Jonathan Freedland – De meesterontsnapper van Auschwitz

We ontvingen een persmail van Unieboek Het Spectrum over het boek ‘De meesterontsnapper van Auschwitz’. Na de korte inhoud gelezen te hebben wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na een mailtje terug gestuurd te hebben kregen we enkele dagen later het recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Unieboek Het Spectrum hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: April 1944. In het diepste geheim bereidt de 19-jarige Rudolf Vrba voor wat nog niemand is gelukt: ontsnappen uit Auschwitz. Drie dagen houdt hij zich schuil, terwijl duizenden SS’ers met speurhonden naar hem zoeken. Vervolgens doorkruist hij te voet het door de nazi’s bezette Polen. Zijn missie: de wereld op de hoogte brengen van de waarheid over de vernietigingskampen.

Vrba schreef een adembenemend verslag waarin hij de gruwelijke praktijken uit Auschwitz onthulde. Het zou Roosevelt, Churchill en de paus bereiken en uiteindelijk het leven redden van ruim 200.000 Joden. De meesterontsnapper van Auschwitz vertelt het buitengewone levensverhaal van een man die keer op keer wist te ontsnappen: uit Auschwitz, van zijn verleden en zelfs van zijn eigen naam.

De cover

Op de cover zien we een doorkijkje vanuit een veewagon op het spoor vanaf Auschwitz. Op het hout van de veewagon staat de informatie van het boek. De cover maakt nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Jonathan Freedland is een Britse journalist die wekelijks een column schrijft voor The Guardian. Hij speelde BBC Radio 4’s hedendaagse historische serie The Long View. Freedland schrijft ook horrorfilms, veelal onder het pseudoniem Sam Bourne. Hij won talrijke journalistieke prijzen, waaronder de David Watt Prize 2008.

Mijn mening

De meesten die veel over de oorlog lezen kennen het verhaal van Vrba en zijn ontsnapping uit Auschwitz. Ik kende zijn verhaal ook al, maar was toch benieuwd naar dit boek van Freedland, vooral ook door de positieve quotes op het boek.

Het verhaal is inderdaad zoals we dit kennen over de ontsnapping van Vrba. Ik zie de meerwaarde niet echt van dit boek, ten opzichte van het boek van de hand van Vrba zelf ‘Ik ontsnapte uit Auschwitz. Ik merkte onder het lezen dat ik veelal de emotie miste die zeer beslist door de gedeporteerden dagelijks gevoeld moeten zijn. Het blijft natuurlijk een ontzettend interessante en belangrijke materie die absoluut niet vergeten mag worden, vandaar dat ik alleen maar kan aanbevelen dat oorlogsboeken blijven verschijnen, zodat dit nooit meer gebeurd. Echter dit verhaal vind ik iets te veel van wat al verteld is. Het is naar mijn gevoel ook belangrijk dat een verhaal uniek blijft en vooral ook emoties in zo’n verhaal boven komen drijven, want die geven het verhaal diepgang. Deze diepgang mis ik zoals gezegd en hierdoor moet ik me soms echt door het verhaal worstelen. Het verhaal is zeer zeker niet slecht, echter doordat het geen emoties bevat, is het inleven in de verschillende personages erg moeilijk.

Het verhaal is opgedeeld in vijf delen. Vooral de laatste twee delen vond ik interessant. Hier merkte ik ook dat ik eerder het boek oppakte en sneller ging lezen. Terwijl ik bij de eerste twee delen toch vaak de neiging had om iets anders te gaan doen, in plaats van lezen en dat is voor mij altijd een teken dat het boek mij niet weet te raken.

Ik mis in dit verhaal de band met andere gedeporteerden een beetje bijvoorbeeld de anderen waar hij mee moest samenwerken of waar hij mee in een barak sliep. Daar lees je heel weinig over, helaas. De verhoudingen onderling, had ik graag wat meer over willen lezen.

Het is zeer zeker een verhaal wat verteld moet worden, echter deze keer kreeg het verhaal mij niet in zijn greep en was het voor mij iets te theoretisch en miste ik de echte emoties die zeer beslist zo’n grote rol gespeeld hebben in dit verhaal.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-meesterontsnapper-van-Auschwitz

Gegevens van dit boek:
Titel: De meesterontsnapper van Auschwitz
Auteur: Jonathan Freedland
Uitgever: Spectrum
Vertaald door: Alexander van Kesteren
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
ISBN paperback: 9789000377176
ISBN e-book: 9789000377183
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge