Juultje van den Nieuwenhof – Try not to..

We zagen in de catalogus van LS Amsterdam dat er een nieuw boek zou verschijnen van Juultje van den Nieuwenhof. Ik las al eerder boeken van haar hand en nadat ik de korte inhoud gelezen had, was mijn interesse gewekt. Nadat we een mailtje gestuurd hadden naar de uitgever kregen we al snel een bevestiging en rond de verschijningsdatum kregen we een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Vrijdagmiddag, 16.00 uur. Vijf leerlingen van de middelbare school Pyramis begeven zich naar het studiehuis, waar ze voor straf moeten nablijven: de vriendinnen Juuls en Amal, de gangmaker en clown van de klas Ries, de rustige Biko en de introverte Luuk. Terwijl de vijf hun straf uitzitten, stelt hun surveillant, de nieuwe docent Willem Jansen, voor om een spel te spelen. De vijf stemmen in, maar het spel neemt algauw een lugubere wending… Wat zit erachter? En belangrijker nog: zullen ze dit spel heelhuids overleven?

De cover

Op de cover zitten zes personen in een kring bij elkaar. Er boven staat de titel ‘Try not to’ en enkele bloedspatten zie je op verschillende plekken op de cover. De cover spreekt mij niet bijzonder aan. En na het boek gelezen te hebben, vind ik hem ook niet echt bij het verhaal passen.

De auteur

Juultje van den Nieuwenhof (Helmond, 1980) is een Nederlandse auteur van thrillers voor young adults. Daarnaast is ze docent Nederlands en drama. Naast het schrijven van spannende verhalen is een van haar grootste passies het maken van scripts voor en regisseren van theaterproducties met jongeren.

Het verhaal

Er zijn deze vrijdagmiddag vijf leerlingen die moeten nablijven op de middelbare school Pyramis. Nablijven moet altijd in het studiehuis gebeuren. De nieuwe docent Willem Jansen is vanmiddag de surveillant. Het is de middag voor een lang weekend vrij. De vriendinnen Juuls en Amal, de clown van de klas Ries, Biko die altijd rustig en bedeesd is en de introverte Luuk, die altijd een beetje raar gevonden wordt, zijn de vijf leerlingen die na moeten blijven. Ze vervelen zich tijdens het nablijven en Willem Jansen stelt voor dat ze een spel gaan spelen. De vijf stellen noodgedwongen ermee in. Maar dan neemt het spel al snel een lugubere wending en de leerlingen vragen zich af wat hier achterzit. Komen ze hier wel heelhuids uit?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek, aangezien ik eerder al ‘Check-out‘ en ‘Ctrl-A‘ met veel plezier gelezen had. Het verhaal begint met enkele uitdraaien uit het leerlingen magister. Hier staat belangrijke informatie in over de hoofdpersonages. Wij hebben een e-book ontvangen om te lezen, echter, deze uittreksels waren op geen van de e-readers te lezen die hier in huis aanwezig waren. (Zie onderstaande afbeeldingen).

Gelukkig kon ik het magister wel op mijn tablet lezen, dus het e-book op mijn tablet gezet en de magister pagina’s daarop gelezen. Daarna weer verder gaan lezen op de e-reader. Gelukkig waren de magister pagina’s alleen vooraan te vinden, daarna was het boek gewoon goed op de e-reader te lezen.

Door de magister pagina’s weten we al een hoop over de verschillende personages en hierdoor hoef je deze niet meer echt te introduceren. Dit is een unieke manier van voorstellen. Het is niet zomaar een lijstje waar de personages in opgesomd worden, maar je krijgt toch van de hoofdpersonages in één keer genoeg informatie zodat je hier geen extra ruimte aan kwijt bent, aangezien je de 200 pagina’s liever voor het verhaal gebruikt. Alleen over de leraar Willem Jansen weten we nog niet veel, maar die komt in eerste instantie sympathiek over.

Wel lees je gelukkig in het verhaal nog iets meer over de verhoudingen tussen de personages, aangezien die later in het verhaal belangrijk worden. Als het spel Try not to… gestart wordt, komen de personages voor moeilijke beslissingen te staan en op dat moment kwam het boek soms niet heel realistisch op mij over. Bepaalde keuzes werden erg makkelijk gemaakt, zonder veel emoties en poespas, terwijl er op andere dingen erg heftig gereageerd werd, terwijl dat eigenlijk minder erg was en de gevolgen voor iemand anders veel drastischer zijn. En ik snap dat de auteur hiermee duidelijk wil maken dat keuzes gevolgen hebben, en dat je soms wellicht beter verder na kunt denken over een bepaalde keuze. Echter dit kwam soms iets onrealistisch over. Net zoals de reden waarom de leraar Try not to… wilde spelen. Dit is zeker een ernstig gebeuren, maar of iemand werkelijk zo ver zou gaan tegenover jongeren vraag ik me serieus af.

De schrijfstijl van Van den Nieuwenhof was echter weer vlot en hierdoor vloog ik door het boek en ondanks dat ik het soms overdreven vond, heb ik toch genoten van het boek. Ik denk dat jongeren dit wel kunnen waarderen en hierdoor het boek eerder spannend vinden dan wanneer het realistisch geschreven wordt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Try-not-to

Gegevens van dit boek:
Titel: Try not to..
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s hardcover: 200
Verteller luisterboek: Yannick de Waal
Duur luisterboek: 03:56:28
ISBN hardcover: 9789024597703
ISBN e-book: 9789024597710
ISBN luisterboek: 9789024598175
Prijs hardcover: € 15,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge