Johnny Bollé – Duistere grens

Enige tijd geleden ontvingen wij een persbericht over ‘Duistere grens’. Aangezien ik, na de korte inhoud gelezen te hebben, erg nieuwsgierig was geworden, hebben wij een recensie-exemplaar aangevraagd. Nog voor de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van deze titel. Hier willen wij Uitgeverij LetterRijn natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Met een list worden vier mensen naar een afgelegen plek gelokt en opgesloten. Eén van hen is Sieg Papadakis. Na een vreselijke tijd kan hij aan de dood ontsnappen, maar dit gaat ten koste van zijn geweten.
Negen jaar later staat multimiljonair Sieg aan het hoofd van de producent van spellen, Medusa. Hij heeft de ware toedracht van de opsluiting voor zich gehouden. Er is echter nog iemand die alles afweet van wat er tijdens zijn gevangenschap is gebeurd. De man, die zich Argus noemt, aarzelt niet om hem met deze informatie te chanteren. Sieg geeft toe, en raakt zo steeds meer verstrikt in een web van leugens, moord en bedrog. Om de alsmaar agressiever wordende Argus tegemoet te komen, doet hij alles wat die wil. Tot de mensen uit Siegs naaste omgeving de dupe dreigen te worden. Hij besluit terug te vechten.

De cover

Op de cover is een jongeman te zien. Ik ga er van uit dat dit de hoofdpersonage in het verhaal Sieg Papadakis voor moet stellen. Achter hem is zijn evenbeeld nog twee keer te zien. Hij zit in dezelfde pose, echte houdt hij zijn handen anders. Ik krijg een beetje het horen, zien en zwijgen-gevoel en dit past bij het verhaal. Persoonlijk heb ik niks met deze cover en ik denk dat hij mij in de boekhandel niet opgevallen zou zijn, helaas.

De auteur

Johnny Bollé is schrijver van korte verhalen en thrillers. Hij studeerde af als paramedicus aan de Hogeschool van Antwerpen. Zijn vlotte, beeldende schrijfstijl en zijn typerende, onverwachte plotwendingen houden je stevig in zijn greep. Hij weet als geen ander hoe hij in zijn verhalen een sfeer kan creëren waaruit je niet meer kan ontsnappen.

Het verhaal

Sieg Papadakis, en drie andere personen, zijn met een smoesje naar een afgelegen plek gelokt. Op deze afgelegen plek worden ze, tegen hun wil, opgesloten. Eindelijk na een lange en vreselijke tijd kan hij ontsnappen, maar dit gaat helaas ten koste van zijn eigen geweten.
Een aantal jaar later staat Sieg aan het hoofd van spellenproducent Medusa, en financieel heeft hij alles op orde. Ook nu, negen jaar later, zwijgt hij nog steeds over de reden van zijn opsluiting. Er is echter wel nog een persoon, die zich Argus noemt, die precies weet wat er tijdens hun gevangenschap gebeurd is. Argus aarzelt niet om Sieg te chanteren, want hij weet dingen die absoluut niet naar buiten mogen komen. Sieg geeft toe en raakt steeds meer verstrikt in een web dat zich langzaam sluit. Sieg komt in aanraking met leugens, moord en bedrog. Hij besluit terug te vechten, maar kan hij Argus ontmaskeren voor hij zijn familie te grazen neemt.

Mijn mening

Ik maakte een tijdje geleden voor het eerst kennis met deze vriendelijke Vlaamse auteur toen wij hem enkele vragen mochten stellen in verband met het verschijning van ‘Duistere Grens’. Johnny vertelde vol enthousiasme over zijn nieuwste boek en ik werd toch wel erg nieuwsgierig naar zijn werk. Heb jij het interview gemist? ‘In gesprek met… Johnny Bollé‘ is nog steeds te lezen hier op onze website.

In het eerste hoofdstuk maken wij kennis met Sieg en zijn drie beste vrienden: Julian, Farah en Summer. Ze zitten tegen hun wil vastgebonden en opgesloten op een onbekende plek. Er is nog iemand aanwezig en die dwingt hun, met een pistool tegen hun hoofd, een naam te noemen van een iemand die ze opofferen voor hun eigen leven. Door dit eerste hoofdstuk word ik meteen gegrepen. Het is spannend en ik wil meer weten. Het zorgt ervoor dat ik snel verder ga met lezen.

Wat mij al snel duidelijk wordt is dat Bollé een beeldende schrijfstijl heeft. De insteek van het verhaal vind ik erg origineel en goed bedacht. Het verhaal brengt de lezer naar verschillende plekken zoals Antwerpen, Brussel en het Griekse Zakynthos. Je merkt dat de auteur bekend is met deze plaatsen en hij weet dit dan ook als een vakkundige auteur over te brengen op de lezer. Door de wisselingen tussen de verschillende verhaallijnen (2010 en 2019) krijgt het verhaal diepgang.

De personages die Bollé gebruikt zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Vooral voor Sieg kon ik op een bepaald moment sympathie opbrengen. Ook heeft Bollé ervoor gekozen om hier en daar iets van de Griekse mythologie door te laten schemeren en dit komt het verhaal echt ten goede. In andere boeken ben ik er meestal niet zo van gecharmeerd, maar in dit boek past dit erg goed bij het verhaal en is de Griekse mythologie toegankelijk beschreven.

Ik heb ‘Duistere grens’ met veel plezier gelezen. Ik zal deze auteur zeker blijven volgen. Ik ben benieuwd naar zijn volgend werk.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Duistere-grens

Gegevens van dit boek:
Titel: Duistere grens
Auteur: Johnny Bollé
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 255
Aantal pagina’s e-book: 255
ISBN paperback: 9789493192270
ISBN e-book: 9789493192348
Prijs paperback: € 19,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge