Karen Swan – Het winterse avontuur

In de catalogus van Xander uitgevers zagen wij dat er een nieuw boek van Karen Swan uit zou komen. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat dit verhaal wel eens interessant zou kunnen zijn. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we per kerende mail een positief antwoord en het boek werd dan ook rond de verschijningsdatum door de postbezorger afgegeven. Hier willen wij Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lee kwam naar Amsterdam met een pasgeboren baby en een diep weggestopt geheim. Inmiddels is haar zoontje Jasper vijf en is ze een succesvolle fotograaf, bekend om haar celebrityportretten. Na haar turbulente verleden als oorlogsfotograaf in Syrië vindt ze eindelijk rust en kan ze genieten van haar fijne leven aan de grachten.

Dit verandert in één klap als ze in haar fietsmandje een boek vindt, waar een noodkreet in geschreven staat. Ze spoort de schrijver van het boek op in de hoop meer te weten te komen over de onheilspellende boodschap. Terwijl het in het winterse Amsterdam steeds kouder wordt, wordt Lee langzaam ingehaald door haar verleden en zal ze haar traumatische herinneringen eindelijk onder ogen moeten zien…

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw in een rode jas met een muts op die in de sneeuw staat bij de Amsterdamse grachten. Er is mooi gebruik gemaakt van kleur. Ik vind de cover erg mooi en deze heeft iets magisch. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Karen Swan begon als modejournalist maar gaf haar baan op om een langgekoesterde schrijfambitie waar te maken. Inmiddels zijn haar boeken internationale bestellers en in Nederland en België werden al meer dan 40.000 exemplaren van haar romans verkocht. Eerder verschenen ‘Een Noorse winternacht’, ‘De Spaanse belofte‘, ‘De Ierse erfenis‘ en ‘De Zweedse affaire’.

Het verhaal

Lee kwam na de geboorte van haar zoontje Jasper in Amsterdam wonen. Ze wilde een nieuwe start maken en haar grote geheim diep verborgen houden. Jasper is ondertussen al vijf jaar en Lee is een succesvolle celebrity fotograaf. Ze was, voordat ze in Amsterdam kwam wonen een erg succesvolle oorlogsfotograaf in Syrië, maar na dit turbulente leven, vindt ze hier in Amsterdam eindelijk haar rust. Ze geniet van haar zoontje Jasper en haar leven aan de grachten van Amsterdam.

Op een dag vindt ze een, voor haar onbekend boek, in haar fietsmandje. Dit zet haar hele leven op zijn kop. In dit boek staat een noodkreet geschreven. Ze gaat op zoek naar de auteur van het boek, om zo wellicht meer te weten te komen over de boodschap die in het boek geschreven is. Terwijl er een echt ouderwetse winter losbarst in Amsterdam, en er zelfs weer een kans op de Elfstedentocht is, wordt ze langzaam ingehaald door haar traumatische verleden. Zal ze dit trauma eindelijk onder ogen durven zien?

Mijn mening

Het boek begint met een proloog aan de Turks-Syrische grens in 2014. Dit zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig word en de bladzijde snel omsla. Dan maken we een sprong naar 2020 en zijn we in Amsterdam, we zijn bij de intocht van Sinterklaas. Lee schrikt enorm van, wat achteraf tot haar doordringt, een rotje. Hierdoor merk je als lezer, dat ze toch wel iets overgehouden heeft van haar tijd als oorlogsfotograaf.

Hierna leren we de verschillende hoofdpersonages goed kennen. Karen Swan heeft een vlotte schrijfstijl en ondanks de toch wel heftige onderwerpen, de trauma’s die Lee opgelopen heeft in Syrië, leest het boek makkelijk. Ook gebeurt er genoeg in het verhaal waardoor het tempo redelijk hoog ligt.

Op de achterflap wordt er gesproken over een mysterie met een tekst in een boek. Echter, dit mysterie, vind ik persoonlijk, heeft maar een hele kleine rol in het boek. Het grotere mysterie was voor mij waarom ging Harry terug naar Syrië, terwijl hij binnen een paar weken vader zou worden? Dit blijft lange tijd onduidelijk. Wel krijg je als lezer steeds kleine brokjes informatie. Deze krijg je doordat Lee regelmatig in gesprek is met haar therapeut en deze stukjes zijn dan ook cursief gedrukt en deze stukjes gaan steeds over de periode dat Lee in Syrië was en het wordt al snel duidelijk dat hier iets heftigs gebeurd is, waardoor Lee ook moeite heeft om mensen te vertrouwen.

Door de combinatie van een roman en de verslaggeving over de strijd in Syrië, zorgt er voor dat dit voor mij een uniek boek is. Dit vind ik erg goed gekozen, want ik denk dat het belangrijk is dat meer mensen te weten komen wat er nu allemaal gebeurde in Syrië. Aan de andere kant laat Swan dit niet de hoofdrol spelen waardoor het boek niet te zwaar wordt. Maar durft ze ook andere gevoelige onderwerpen aan te stippen, zoals bijvoorbeeld de verwachtingen die ouders van je kunnen hebben.

Het is natuurlijk niet alleen maar miserie wat er zich afspeelt. Er is ook een behoorlijke portie romantiek. En dit zorgt voor een perfecte combinatie. Hierdoor vloog ik echt door het boek en was deze bijna niet aan de kant te leggen. Dit vind ik tot nog toe het beste boek wat ik van de hand van Swan gelezen heb. En het is natuurlijk extra leuk dat het verhaal zich dan ook nog in Nederland afspeelt en naast Kerstmis ook het echt Nederlandse feest Sinterklaas gevierd wordt in het boek.

Je merkt dat Swan echt goed research gedaan heeft voor haar boek en ondanks de echt Nederlandse tradities ze deze precies weet te omschrijven en ik me echt thuis voelde onder het lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-winterse-avontuur

Gegevens van dit boek:
Titel: Het winterse avontuur
Auteur: Karen Swan
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Ireen Niessen
Aantal pagina’s paperback: 446
Aantal pagina’s e-book: 355
ISBN paperback: 9789401615556
ISBN e-book: 9789401615983
Prijs paperback: € 18,50
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge