Jørn Lier Horst – De Fjord

Toen wij in de aanbiedingsfolder van de uitgeverij dit tweede deel in de ‘Cold Case Kwartet’-serie zagen, werd ik meteen enthousiast. Het vorige deel heb ik met veel plezier gelezen, dus hoefde ik niet lang na te denken en hebben wij de uitgeverij gemaild met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Dit was gelukkig mogelijk en rond de verschijningsdatum viel het exemplaar dan ook op onze mat. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is vijftien jaar geleden dat Simon Meier zijn huis uitliep en spoorloos verdween. En een dag geleden dat het lichaam van politicus Bernhard Clausen gevonden werd in zijn vakantiehuis aan de Noorse kust. Als Wisting op de zaak wordt gezet, ontdekt hij algauw dat hij wellicht ook de ontbrekende schakel in de verdwijning van Simon Meijer heeft gevonden. Maar om erachter te komen wat er destijds echt gebeurd is, zal hij moeten samenwerken met een oude vijand.
Wistings onderzoek leidt hem door de duistere wereld van Clausens interesses en bezigheden. En de oplossing lijkt dichter bij huis te liggen dan hij ooit had kunnen vermoeden.

De cover

Op de cover is een, voor mijn gevoel, bevroren meer te zien. Op het ijs loopt een persoon. In mijn beleving is dit Inspecteur William Wisting. Op de achtergrond zijn bergen te zien. De titel staat er in glimmende gouden letters op. De naam van de auteur in het zwart. Ik kan de cover niet direct aan het verhaal linken. Ik blijf wel naar de cover kijken en ik denk dat hij mij toch op zou vallen in de boekhandel.

De auteur

Jørn Lier Horst heeft zich met zijn veelbekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.
Horst werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie. Zijn boeken verschijnen in 23 landen.

Het verhaal

Simon Meier is vandaag precies vijftien jaar vermist. Hij liep jaren geleden zijn huis uit en niemand heeft ooit nog iets van hem vernomen. Gisteren werd het lichaam van de bekende politicus Bernhard Clausen gevonden. Hij lag in zijn vakantiehuis aan de Noorse kust. Inspecteur William Wisting wordt op de zaak Clausen gezet en hij ontdekt al snel de ontbrekende schakel in de zaak van de vermiste Simon Meier. Om meer te weten te komen zal Wisting met een oude vijand samen moeten werken. Het onderzoek leidt de inspecteur naar een onbekende duistere wereld waarin Clausens zich thuis voelde. De oplossing ligt voor het grijpen maar de vraag is of Wisting zo ver moet zoeken…

Mijn mening

Na het eerste deel ‘De Katharinacode‘ gelezen te hebben wist ik dat ik meer van deze auteur wilde lezen. Ik vind het dan altijd fijn als het een serie wordt, waardoor ik weet dat er meer boeken met dezelfde hoofdpersonage volgen. Ik was erg benieuwd of dit nieuwe deel ‘De Katharinacode’ kon overtreffen.

In het eerste hoofdstuk is te lezen dat Wisting net aangekomen is bij het kantoor van procureur-generaal Johan Olav Lyngh. De reden dat Wisting is uitgenodigd is dat de procureur-generaal hem iets moet vertellen. Namelijk dat politicus Bernhard Clausen het weekend ervoor overleden is en dat ze, in zijn vakantiehuisje in Stavern, een aantal kartonnen dozen gevonden hebben. De dozen waren gevuld met een flinke duit contanten. De procureur-generaal stelt voor dat Wisting een klein team samenstelt en dat leidt. Het onderzoek moet stil gehouden worden. Er zijn maar een beperkt aantal mensen op de hoogte, en dit moet zo blijven. Horst weet mij met dit eerste hoofdstuk nieuwsgierig te maken naar de rest van het verhaal. Dit zorgt ervoor dat ik snel de bladzijde omsla aangezien dit een spannend boek beloofd te worden.

Het boek hebben we, zoals eerder al aangegeven, van de uitgever ontvangen. Maar van dit boek is er ook een luisterboek verschenen en laat deze te beluisteren zijn via Kobo Plus, waar wij ook een abonnement van hebben. Doordat ik het boek, tijdens het lezen, ook geluisterd heb, neem ik het verhaal nog beter op en kan ik mij nog beter in het verhaal verplaatsen. Het luisterboek is ingesproken door Wilbert Gieske. De stem van Gieske is erg fijn om naar te luisteren en hij laat Wisting, en de andere personages, echt tot leven komen.

Ik heb niet alleen van Wisting genoten, maar ook van zijn dochter Line en kleindochter Amalie. Ik heb deze familie echt in mijn hart gesloten. De hoofdstukken zijn van een fijne lengte en dit zorgt ervoor dat ik door wilde lezen. Ook heeft Horst weer die fijne beeldende schrijfstijl toegepast en ondanks dat ‘De Fjord’ een thriller is, heeft hij toch de nodige rust ingebouwd, zoals bijvoorbeeld de omschrijving van de omgeving. Knap gedaan.

Dat er nog maar veel werk van Horst mag verschijnen in het Nederlands. Ik ben in ieder geval fan!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-Fjord

Gegevens van dit boek:
Titel: De Fjord
Serie: Cold Case Kwartet
Auteur: Jørn Lier Horst
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Kim Snoeijing
Aantal pagina’s paperback: 376
Aantal pagina’s e-book: 376
Verteller luisterboek: Wilbert Gieske
Duur luisterboek: 09:37:04
ISBN paperback: 9789400513983
ISBN e-book: 9789044933031
ISBN luisterboek: 9789046175293
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge