Josje Swinkels – Niet alle kleine meisjes worden groot

We werden onverwachts verrast door uitgeverij Elikser met het boek ‘Niet alle kleine meisjes worden groot’ geschreven door Josje Swinkels. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, had ik het vermoeden dat dit boek wel eens iets voor mij zou kunnen zijn en besloot ik het boek op de recensie-stapel erbij te leggen. We willen uitgeverij Elikser uiteraard ook hartelijk bedanken voor dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Rosalie en Arjan hun dochtertje Lisa na negen maanden ziekenhuis, voor het eerst mee naar huis mogen nemen, zijn ze dolblij maar ook bezorgd. De gevolgen van de extreme vroeggeboorte zijn groot. Lisa is volledig afhankelijk van sondevoeding, maar Rosalie is vastberaden haar dochtertje te leren eten.
Terwijl Arjan vlucht in zijn werk, moet Rosalie gedwongen haar plan bijstellen. Ze leert dat het leven niet maakbaar is en krijgt van haar kleine Lisa de mooiste levensles ooit.

De cover

De cover is in roze-paarse tinten. Je ziet een berglandschap met een mooie lucht. Vooraan zie je het silhouet van een meisje boven op de top van de berg met een aantal ballonnen in haar hand. Ze lijkt bijna weg te vliegen. Ik vind de cover erg mooi en ook best goed bij het verhaal passen.

De auteur

Josje Swinkels schrijft al vanaf jonge leeftijd korte verhalen en later artikelen voor diverse personeelsbladen. Tijdens haar werk voor de patiëntenorganisatie NEE-eten, was ze hoofdredacteur van het gelijknamige blad.
Josje is werkzaam in de geboortezorg. Ze heeft naast Lisa drie, inmiddels volwassen kinderen. Niet alle kleine meisjes worden groot is haar debuutroman.

Mijn mening

Het verhaal begint met een voorwoord waarin uitgelegd wordt hoeveel baby’s te vroeg geboren worden en wat de vroeggeboorte van Lisa voor impact heeft gehad op het gezin van Josje. Hierna begint het eigenlijke verhaal op het moment dat Rosalie bevallen is en bijkomt en beseft dat ze een dochtertje heeft. Rosalie is nog niet helemaal erbij doordat ze behoorlijk ziek is geweest, waardoor de baby Lisa verplicht gehaald moest worden en Lisa dus te vroeg geboren is. Josje neemt ons mee aan de hand, in de momenten die zij meegemaakt heeft met de vroeggeboorte van Lisa. En dit was een rollercoaster aan emoties. Maar toch weet Josje dit zo op te schrijven dat het verhaal nergens te heftig wordt en je soms zelfs even moet grinniken. Dit vind ik zo knap, ondanks de heftige materie, en de heftige dingen die Lisa en de rest van het gezin meemaken, houdt Rosalie haar positieve kijk en geniet ze intens van de kleine Lisa. Ze haalt er echt uit wat er in zit. Ze geniet van de kleine dingen die Lisa doet en de stapjes die zij maakt.

Swinkels heeft het verhaal op zo’n manier opgeschreven dat je het gevoel hebt alsof je over hun schouder meekijkt en ook mag meemaken wat dit gezin heeft meegemaakt. Ze weet de emoties levensecht over te brengen op mij als lezer, wat aan de ene kant zorgt voor een brok in de keel, maar aan de andere kant ook voor regelmatig een grote glimlach.

Het is een verhaal wat duidelijk laat zien dat opgroeien niet altijd vanzelfsprekend is, en dat je ondanks tegenslagen moet durven leven en dromen moet durven toelaten. Vooral dat Rosalie en Arjan op een bepaald moment toch in de toekomst durven te kijken en hun wens voor meer kinderen verder onderzoeken vind ik erg knap. Ik heb zelf geen kinderwens, maar ik kan me voorstellen dat deze stap best heftig is, als je te horen hebt gekregen dat een nieuwe zwangerschap niet zonder risico is. Wel goed dat ze eerst onderzoek doen, voordat ze zich onbezonnen in het avontuur storten.

Dit is niet alleen een mustread voor zorgverleners of ouders, maar ook ik, zonder kinderen en zonder kinderwens, heb dit boek verslonden en genoten van de aangename schrijfstijl van Josje. Ik vond het erg prettig dat ik op deze manier Lisa heb leren kennen en de positiviteit van Lisa zorgt ervoor dat ik na het lezen ook regelmatig denk, ‘Wat hebben we het toch goed.’ En ik denk dat dit besef het meest waardevolle is wat je uit het leven kunt halen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Niet-alle-kleine-meisjes-worden-groot

Gegevens van dit boek:
Titel: Niet alle kleine meisjes worden groot
Auteur: Josje Swinkels
Uitgever: Elikser
Aantal pagina’s paperback: 360
ISBN paperback: 9789463655255
Prijs paperback: € 23,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge