Kaat de Kock – Winter in de B&B

Aangezien wij in het blogteam van Hamley Books zitten, krijgen wij al ruim van te voren te horen welke boeken er gaan verschijnen. Toen wij de cover zagen en de korte inhoud lazen waren wij meteen enthousiast. Dit kon wel eens een Koukleum-boek zijn. Dus hebben wij ons snel opgegeven voor de blogtour rondom ‘Winter in de B&B’ en vandaag mogen wij jullie laten weten wat wij van deze feelgood vinden. Wij willen Hamley Books natuurlijk hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hanne is een twintiger die in een klein appartementje in de stad woont en probeert rond te komen van het loon dat ze verdient met een job waar ze een hekel aan heeft. Dan krijgt ze te horen dat ze een vakantiehuis in de Ardennen heeft geërfd.

Als het ‘vakantiehuis’ een grote villa met gigantische tuin blijkt te zijn, heeft ze geen idee wat ze met zo’n huis aan moet. Tot haar moeder haar ervan weet te overtuigen om een bed and breakfast te beginnen. Samen trekken ze naar de Ardennen en proberen ze een nieuw leven én een zaak op te bouwen. Maar niet iedereen ziet hen even graag komen.

Hanne doet er alles aan om het respect van de plaatselijke bewoners en vooral dan van die héél knappe klusjesman te winnen.

De cover

De cover is eenvoudig, maar door zijn eenvoud wordt hij net leuk. Er staat een huisje op getekend met op de achtergrond bergen. De hoofdkleur van de cover is ijsblauw en hierdoor krijg je een echt wintergevoel. In sierlijke letters staat de titel op het boek. Ik denk dat de cover door zijn eenvoud goed opvalt in de boekhandel.

De auteur

Kaat de Kock debuteerde in 2016 met ‘Selfie’, dat genomineerd werd voor de Jonge Jury Debuutprijs. Daarna schreef ze nog tal van youngadultboeken, een kinderboekenreeks en feelgoodromans. Ze woont met haar man, dochter en kat in Antwerpen.

Het verhaal

Hanne woont in de stad, is in de twintig, heeft een baan die haar niet bevalt en die ook nog eens slecht betaald wordt en hierdoor moet ze iedere maand weer kijken dat ze rond kan komen. Als ze bericht krijgt van een notaris om langs te komen, weet ze niet wat haar overkomt. Dan krijgt ze te horen dat ze een vakantiewoning in de Ardennen geërfd heeft.

Voordat ze besluit wat ze er mee gaat doen, besluit ze er een weekendje naar toe te gaan samen met haar moeder. Echter, eenmaal op het adres aangekomen, blijkt het vakantiehuis een gigantische villa met grote tuin te zijn. Ze kan niet geloven dat dit het goede huis is. Ze vraagt zich direct af wat ze hiermee moet. Maar haar moeder weet haar uiteindelijk te overtuigen om er samen een Bed & Breakfast te beginnen. Hanne, nog niet volledig overtuigd, stemt met het plan in en wordt dan steeds enthousiaster. Ze vertrekken samen naar de Ardennen en bouwen daar een nieuw leven en een zaak op. Maar niet iedereen in het kleine dorp ziet de nieuwkomers graag komen.

Hanne doet er alles aan om het de plaatselijke bewoners naar de zin te maken en dit lijkt ook steeds beter te lukken, maar niet bij alle bewoners.

Mijn mening

Winter in de B&B was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Kaat de Kock. Dit zorgt altijd voor extra spanning. Bevalt de schrijfstijl, hoe bouwt de schrijver het verhaal op enz. Als je het boek openklapt, merk je meteen dat het een boek van Hamley Books is. Hamley Books besteedt altijd erg veel tijd en zorg aan de layout van een boek en dat valt ook hier meteen op. Dit vind ik echt wel een meerwaarde aan een boek. Het oog wil tenslotte ook wat.

Het verhaal begint met het leven van Hanne. Hierdoor leer je haar al een beetje kennen en ik merkte al meteen dat ik dit personage wel kon waarderen. Dus snel verder lezen. Hierna leren we ook enkele andere personages langzaam kennen en krijg je een beeld van de omgeving van Hanne. Ze is duidelijk niet tevreden met het werk wat ze heeft, maar ze neemt zich ook niet echt de moeite wat anders te zoeken. Als ze uiteindelijk een erfenis krijgt van haar oude buurvrouw waar ze goede vrienden mee was, krijg je het gevoel dat er vaart in het verhaal komt. Hanne besluit samen met haar moeder naar de Ardennen te gaan, om een B&B te openen in de riante villa die ze geërfd heeft. Door de beeldende schrijfstijl van Kaat de Kock heb je dan ook echt het gevoel alsof je zelf in dit idyllische dorpje rondloopt. Echter, hoe leuk het verhaal tot dan toe ook is, als Hanne zich eenmaal gevestigd heeft, leert ze al snel de een naar de andere man kennen waar ze kort een relatie mee heeft. Dit vind ik wel erg snel gaan voor mijn gevoel en hoe realistisch Hanne in eerste instantie ook neergezet wordt, dit vind ik persoonlijk minder geloofwaardig overkomen. Vooral als ze na Rémi, Jens leert kennen. In eerste instantie is ze nog continue met Rémi bezig en dan is ze als een blad aan een boom omgedraaid en voordat je het in de gaten hebt, heeft ze al een relatie met Jens. Dit had wat mij beter uitgewerkt mogen worden.

Je waant je onder het lezen wel echt in het kleine dorpje waar de villa van Hanne staat. En dit heeft de Kock echt op een mooie manier neer weten te zetten, zoals bijvoorbeeld de kleine dorpsbakkerij, die het beste brood en de lekkerste gebakjes maakt. Dit past echt bij zo’n klein dorpje.

Doordat dit het eerste deel van een serie is, merk je dat er aandacht besteed is om de verschillende personages goed voor te stellen. Ondanks dat ik sommige dingen (zoals de relaties) onrealistisch vond, las het boek toch lekker weg en had ik hem sneller uit dan gedacht (in één nacht). Maar het is geen boek dat lang blijft hangen nadat het uit is. Het was een fijn boek om te lezen, maar geen boek wat echt veel indruk maakt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Bij de boeken van Hamley Books doen we eigenlijk altijd mee aan de blogtours rondom de nieuw verschenen boeken. Dit is bij ‘Winter in de B&B’ natuurlijk ook het geval. Er zijn naast onze recensie ook nog een heel aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Gegevens van dit boek:
Titel: Winter in de B&B
Serie: B&B
Auteur: Kaat de Kock
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s paperback: 230
Verteller luisterboek: Chava voor in ’t Holt
Duur luisterboek: 05:08:20
ISBN paperback: 9789464208481
ISBN e-book: 9789464208498
ISBN luisterboek: 9789179957728
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 10,99
Prijs Luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge