Jorge Zepeda Patterson – Zwarte trui

Ondanks dat ik zelf niet zo veel aan wielrennen vind, kan ik een thriller over de sportwereld normaal wel waarderen. Sporters hebben meestal een bepaalde drive om hun doel te halen en dit is vaak wat een verhaal een extra dimensie geeft. Dus toen ik zag dat bij Karakter uitgevers het boek “Zwarte trui” zou verschijnen, geschreven door Jorge Zepeda Patterson, wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Ik wil Karakter uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Frans-Colombiaanse wielrenner Marc Moreau is als superknecht de drijvende kracht achter de successen van de Amerikaanse Steve Panata. Panata is een wereldster en geldt als een van de favorieten om dit jaar de Tour de France te winnen.

Maar er gebeuren vreemde ongelukken tijdens het wielerevenement; kanshebbers voor de gele trui lijken één voor één te worden geëlimineerd. Marc wordt door de politie onder druk gezet om van binnenuit de Tour op zoek te gaan naar de dader.

Als Moreau onverwacht zelf een serieuze kandidaat wordt voor de gele trui staat hij voor een extra dilemma. Hij wordt als knecht een directe rivaal van Panata, wat door een oud geheim tussen de twee een groot probleem is. En dan zit de moordenaar ook nog op zijn hielen.

Cover

Op de cover zien we een wielrenner op een koersfiets zitten. Achter hem rijdt een auto met de lampen aan, waardoor je niet ziet wie het is. Hij rijdt over een weg in de bergen en op de weg is met witte kalk geschreven Zwarte trui. Goed uitgedacht. De cover heeft een mysterieuze uitstraling, waardoor ik nieuwsgierig wordt naar dit boek. 

De auteur

Jorge Zepeda Patterson geboren in 1952 in Mexico is journalist. Hij leidde verschillende kranten in Mexico en heeft een column in de Spaanse krant ‘El País’. Tegenwoordig werkt hij bij de digitale krant ‘Sinembargo.mx’. Zijn eerdere boeken werden zeer goed ontvangen. Hij was onder meer finalist voor de ‘Dashiell Hamett Award’ en ontving de ‘Planeta’-prijs, de meest prestigieuze literaire prijs van Spanje. 

Het verhaal

Marc Moreau is de superknecht van de Amerikaanse succesvolle wielrenner Steve Panata. Marc Moreau is een ongewenst kind van een Colombiaanse vrouw en een Franse man. Hij is een geweldig goede renner, maar door de goede band die Panata en Moreau hebben vervult hij de taak van knecht met veel plezier. Panata geldt als favoriet om dit jaar de Tour de France te winnen. Echter er gebeuren steeds vreemdere ongelukken tijdens dit wielerevenement. De kanshebbers worden een voor een uit geschakeld door ongelukken… Marc wordt onder druk gezet door de politie om van binnen uit naar de dader te zoeken. Moreau wordt op een bepaald moment zelf een perfecte kandidaat voor de gele trui. Hierdoor heeft Moreau een extra dilemma. Hij wordt een directe rivaal voor Panata. Door een oud geheim tussen hun wordt dit een groot probleem. En dan loopt er ook nog een moordenaar rond…

Mijn mening

Ik had nog nooit van de schrijver Jorge Zepeda Patterson gehoord. En ‘Zwarte trui’ blijkt dan ook pas het eerste boek te zijn wat in het Nederlands vertaald is van deze Mexicaanse schrijver. Zoals ik bovenaan in dit bericht al schreef  kan ik boeken waarbij sport een hoofdrol speelt meestal wel waarderen. Ik begon dan ook in het boek te lezen met het gevoel dat dit weer een echt boek voor mij was. En dit gevoel is niet meer weg gegaan tijdens het lezen van dit boek.
Het verhaal wordt verteld vanuit Marc Moreau en hij neemt je in principe aan de hand door de wielerwereld. Dus ook als je echt helemaal geen idee hebt hoe de wielerwereld in elkaar zit, kun je dit boek zonder problemen lezen. Want ik heb zelf ook niet veel verstand van wielrennen. De hoofdstukken verwijzen steeds naar de tourdagen. Deze verwijzen dus naar de etappes of de rustdag. Hierdoor weet je steeds hoe ver ze in de tour zijn. Aan het eind van het hoofdstuk schrijft Moreau steeds de top tien van het klassement, met daar achter zijn verdenkingen. Hierdoor heb je aan het eind van het hoofdstuk steeds een makkelijk overzicht om te kijken hoe het nu ook weer in elkaar zat. De hoofdstukken zijn redelijk lang, maar toch nodigen ze heel erg uit om verder te blijven lezen. Je wordt zelf ook nieuwsgierig naar de dader. Ik had zelf een hele tijd een verkeerde dader op het oog. En werd op het eind toch nog verrast over de afloop.
Dit boek is een goede thriller ook als je niks met wielrennen of de Tour de France hebt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment van Karakter uitgevers.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zwarte trui
Auteur: Jorge Zepeda Patterson
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 348
Aantal pagina’s E-book: 344
ISBN paperback: 9789045212593
ISBN E-book: 9789045212692
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 8,09

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge