Karen Hamilton – De perfecte vriendin

Ik zag in de folder van Karakter uitgevers het boek ‘De perfecte vriendin’ geschreven door Karen Hamilton staan. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Nadat ik de uitgever een mailtje gestuurd had, kreeg ik een recensie-exemplaar thuis gestuurd. Hier wil ik Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Nate het uitmaakt met Juliette, besluit zij om er alles aan te doen om hem terug te krijgen. Ze wil hem overal volgen. En daarom begint ze een opleiding tot stewardess bij dezelfde vliegmaatschappij als waar Nate piloot is. Zo kan ze hem extra in de gaten houden. Juliette gaat minstens één keer per week naar het appartement van Nate als hij aan het werk is. Ze beschouwt het stuklopen van hun relatie als een tijdelijke hobbel.
Ze infiltreert op alle mogelijke manieren in Nates leven om haar doel te bereiken: opnieuw een relatie met hem krijgen, met hem trouwen en voor altijd gelukkig met hem zijn. Juliette wacht tot het perfecte moment. Dan komt de dag dat Nate is ingedeeld op een vlucht naar Las Vegas. Ze ziet ze haar kans schoon en ruilt met een collega zodat ze op dezelfde vlucht zitten. Nate schrikt als hij haar ziet, maar laat zich toch misleiden…

Cover

Op de cover zien we de binnenkant van een vliegtuig. Met helemaal aan het einde in het middenpad een stewardess. Ik stel me voor dat dit Juliette is. Bovenaan de cover staat de quote ‘Haar liefde werd een dodelijke obsessie.’ Door deze quote wordt mijn aandacht naar het boek getrokken. Ik ben nieuwsgierig. Wie gaat er dood? Wat speelt hier allemaal.

Auteur

Karen Hamilton groeide op in Angola, Zimbabwe, België en Italië. In haar werkende leven was zij jarenlang een stewardess. Kortgeleden studeerde ze af aan de Faber Academy, en begon zij zich fulltime aan het schrijverschap te wijden.

Het verhaal

Nate werkt als piloot. Juliette begint aan een opleiding tot stewardess bij dezelfde vliegtuigmaatschappij als waar Nate werkt. Dit doet ze omdat ze haar ex-vriend Nate overal wil volgen. Nadat Nate het uitgemaakt heeft met Juliette besluit zij dat ze hem hoe dan ook terug wilt krijgen. Als Nate aan het werk is, gaat Juliette regelmatig naar het appartement van Nate. Ze ziet haar relatiebreuk als een tijdelijk iets. Om de breuk te herstellen infiltreert ze op allerlei manieren in het leven van Nate. Ze wil opnieuw een relatie met hem krijgen, met hem trouwen en dan voor altijd gelukkig zijn met hem. Dan vliegt Nate op de vlucht naar Las Vegas. En dat is de perfecte vlucht. Juliette ruilt met haar collega zodat ze op dezelfde vlucht zit. Nate schrikt als hij haar als stewardess op zijn vlucht ziet. Maar lukt het Juliette om toch weer een relatie met Nate te krijgen?

Mijn mening

‘De perfecte vriendin’ is het debuut van Karen Hamilton en door de tekst op de achterflap in combinatie met de quote op de cover was ik getriggerd. In de proloog lees je dat iemand in 2000 iets behoorlijk tragisch meemaakt. Dit blijkt Elizabeth te zijn. Elizabeth noemt zich na de breuk met Nate Juliette. Dit past natuurlijk goed bij het karakter wat geschetst wordt. Een beetje alsof ze een ander personage is. Het boek fascineert lange tijd omdat je je steeds blijft afvragen wat Juliette nu weer bedacht heeft en hoe ze het gaat uitvoeren. Natuurlijk komen er een aantal toevalligheden langs die wel erg goed uitkomen, maar dat hoort gewoon bij het verhaal. Doordat het verhaal vanuit Juliette geschreven is en zij dus de ik-persoon is, kun je echt in het hoofd van Juliette kijken en krijg je een goed beeld wat voor plannen ze allemaal heeft en hoe Juliette denkt. Ondanks dat je haar gedachten kunt lezen, blijven ze voor mij soms onbegrijpelijk en erg ver gezocht.

Het verhaal kabbelt erg lang door voordat er echt iets spannends gebeurd. Ik denk dat je een dikke 100 pagina’s gelezen hebt voordat Juliette echt iets van haar plan gaat uitvoeren.

Wel wordt duidelijk in het verhaal dat Juliette een echte psychopate is en voor haar al haar handelingen volkomen normaal zijn. Ze vindt ook zelf dat ze recht heeft op de relatie met Nate en hierdoor komt het verhaal op mij wel over als geloofwaardig, hoe vergezocht sommige dingen ook zijn. Maar ik denk dat sommige mensen echt psychisch zo in de knoop zitten dat ze werkelijk denken dat het goed is wat ze doen en dat het klopt.

Dit verhaal is duidelijk een psychologische thriller die je een kijkje geeft in de denkwijze van een psychopate. Dit heeft Hamilton erg goed gedaan en ik denk dat we nog veel van haar kunnen verwachten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De perfecte vriendin
Auteur: Karen Hamilton
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 384
ISBN paperback: 9789045219615
Prijs paperback: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge