Julien Sandrel – De droomlijst

Ik zag op internet dat bij Cargo het boek ‘De droomlijst’ geschreven door Julien Sandrel zou verschijnen. Dit boek sprak me heel erg aan en na een mailtje richting de uitgever ontving ik een digitaal exemplaar van dit boek. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma, en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder. Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het kussen van haar zoon een klein schrift vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen, zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren zodat hij vredig kan sterven. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden.

Cover

De cover is zwart met meerkleurige bloemen gevouwen uit papier (tenminste zo komt het op mij over :)). Midden op de cover staat de titel en de auteur. De cover spreekt mij absoluut niet aan. En ik zou hier waarschijnlijk zo langs gelopen zijn in de boekhandel.

De auteur

Julien Sandrel (1980) is geboren en getogen in het zuiden van Frankrijk en heeft een hoge functie bij een Frans mineraalwatermerk. De droomlijst is zijn debuut.

Het verhaal

Thelma en haar twaalfjarige zoon Louis zijn op zaterdag onderweg naar de maandelijkse lunchafspraak met oma Odette. Thelma is een echte carrièrevrouw en als ze onderweg telefoon krijgt van haar baas moet ze opnemen. Louis wil haar dan net wat vertellen, maar daar heeft ze dan geen tijd voor. Louis rijdt weg en wordt voor haar ogen aangereden door een vrachtwagen. Hierdoor ligt Louis in coma en de kans op herstel is volgens de artsen nihil. De artsen besluiten het nog een maand aan te kijken, ondertussen hopend op een medisch wonder. Thelma is ontroostbaar en als ze op de kamer van Louis is en daar een klein schriftje vindt waarin hij zijn dromen opgeschreven heeft. Thelma besluit deze dromen van Louis te realiseren zodat ze het aan Louis kan laten horen en hij zo vredig kan sterven.  Maar hij heeft ook een heel erg moeilijke wens… Zijn echte vader vinden..

Mijn mening

Je leert in eerste instantie Thelma kennen als iemand die voor haar werk leeft. Ze werkt al vijftien jaar bij cosmeticagroep Hegemonie. Hier staat ze dag en nacht voor klaar. Echter nadat Louis een ongeluk krijgt lijkt het alsof Thelma wakker wordt en door heeft dat andere dingen belangrijk zijn. Tijdens de belangrijke bijeenkomst op maandag komt ze eindelijk voor zichzelf op, maar dit heeft wel het gevolg dat ze uiteindelijk haar baan kwijt raakt. Hierna besluit ze dat ze haar volledige aandacht op Louis te richten en dan wordt het een beetje ongeloofwaardig.
Louis heeft namelijk een schriftje waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven. Aangezien het er naar uit ziet dat Louis deze niet meer kan beleven, besluit Thelma deze dromen te ondergaan en op te nemen zodat ze deze kan laten horen aan Louis. Heel nobel en het las ook heerlijk weg en ik heb ook genoten tijdens het lezen, maar aan de andere kant dacht ik… Als je zoon nog maar 4 weken te leven heeft, ga je dan allerlei reizen maken en dingen doen waardoor je continue weg bent en maar heel weinig tijd doorbrengt met je zoon? Mij lijkt van niet. Dit was toch wel een storende factor en had wat mij betreft anders uitgedacht mogen worden, al snap ik de clou natuurlijk wel dat moeder de dromen beleeft zodat Louis ze hoort en weet dat het de moeite waard is om wakker te worden. Maar toch… Ik kan het me niet voorstellen dat een moeder dat doet.

Wat ik wel erg goed gedaan vind, is dat je ook de gedachten van Louis leest. Louis denkt dat hij dood is, hij hoort mensen praten en kan zelfs niks zeggen, ook kan hij zelf niet bewegen. Dit blijkt ook werkelijk zo te zijn, bij comapatiënten.
Ondanks de ongeloofwaardigheid heb ik het boek met veel plezier gelezen en heb ik ook genoten dat Thelma zich opeens bewust werd dat er meer is dan werk alleen en dat ze in ziet dat haar zoon het belangrijkste is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De droomlijst
Auteur: Julien Sandrel
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s hardcover: 224
Aantal pagina’s E-book: 208
ISBN hardcover: 9789403118604
ISBN E-book: 9789403127903
Prijs hardcover: € 18,99
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge