Judith Visser – Zondagskind

Ik zag op Twitter dat Judith Visser met een nieuw boek bezig was, dus werd ik wel nieuwsgierig, want ik kan de schrijfstijl van Judith Visser altijd wel waarderen. Dus ik ben extra alert gebleven of ik iets over haar boek zag verschijnen. Toen ik las waarover haar boek zou gaan, werd ik nog enthousiaster. Dit boek klonk erg boeiend. Dus op het moment dat ik de folder van HarperCollins zag wist ik dat ik deze wilde lezen. Ik vroeg HarperCollins of ik een recensie exemplaar zou mogen ontvangen, en dit kreeg ik dan ook na verschijning thuis gestuurd. Hier wil ik HarperCollins dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.
Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Cover

Op de cover zien we allerlei vogelkooitjes met in sommige kooitjes ook een kleurige vogel. Ik stel me voor dat Jasmijn zich als een van de vogeltjes voelt. De cover spreekt mij erg aan. En na het lezen van dit boek kan ik alleen maar beamen dat de cover heel goed gekozen is.

De auteur

Judith Visser werd geboren in Rotterdam. In 2006 debuteerde zij met Tegengif. Zij won tweemaal de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek. In 2008 was zij de auteur van het Rotterdamse Boekenweekgeschenk. Haar derde boek Stuk werd uitgevoerd als theatervoorstelling en is verfilmd. In 2016 bracht zij de roman In seizoenen uit, over wat er gebeurt wanneer je nog maar kort te leven hebt. Haar nieuwste boek Zondagskind, een autobiografische roman over opgroeien met autisme, ligt nu in de winkels! Judith woont in Rockanje aan zee.

Judith Visser kwam er op volwassen leeftijd achter dat ze het syndroom van Asperger heeft. Dat verklaarde veel, bijvoorbeeld waarom ze wel op haar derde al kon lezen en schrijven, maar niet kon praten, waarom ze zich bij dieren meer op haar gemak voelt dan bij mensen en waarom zij letterlijk ziek werd van verjaardagsfeestjes. Door haar ervaringen weet ze de zintuigelijke waarnemingen van een jong meisje met Asperger op grandioze wijze in tekst te vangen. In Zondagskind blikt zij terug op haar jeugd.

Het verhaal

Hoe is het om op te groeien met autisme? In Zondagskind leren we Jasmijn Vink kennen. Jasmijn praat bijna niet. Wel met haar hond, en met Elvis. Die zeggen tenminste niks terug en dat vind Jasmijn wel fijn. Anders vraagt ze zich toch maar af wat er bedoeld wordt. Of blijft ze nadenken over een antwoord. Waarom hebben anderen daar geen moeite mee? Waarom antwoorden anderen moeiteloos en weten ze precies hoe ze zich moeten gedragen? Hoezo hebben anderen geen last van die voortdurende stroom aan prikkels die er voor zorgt dat haar hoofd overloopt en ze het niet meer aan kan. Met heel veel vallen en opstaan weet Jasmijn uiteindelijk hoe ze zich staande moet houden in sociale situaties.

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin autisme nog niet zo bekend was en het vooral was, “ze is gewoon zo”. Jasmijn probeert op haar eigen manier de wereld en zichzelf te begrijpen en bewandelt haar eigen hobbelige pad naar de toekomst. Zondagskind vertelt het verhaal van iemand met Asperger, terwijl bij het jonge meisje en haar omgeving niet bekend is dat ze Asperger heeft.

Mijn mening

Doordat Judith Visser zelf op volwassen leeftijd te horen heeft gekregen dat ze Asperger heeft kan ze zich heel goed in de hoofdpersoon van dit boek verplaatsen. En dat merk je ook. Je voelt de emoties die Jasmijn doormaakt. Het gevecht wat ze iedere keer heeft, wat normale Jasmijn zou doen en wat ze zelf doet. Het boek begint met een rijles wat voor Jasmijn ontzettend vermoeiend is. Hier benadrukt Judith Visser ook meteen dat Asperger voor iedereen anders is, maar dat dit haar verhaal is. Daarna wordt het verhaal chronologisch verteld, waardoor je ook veel herkenbare situaties in het boek zult vinden, de eerste keer naar de kleuterschool, de basisschool, de afsluitende musical, de groepjes die gevormd worden in het middelbaar onderwijs. Hierdoor kun je de situatie van Jasmijn vergelijken met je eigen situatie. Zondagskind, raakte mij vooral, op de manier, waarop omschreven werd dat Jasmijn wist dat ze anders was. Omdat “Normale Jasmijn”, zoals ze het zelf noemde, wel op personen af stapte maar dat Jasmijn het gewoon niet voor elkaar krijgt. Dit lijkt me voor haar persoonlijk nog veel moeilijker en ik vind het dan ook een hele grote stap dat, omdat dit boek autobiografisch is, Judith toch haar eigen boekpresentatie houdt. Ondanks dat dit toch een probleem voor haar is. Dit boek is een boek wat een duidelijk inkijkje geeft hoe het is om met Asperger te leven en ik denk dat het een boek is dat zeker gelezen moet worden door mensen die in aanraking komen met mensen met Asperger. Maar ik merkte ook bij me zelf dat ik deze week meteen aan dit boek moest denken toen een ambulance met loeiende sirenes langs kwam rijden. Ik vind dat al onnoemelijke herrie, maar ik wil niet weten wat dit dan voor Jasmijn moet aanvoelen. Eigenlijk is het gewoon een boek wat door iedereen gelezen moet worden, omdat het gewoon zo mooi en gevoelig geschreven is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn mening, nieuwsgierig geworden? Lees dan nu het gratis leesfragment van Zondagskind en ik weet bijna zeker dat je dan helemaal verkocht bent.

 

Gegevens van dit boek:
Titel: Zondagskind
Auteur:  Judith Visser
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 480
Aantal pagina’s E-book: 550
ISBN paperback: 9789402701173
ISBN E-book:9789402755039
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge