn en Emily gaat op onderzoek uit. Haar vrienden blijken hun ware aard te laten zien en laten haar keihard vallen. Uit protest besluit Emily naar het eindexamenfeest te gaan in de hoop dat ze dan achter het geheim kan komen. Dit geheim wordt haar echter fataal.
Veertig jaar later is de dader nog steeds niet gepakt. Andrea Oliver heeft net haar opleiding bij de United States Marshals Service afgerond en als opdracht krijgt ze dat ze federale rechter Vaughn moet beschermen aangezien zij doodsbedreigingen ontvangt. Samen met haar collega doet ze in het geheim onderzoek naar de veertig jaar oude moord op de dochter van de rechter. Ze wilt gerechtigheid voor Emily en eindelijk de waarheid achterhalen, zou haar dit lukken?

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Karin Slaughter. Toen we op sociale media aankondigden dat dit onze eerste kennismaking zou worden met de queen of crime kregen we al snel te horen dat we nog veel boeken te lezen hadden. Maar voorlopig zal ik deze boeken toch echt weer links laten liggen. Met ‘Gewetenloos’ heeft Slaughter mij echt niet weten te overtuigen.

Het verhaal vertelt afwisselend het verhaal van Emily, in de jaren 80, en Andrea in het heden. In de verhaallijn van Emily leren we Emily kennen en lezen we alles wat zij voor haar kiezen gekregen heeft en dat is niet mals. Het is niet alleen de onverwachte zwangerschap, maar ook het oordeel daarover. Andrea duikt in het verleden van Emily en de personen die destijds een rol speelden, wonen bijna allemaal nog in het kleine plaatsje. Hierdoor kan ze de personen ook aan de tand voelen en ze merkt meteen dat hier dingen niet kloppen. Haar vader zit in de gevangenis voor de moord op een jong meisje en wordt gezien als psychopaat. Hierdoor vraagt ze soms advies aan haar moeder.

Ik kreeg regelmatig te horen dat Slaughter altijd van de gruwelijke details was, maar deze heb ik echt niet gelezen in het boek. Ik vond het verhaal soms eerder ronduit saai en door de verschillende herhalingen vroeg ik me af of Slaughter wellicht geen inspiratie had, maar wel een boek moest afleveren. De hoofdstukken zijn van een behoorlijke lengte waardoor je niet nog even snel een hoofdstuk erbij leest, en doordat er niet echt vaart in het verhaal zat, had ik die neiging sowieso niet zo snel tijdens het lezen. Ik merkte dat ik vrij snel geneigd was om iets anders te gaan doen, en dat is voor mij altijd een teken dat het boek mij niet echt weet te raken.

De hoofdpersonages blijven voor mijn gevoel erg oppervlakkig. We lezen wel over de zwangerschap van Emily en dat ze haar kindje wil beschermen maar de echte emoties mis ik in het verhaal. Ook de emoties als Emily dood gevonden wordt vind ik nergens terug. Ik was regelmatig even de draad kwijt omdat het verhaal wat warrig was. Daarnaast miste ik de echte spanning in het verhaal en hierdoor werd het verder lezen ook niet aangewakkerd.

Slaughter zal beslist haar naam ‘Queen of crime’ verdiend hebben door geweldige boeken, die bol staan van de spanning en de gruwelijke details, maar ‘Gewetenloos’ valt hier voor mij echt niet onder. Ik kan dan heel wat auteurs noemen die deze titel met veel meer recht mogen dragen. Zo heeft bijvoorbeeld Angelique Haak met haar laatste boek ‘Het verkeerde meisje’ naar mijn gevoel veel meer recht op de titel ‘Queen of crime’, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

gewetenloos

Gegevens van dit boek:
Titel: Gewetenloos
Auteur: Karin Slaughter
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Ineke Lenting
Aantal pagina’s hardcover: 416
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 363
Verteller luisterboek: Inge Ypenburg
Duur luisterboek: 15:53:00
ISBN hardcover: 9789402710847
ISBN paperback: 9789402710540
ISBN e-book: 9789402766141
ISBN luisterboek: 9789402766370
Prijs hardcover: € 26,99
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 14,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge