Juan Gómez-Jurado – De rode koningin

Zoals veel lezers, maken wij ook graag kennis met, voor ons, nieuwe auteurs. Juan Gómez-Jurado is ook zo’n auteur. Aangezien de cover en korte inhoud ons aanspraken, hoefden wij ook niet lang na te denken en hebben wij deze titel aangevraagd. Rond de verschijningsdatum stond de pakketbezorger dan ook voor de deur met dit boek. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jon Gutiérrez is een zachtaardige rechercheur bij de politie van Madrid. Soms laat hij zich te veel meeslepen door het onrecht in zijn stad. Als hij zelf bewijsmateriaal achterlaat om een beruchte pooier op te kunnen pakken, wordt hij beschuldigd van corruptie en geschorst. Om het vertrouwen terug te winnen moet hij ene Antonia Scott ervan overtuigen de politie bij te staan in een spraakmakende moordzaak. Het probleem? Antonia Scott weigert al twee jaar om haar appartement te verlaten.

Ooit was Antonia een veelbelovende rekruut van De Rode Koningin: een eliteteam dat speciaal werd opgeleid om in het diepste geheim misdaden op te lossen. Maar na een tragisch ongeluk heeft Antonia zich teruggetrokken uit de maatschappij. Ze wil niemand spreken en al helemaal niet bijspringen in een moordonderzoek. Dat het slachtoffer de zoon is van een invloedrijke bankdirecteur, en dat zijn lijk midden in een zwaarbeveiligde villawijk tot de laatste druppel is leeggebloed, verandert daar niets aan. Maar dan blijkt dat de tienerjongen niet het enige slachtoffer is. En dat alleen Antonia de gruwelijkheden kan stoppen.

De cover

Op de cover is een straat in, ik gok, Madrid te zien. Aan de lichtsporen heb ik het idee dat het schemerig is. Tussen de drukte van de stad is het silhouet te zien van een persoon. Ik neem aan dat dit Antonia Scott is. De voornaamste kleur van de cover is rood. Dit past natuurlijk uitstekend bij de titel van het verhaal. Ik vind het een geslaagde cover.

De auteur

Juan Gómez-Jurado is een van de grootste thrillerauteurs van Spanje. Met zijn Antonia Scott-trilogie veroverde hij de bestsellerlijsten en de harten van vele lezers en critici. Wereldwijd werden er al miljoenen boeken van hem verkocht en zijn werk verschijnt in meer dan veertig talen. Naast schrijver is Gómez-Jurado ook een populaire podcast-host en mediapersoonlijkheid.

Het verhaal

Jon Gutiérrez is werkzaam bij de politie van Madrid. Hij is een rustige rechercheur, maar soms laat hij zich toch wel erg meeslepen door het onrecht in de Spaanse stad. Als ze geen grip krijgen op een zaak met een beruchte pooier besluit Jon om zelf bewijsmateriaal achter te laten zodat hij de pooier op kan pakken. Maar al snel wordt hij geschorst. Om het vertrouwen terug te winnen moet Jon alles op alles zetten om Antonia Scott te overtuigen zijn collega’s bij te staan is een groot moordonderzoek. Maar Scott weigert al een aantal jaar buiten de veilige muren van haar appartement te komen.

Antonia Scott was ooit lid van het eliteteam De Rode Koningin. Dit eliteteam stond altijd klaar om in het diepste geheim grote misdaden op te lossen. Maar na een ongeluk heeft Scott ervoor gekozen om zich terug te trekken uit de maatschappij. Sindsdien wil ze leven in rust en stilte en ze is niet van plan om met iemand te praten, laat staan de politie bijstaan in een moordonderzoek. Het slachtoffer waar het om gaat is de zoon van een grote bankdirecteur die in een zwaarbeveiligde villawijk woont. En ook al is het slachtoffer ter plekke leeggebloed, dit veranderd niks aan de denkwijze van Scott. Maar niet veel later blijkt dat deze tiener niet het enigste slachtoffer is. Scott zal toch echt anders moeten gaan denken want zij is de enige die deze gruwelijkheden kan stoppen. Maar komen ze op tijd?

Boektrailer

Mijn mening

Ik had er erg naar uitgekeken om deze thriller te gaan lezen. Op de cover staat een quote van ABC ‘Antonia Scott is het beste wat de internationale thrillerwereld in jaren is overkomen’. Deze quote zorgde er nog eens extra voor dat ik niet kon wachten tot dit boek aan de beurt was volgens onze nog-te-lezen-lijst.

Normaal gesproken begint een verhaal vaak met een proloog, maar bij dit verhaal begint het met een interruptie. Hierin lezen we over “de drie minuten’ van hoofdpersonage Antonia Scott. Hierin is onder andere te lezen dat ze maar drie minuten per dag aan zelfmoord mag denken. Deze interruptie roept bij mij veel vragen op en dit zorgt ervoor dat ik snel de bladzijde omsla om te beginnen aan het eerste hoofdstuk.

Ik merk al snel dat ik wat moeite heb met de schrijfstijl van deze auteur. Ook moet ik eerlijk bekennen dat ik, ondanks dat ik jaarlijks best wat thrillers lees, soms een beetje de “rode” draad in het verhaal kwijt was. Dit is niet geheel aan de auteur te wijden, maar ik denk persoonlijk ook aan de vertaling. Zo vond ik het ook best storend dat sommige dingen, voor mijn gevoel, te letterlijk vertaald waren, waardoor het verhaal niet lekker liep. Ik heb mij dan ook echt door het verhaal heen moeten worstelen. Zo worden bepaalde dingen vertaald, op een manier die niet echt lekker leest, voor mijn gevoel. Bijvoorbeeld: ‘Niet meer,’zei Jon, die een zakdoek tevoorschijn haalde en deze tegen de neus van de jongen drukte om de hemorragie te stelpen. Voor mij persoonlijk was het veel fijner lezen geweest als dit bijvoorbeeld vertaald was naar ‘…. Om de bloedneus te stoppen.’

Ook zijn er bepaalde gedachten, die opeens midden in een zin staan, waardoor je de zin soms nog eens moet lezen, om te snappen wat er nu bedoeld wordt. Dit maakt het lezen ook niet echt fijner, daarbij worden in die gedachten soms ook nog eens Baskische/Spaanse termen gebruikt, wat het lezen er nog wat moeilijker op maakt. Hierdoor moest ik ook regelmatig opzoeken wat ik nu eigenlijk aan het lezen was en dit haalt de vaart nog eens extra uit het verhaal.

Als ik de berichten op social media mag geloven, en de vele quotes op de cover van dit boek, zijn er in Nederland, en ver daar buiten, genoeg fans van deze auteur. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak, maar Juan Gómez Jurado zal helaas niet tot mijn favoriete gaan behoren.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-rode-koningin

Gegevens van dit boek:
Titel: De rode koningin
Auteur: Juan Gómez-Jurado
Serie: Antonia Scott
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Jos Kockelkoren
Aantal pagina’s paperback: 398
ISBN paperback: 9789022593479
ISBN e-book: 9789402317077
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge