Juliet Butler – Onafscheidelijk


Waargebeurde verhalen zijn naast thrillers mijn favoriete genre om te lezen, dus toen ik de persmail van HarperCollins Holland kreeg met de vraag of ik dit boek wilde lezen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik zei volmondig “Ja”. De korte inhoud van dit boek sprak me heel erg aan. Kan dit boek mijn verwachtingen waar maken?

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dasja kan zich een leven zonder haar zusje niet voorstellen. Masja is brutaal, stoer en onbevreesd. Dasja is rustig en bedachtzaam, maar overal bang voor. Voor de dokters die enge onderzoeken komen doen, voor de kinderen door wie ze gepest worden en voor de grote boze buitenwereld. Gelukkig is Masja altijd bij haar.
Masja en Dasja zijn een Siamese tweeling. De wereld waarin ze zijn geboren, is hard. Aan de ene kant moeten gebreken uit het zicht blijven, aan de andere kant worden ze beschouwd als een interessant medisch geval. Maar Masja en Dasja willen meer zijn dan alleen ‘die Siamese tweeling’.
Kun je samen wel gelukkig zijn als je eigenlijk zo verschillend bent? En hoe kom je tot je recht als je altijd in de schaduw van de ander leeft?

De cover

Op de cover zien we twee in wit geklede kinderen die elkaars hand vasthouden. Ze kijken elkaar aan. Ze liggen op een bed. Ik stel me voor dat dit Masja en Dasja zijn. Je ziet alleen hun bovenlichaam. Aan de onderkant van de cover staat de naam van de schrijver, de titel en de quote “Twee zussen, voor altijd verbonden en toch zo alleen”.  Deze quote triggerde mij helemaal en hierdoor zou ik in de boekhandel het boek zeker opgepakt hebben om te kijken waar het boek over ging.

De auteur

Juliet Butler is geboren in 1959 en groeide op in Basingstoke. In 1978 verhuisde ze naar de boerderij van haar ouders in Devon en ging daar aan het werk op de boerderij en met verschillende andere baantjes, zoals serveerster en kamermeisje in een hotel. Totdat ze in Exeter aan de universiteit een Russisch diploma haalde. In 1982 is ze naar de Sovjet Unie verhuist om als gouvernante te werken in de Britse Ambassade. Ze bleef in de Sovjet Unie, omdat ze haar man Nicolai, een Russisch staatsburger, had leren kennen en daar mee trouwde. Ze is toen aan het werk gegaan als freelance journalist voor o.a. de Sunday Times, The Guardian, Stern Magazine en Time Magazine. Ze richtte ook een persagentschap op voor buitenlandse correspondenten in Moskou.

Ze leerde de Siamese tweeling kennen doordat ze over hen schreef. Hierna werd ze ook vrienden met hen. De vriendschap duurde vijftien jaar, totdat ze in 2002 samen met haar man en drie kinderen Moskou verliet om in Londen te gaan wonen. Ze bleef werken als freelance journalist en als portretschilder en schreef het boek Onafscheidelijk (oorspronkelijk verschenen als “The Less you Know, the Sounder You Sleep”). Ze is weduwnaar en reist nu in een camper. Maar ze blijft schrijven waar ze ook is.

Het verhaal

Dasja kan zich geen leven zonder haar zus Masja voorstellen. Masja is koppig en brutaal, Dasja is zachtaardig en vergevingsgezind maar ook overal bang voor; van de onderzoekers die ze bestuderen, tot de andere “gebrekkige” kinderen die hen pesten en de instanties die vinden dat ze moeten worden opgesloten.

De Siamese tweeling is geboren in een maatschappij waarin gebreken verborgen moeten blijven, maar waar de onderzoekers het vooral interessant vinden hoe Dasja en Masja overal op reageren.

Door de verschuiving van het communisme van Stalin naar het begin van de democratie van Poetin streven Dasja en Masja om meer te zijn dan alleen maar de Siamese tweeling. Dit doen ze door hoop en liefde te vinden en ontdekken op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.

Maar zal hun zoektocht naar geluk altijd worden overschaduwd doordat ze zo verschillend zijn? En kun je gelukkig worden als je altijd in de schaduw van je zus leeft?

Mijn mening

Ik denk dat Juliet een goede keuze gemaakt heeft om het verhaal vanuit de rustige en minder overheersende Dasja te vertellen. Doordat zij in het  leven in de schaduw staat van Masja leer je beiden heel goed kennen. Je leeft met hun mee en je kunt bijna niet indenken wat deze twee meisjes mee hebben moeten maken, alleen omdat ze anders geboren worden. Dasja en Masja werden in 1950 geboren en werden toen met opzet van hun moeder weggehouden. De meisjes wordt niks verteld, want ze zijn “misvormd”. En als misvormd zijnde heb je in het Rusland van toen, bijna geen rechten. Je wordt weggestopt, want in de Sovjet Unie zijn er geen misvormden. Deze bestaan niet. Het is een heftig boek. Aan de ene kant, wat de meisjes allemaal moeten doorstaan omdat ze anders zijn dan anderen, aan de andere kant om wat Dasja allemaal mee moet maken, omdat Masja overheersend is. Dit boek weet je te raken op een ongelooflijke manier, waardoor je het boek niet meer weg wilt leggen en alleen maar verder wilt lezen, omdat je wilt weten of het nog goed komt met Dasja en Masja.

Gegevens van dit boek:
Titel: Onafscheidelijk
Auteur: Juliet Butler
Uitgever: Harper Collins Holland
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s E-book: 360
ISBN paperback: 9789402700770
ISBN E-book: 9789402755015
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: €13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge