Jorrit Lepstra – Kanker is keihard knokken


Van Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks ontving ik het boek “Kanker is keihard knokken” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Brainbooks hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Jorrit Lepstra (1988) volop van zijn studie criminologie en het studentenleven in Leuven geniet, krijgt hij veel last van eczeem en bulten op zijn huid. Hij maakt zich daar niet druk om: heel zijn leven heeft hij al huid problemen. Maar als de bulten hinderlijker en pijnlijker worden en Jorrit erg kortademig wordt, moet hij naar het ziekenhuis. Hij krijgt allerlei onderzoeken en er wordt ook een biopt van een lymfklier genomen… Op 18 maart 2013 hoort Jorrit in het bijzijn van zijn ouders dat het resultaat van het onderzoek van de biopsie de diagnose lymfklierkanker is. Jorrit: ‘We schrokken allemaal vreselijk. Het allerergste was dat mijn ouders helemaal waren ingepakt. Ik had zoveel behoefte om hen stevig vast te houden, maar door de verkleedpartij en de mondkapjes kon dat niet. Voor het eerst zag ik mijn vader huilen. Ik kon dat niet verdragen en zei iets als: ‘Hier gaan we voor vechten. Dit overwinnen we.’ Vroeger deed Jorrit aan vecht- en verdedigingssport. Dat helpt hem om tegenslagen te verwerken. Als zijn lichaam het toelaat, kan hij flink tegen de bokszak rammen, waardoor hij nieuwe energie krijgt. Ook zijn stage bij defensie heeft hem veel geleerd. Jorrit zoekt steeds naar middelen om zijn emoties in bedwang te houden. Als dat fysiek niet kan, moet het maar anders, bijvoorbeeld door te schrijven. Zo begint hij volledig uitgeput op de avond vóór zijn behandeling een dagboek bij te houden, dat nu verschijnt onder de titel: Kanker is keihard knokken.


Ik was heel erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb al meerdere boeken gelezen waarbij het gevecht tegen kanker een rol speelt, maar op de een of andere manier sprak dit boek me heel erg aan. Door de vechthouding die Jorrit op de kaft heeft had ik zoiets, dit lijkt me een heel ander boek als alle andere boeken. En ja, enerzijds vind ik dat, nu ik dit gelezen heb, nog steeds. Niks ten nadele van andere boeken, echter dit boek, de manier van schrijven van Jorrit, heeft me echt weten te raken.

Jorrit heeft een fijn studentenleven in Leuven. Hij had natuurlijk altijd al wat huidproblemen, maar daar had hij mee leren dealen en zijn vrienden zagen hem daarom nooit als anders. Ondanks de dingen die hij vroeger heeft moeten laten heeft hij toch een fijne jeugd gehad. Als hij in Leuven op kot (op kamers) woont om te studeren krijgt hij last van bultjes en benauwdheid, waarna hij uiteindelijk de vreselijke diagnose kanker krijgt te horen.

Het boek neemt je mee in zijn moeilijke strijd tegen lymfklierkanker. De angsten die hij heeft en de moeite die hij heeft om positief te blijven worden openhartig omschreven in het boek. Dit kwam toch wel even binnen.Jorrit zegt ook gewoon dat hij angst heeft voor een onderzoek en heeft lopen beven als een rietje. Door dat hij dat toegeeft vind ik hem net extra sterk. Hij durft ook in zijn boek voor zijn zwakheden uit te komen. Hierdoor krijg je echt een inkijkje wat de ziekte met de persoon en zijn omgeving doet. Want niet alleen Jorrit heeft hiermee te dealen maar ook zijn ouders, broer en vrienden.

In “Kanker is keihard knokken” krijg je op een rauwe eerlijke manier een inkijkje in de wereld van een jongen met kanker. Dit laat je beslist niet onberoerd.

De opbrengst van dit boek komt ten goede van KWF kankerbestrijding.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kanker is keihard knokken
Auteur: Jorrit Lepstra
Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks
Aantal pagina’s Paperback: 216
ISBN Paperback: 9789078905875
Prijs Paperback: € 19,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & bij Uitgeverij de Brouwerij.

One thought on “Jorrit Lepstra – Kanker is keihard knokken

  1. Klinkt als een heel goed boek! mijn ouders hebben beide kanker gehad en hebben het gelukkig allebei overleefd. De term mind over body gaat bij ons vaak over tafel als het onderwerp weer te spraken komt, het boek lijkt me dus echt heel interessant! Super goed dat de opbrengst naar het KNWF gaat, ik hou het boek zeker in gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge