Josha Zwaan – Parnassia

Parnassia
Informatie die te lezen is op de achterflap: Het is 1942 en de vervolging van joden in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka wordt door haar ouders ondergebracht bij een kinderloze dominee en zijn vrouw in Zeeland, die zich vol liefde over haar ontfermen. Rivka wordt Anneke en voor de buitenwereld zijn haar ouders omgekomen bij het bombardement op Rotterdam.
Wanneer na de bevrijding haar vader en haar broertje Simon op de stoep staan om haar op te halen, herkent ze hen niet meer en kiest ze voor een nieuw bestaan als Anneke. Jaren later woont Anneke in Leiden, waar ze lesgeeft op een basisschool. Ze wordt verliefd op Joost, een beetje een outsider, en naar later blijkt met een joodse achtergrond, net als zij.
De geboorte van hun kinderen maakt bij zowel Joost als Anneke een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los die niet meer te stoppen lijkt. Terwijl Joost zich steeds meer tot het joodse geloof begint te wenden, neemt Anneke afstand van hem en van haar gezin. Ze blijkt niet bij machte van haar kinderen te houden en een leven op te bouwen met anderen. Na de dood van Joost ontmoet Anneke haar dochter Sandra op het strand, en stukje bij beetje vertelt Anneke aan Sandra het verhaal van Rivka die Anneke werd, en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Ik begon met hoge verwachtingen dit boek te lezen. Ik had dit boek als tip gekregen om te lezen. De tipgever zei dat het boek beter was dan “Haar naam was Sarah”. Na de tekst op de achterflap gelezen te hebben sprak dit boek me inderdaad erg aan. Maar helaas kwam ik niet echt in het boek. De verschillende tijden die afgewisseld werden vond ik erg verwarrend. Daarnaast ergerde ik me nogal aan de overheersende stukken over het geloof. Ik heb me erg door het boek moeten heenwurmen maar op een bepaald moment ben ik echt gestopt. Ik kreeg het niet voor elkaar het boek uit te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Parnassia
Auteur: Josha Zwaan
Uitgever: Artemis
Aantal pagina’s Paperback: 375
Aantal pagina’s E-book: 222
ISBN Paperback: 9789047203933
ISBN E-book: 9789047201953
Prijs Paperback: € 10,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge