Jørn Lier Horst – De onbekende

Jørn Lier Horst is een auteur die steeds meer respect van mij heeft gekregen. Zijn Cold Case Kwartet-serie is een serie die ik met veel plezier lees. Dus toen ik het derde deel in deze serie aangekondigd zag staan, wist ik gewoon dat ik dit deel ook wilde lezen. Na kort mailcontact met de uitgever ontvingen wij, niet veel later, een recensie-exemplaar van deze titel. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer in het bos het verminkte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, lijkt de modus operandi op die van seriemoordenaar Tom Kerr. Maar Kerr zit al vier jaar in de gevangenis en kan de misdaad nooit hebben gepleegd. De politie richt haar pijlen dan ook op een andere verdachte, een man die de pers ooit ‘Nummer Twee’ doopte – Kerrs nooit gevonden partner.

Adrian Stiller bereidt een reconstructie voor waarin Kerr de politie leidt naar het lichaam van een van zijn slachtoffers. Het graf is in Eftang, en Wisting is verantwoordelijk voor de beveiliging. Zijn dochter Line heeft de taak alles te documenteren. Maar de reconstructie gaat gruwelijk mis en als Kerr weet te ontsnappen wordt Wisting als zondebok aangewezen. Met zowel Kerr als Nummer Twee op vrije voeten, is het een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen…

De cover

Op de cover is een silhouet te zien, hij staat aan de rand van een water. Wie dit is, is eigenlijk niet duidelijk. Het kan Kerr of Nummer twee zijn, maar ook hoofdpersonage William Wisting zie ik wel op deze plek staan. De lucht is donker en dreigend. Dit past natuurlijk erg goed bij een thriller. De cover zou mij opgevallen zijn door de naam van de auteur, maar helaas niet door de cover zelf. Deze vind ik niet echt bijzonder.

De auteur

Jørn Lier Horst heeft zich met zijn veelbekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.
Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie,

Het verhaal

Als er in het bos het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden is het meteen duidelijk dat ze zwaar toegetakeld is. De verwondingen en aanwijzingen sturen Wisting en zijn team in de richting van seriemoordenaar Tom Kerr. Echter Kerr kan het niet gedaan hebben, aangezien hij al vier jaar in de gevangenis zit. De politie krijgt dan ook een andere verdachte in beeld: Nummer twee. Nummer twee is Kerrs partner, die nooit gevonden is. Zou hij weer aan het moorden geslagen zijn?


Adrian Stiller, Wistings collega, bereidt een belangrijke reconstructie voor waarin Kerr de politie zal leiden naar één van zijn slachtoffers. Wisting is verantwoordelijk voor de beveiliging van Kerr en de reconstructie. Ook Line, Wistings dochter, is betrokken bij het onderzoek naar deze moord en zij moet ervoor zorgen dat alles goed gedocumenteerd wordt. Maar als Kerr toch plotseling weet te ontsnappen, start de race tegen de klok pas echt. Want niet alleen Kerr is nu ontsnapt, maar ook zijn handlanger ‘Nummer twee’ is nog steeds niet gevonden. Zouden ze weer samenspannen? En wat nog belangrijker is… Het is niet ondenkbaar dat er snel nieuwe slachtoffers zullen vallen.

Mijn mening

Voor mij is Jørn Lier Horst geen onbekende meer. De eerste twee delen ‘De Katharinacode‘ en ‘De Fjord‘, in de Cold Case Kwartet-serie, las ik met erg veel enthousiasme. Omdat wij de recensie-exemplaren op volgorde van ontvangen lezen, duurde het even voor deze Scandinavische thriller aan de beurt was. Maar wat was ik blij toen ik kon starten in ‘De onbekende’.

Het verhaal start op het moment dat seriemoordenaar Tom Kerr zijn cel wordt uitgeleid en klaar wordt gemaakt voor transport. Transport naar de locatie waar, volgens hem, de jonge vrouw zwaar toegetakeld en vermoord is. Vanaf dit eerste hoofdstuk zijn de personages, die we kennen van de eerste twee delen, betrokken in het verhaal. Denk dan aan bijvoorbeeld William Wisting, Adrian Stiller en Line, de dochter van Wisting. Hierdoor overvalt mij meteen een gevoel van thuiskomen. Erg fijn.

Ik merk dat Scandinavische thriller mij altijd meer beginnen te trekken. Vooral als ik naar een auteur als Lier Horst kijk. Deze auteur is erg goed in het omschrijven van de situaties, waar het verhaal zich afspeelt. En ondanks dat hij thrillers schrijft, weet hij een bepaalde rust te behouden en dit vind ik persoonlijk ook wel eens fijn.

Zoals ik eerder al aangaf, had ik meteen, toen ik begon met lezen in ‘De onbekende’ een gevoel van thuiskomen. En als ik dit gevoel al zó snel heb, weet ik dat het bijna niet meer mis kan gaan. Wat mij in dit deel wel opviel was dat het privéleven van William Wisting minder aan bod kwam. Zo ook de verhouding met zijn dochter Line en kleindochter Amalie. Wisting en Line werken in dit deel dan wel samen, maar in de voorgaande delen lazen we ook vaker de over de verhoudingen in de privésfeer. Dit miste ik in dit deel jammer genoeg toch wel een beetje. Ook kwam kleindochter Amalie nauwelijks aan bod.

Zoals de meesten ondertussen wel weten, lezen en luisteren wij, als het luisterboek ook bijvoorbeeld op Kobo plus of Storytel staat, het verhaal graag tegelijkertijd. Op deze manier komt het verhaal, wat ons betreft, nog beter binnen en kun je je als lezer nóg meer in de situatie en omgeving verplaatsen. Het luisterboek is wederom ingesproken door Wilbert Gieske, die o.a. bekend werd door zijn rol in GTST, en zijn stem past precies bij deze serie rondom William Wisting, aangezien hij een vrij diepe en ook, op sommige momenten, een vrij grauwe stem kan hebben. Ik stel mij voor dat Wisting ook zo klinkt. Een perfecte stemacteur, voor dit boek, dus.

Laat deel 4 in de Cold case kwartet-serie maar snel komen. Want ik ben en blijf fan!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-onbekende

Gegevens van dit boek:
Titel: De onbekende
Serie: Cold case kwartet
Auteur: Jørn Lier Horst
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Kim Snoeijing
Aantal pagina’s paperback: 382
Aantal pagina’s e-book: 384
Vertellers luisterboek: Wilbert Gieske
Duur luisterboek: 09:38:02
ISBN paperback: 9789400513990
ISBN e-book: 9789044933048
ISBN luisterboek: 9789046175309
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 14,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge