Juultje van den Nieuwenhof – Get out

We ontvingen van Kluitman uitgevers een persmail over deze nieuwe Kluitman novelle. Nadat we gelezen hadden waar ‘Get out’ over ging, was onze nieuwsgierigheid gewekt en hebben we snel terug gemaild. Het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we Kluitman uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Chav aanbelt bij een villa in de Bloemenbuurt, een buurt die niet méér kan verschillen van de zijne, is hij vastbesloten om die eeuwigdurende ruzie eindelijk uit te praten. Maar de ontmoeting krijgt een andere wending en loopt volledig uit de hand.

Twee mensen weten wat er die avond is gebeurd.
Twee mensen willen gerechtigheid.
En voor twee mensen zijn de gevolgen niet te overzien.

De cover

Op de cover staat een jongen. Ter hoogte van zijn ogen loopt er een rode scheur door de afbeelding. Naast zijn hoofd staat de tekst ‘Een doodgewone avond. Een fatale beslissing.’ Deze tekst maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Juultje van den Nieuwenhof (Helmond, 1980) is een Nederlandse auteur van thrillers voor young adults. Daarnaast is ze docent Nederlands en drama. Naast het schrijven van spannende verhalen is een van haar grootste passies het maken van scripts voor en regisseren van theaterproducties met jongeren. Bij Kluitman verscheen eerder ‘Ctrl-A‘. Juultjes verhalen zorgen gegarandeerd voor kippenvel.

Het verhaal

Chav en Aman hebben al langdurig ruzie met Jasper en Tristan. Maar Chav is er helemaal klaar mee en besluit bij Jasper langs te gaan en voor eens en altijd die ruzie op te lossen. Als Tristan de deur openmaakt waarschuwt hij Chav dat hij moet vertrekken, maar Chav weigert. Dan komt Jasper naar de deur en als Chav naar binnen gaat escaleert het al snel. Deze ontmoeting loopt volledig uit de hand.

Er zijn echter twee mensen die de waarheid willen weten en twee personen die weten wat er echt gebeurd is… Komt de echte waarheid boven tafel?

Mijn mening

Ik heb al verschillende Kluitman novelles gelezen en ben eigenlijk geen enkele keer teleurgesteld. Deze novelles staan eigenlijk altijd garant voor voldoende spanning. Dit is bij ‘Get out’ zeer zeker ook het geval. In ‘Get out’ wordt het verhaal vanuit drie verschillende personages verteld, hierdoor krijg ik als lezer ook al snel een compleet beeld hoe de verhoudingen liggen. Hoe en wat kan ik niet vertellen, want dan geef ik echt te veel van het verhaal weg. Het verhaal begint met een schuingedrukte proloog. Die maakt meteen nieuwsgierig, maar het is niet duidelijk over wie dit gaat, hiervoor moet je toch echt tot het einde lezen en dan valt de proloog ook helemaal op zijn plek.

Hierna komt Chav aan het woord. Hij staat ergens aan de deur, waar hij nerveus voor is. En dat blijkt met reden. Hij gaat langs bij Jasper en Tristan. Het is hommeles tussen hen en hij wil eindelijk de strijdbijl begraven. Hij is er klaar mee. Doordat dit heel anders loopt dan verwacht, moet er een oplossing bedacht worden. Dit gaat goed tot ze berichtjes krijgen.

Ik merk dat ik echt in het verhaal zit onder het lezen en het boek echt niet aan de kant kan leggen. Juultje heeft heftige onderwerpen verwerkt in het boek, namelijk, zoals al op de achterflap vermeldt staat, racisme en fysiek en verbaal geweld, maar ook arm-rijk, vertrouwen en vriendschap staan centraal in dit verhaal. Wie is een echte vriend en hoe goed kun je iemand vertrouwen. Jouw loyaliteit wil nog niet zeggen, dat die andersom ook is. Denk eerst goed na voordat je meegaat in de denkwijze van je kameraden.

De ontknoping had ik echt niet aan zien komen en ik bleef redelijk verbijsterd achter. Hierbij wordt wel duidelijk dat het recht niet altijd zegeviert. Ik had het wellicht fijner gevonden om te zien dat er nog een hoofdstukje achteraan kwam waarbij je na zoveel tijd nog eens over de verschillende personages leest en hoe het dan met hun gaat, want nu wordt voor mij een beetje de boodschap afgegeven dat het zich loont om verhalen te verzinnen ten koste van anderen… Maar ondanks dat was het weer een verhaal die ik in één ruk uitlas, zoals we gewend zijn van Juultje van den Nieuwenhof.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

get-out

Gegevens van dit boek:
Titel: Get Out
Serie: Kluitman novelle
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s hardcover: 104
ISBN hardcover: 9789020609684
Prijs hardcover: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge