Johnny Bollé – Alsof ik nooit heb bestaan

We ontvingen van uitgeverij LetterRijn een persmail over het nieuwe boek van Johnny Bollé. Na de korte inhoud gelezen te hebben, waren we nieuwsgierig en hebben we terug gemaild dat we hier erg graag aandacht aan wilden besteden. We ontvingen rond de verschijningsdatum het boek dan ook in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij LetterRijn uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een gevangenisstraf van twintig jaar komt Gabriel vrij en probeert hij opnieuw te integreren in de maatschappij.

Het verleden heeft hij nooit kunnen loslaten. Na zijn vrijlating heeft hij een bijzondere interesse in het leven van Olivia en haar gezin. Zij was niet alleen zijn beste vriendin, zij is ook degene die ervoor zorgde dat Gabriel werd veroordeeld voor moord met voorbedachte rade.
Wanneer hun jongste dochter spoorloos verdwijnt, zijn Olivia en haar man radeloos. In een brief eist de mysterieuze Wolf de ontvoering op, Olivia is er van overtuigd dat Gabriel de schuldige is.

Is Gabriel werkelijk uit op wraak of is er meer aan de hand?

De cover

Op de cover zie je twee handen die tralies vasthouden. Om de handen zitten handboeien. Is dit Gabriel die in de cel zit? Aan de rand van de cover zie je smeulend papier die onderlangs aan het branden is. De cover maakt nieuwsgierig. Van wie zijn die handen en wat staat er op het smeulende papier? Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

De vlotte, beeldende schrijfstijl van Johnny Bollé en zijn typerende onverwachte plotwendingen houden de lezer stevig in zijn greep. Hij weet als geen ander hoe hij in zijn verhalen een sfeer kan creëeren waaruit je niet meer kan ontsnappen. Alsof ik nooit heb bestaan is zijn zevende thriller.

Zijn boek ‘Bloedmaan’ werd door het lezersplatform van de VRT-Lang zullen we lezen- verkozen tot één van de 20 beste boeken van 2019.
De thriller ‘Hij noemde me Duivelskind’ werd door het recensententeam van ThrillZone genomineerd voor de longlist Awards 2020 in de categorie ‘Beste Nederlandstalige thriller’.
‘Wilde gok’ zijn vierde thriller, werd in 2021 absolute favoriet van Boekenblog Perfecte Buren.
Zijn thrillers ‘Duistere grens’ en ‘Wat ik niet deed’ belandden op de longlist van de Hermes Thriller award 2023.

Het verhaal

Gabriel komt na twintig jaar gevangenisstraf eindelijk vrij en hij probeert opnieuw te integreren in de maatschappij.

Hij is nog steeds bezig met het verleden. Na zijn vrijlating toont hij een bijzondere interesse in het leven van Olivia en haar gezin. Olivia was niet alleen zijn beste vriendin, zij was ook diegene die ervoor zorgde dat Gabriel werd veroordeeld voor moord met voorbedachte rade. Als de jongste dochter van Olivia spoorloos verdwijnt zijn Olivia en haar man radeloos. Ze ontvangen een brief van de mysterieuze Wolf, hierin eist hij de ontvoering op. Olivia is er van overtuigd dat Gabriel achter de ontvoering zit.

Is Gabriel werkelijk uit op wraak of zit er meer achter?

Mijn mening

Het verhaal begint met een hoofdstuk over Lana, die zichzelf ziet in de spiegel, maar eigenlijk iemand anders ziet en van die persoon walgt. Ze kan de echte Lana pas zien als ze drugs gebruikt heeft. Dit maakt mij nieuwsgierig en ik lees snel verder. Hierna krijgen we een cursief gedrukte tekst geschreven vanuit een zekere Wolf. Wolf wil wraak nemen op iemand, maar het is niet duidelijk op wie. Iemand heeft Wolf iets aangedaan en hij wil diegene dat met gelijke munt terug betalen. Hierna komen we bij het eerste hoofdstuk, dit wordt vertelt vanuit Gabriël en speelt zich af in het heden. Gabriël komt na een lange gevangenisstraf vrij en een bewaarder is bezorgd om hem en heeft het goed met hem voor. Dit boek is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Johnny Bollé.

Bryan las eerder van zijn hand wel al ‘Duistere grens‘ en was hier enthousiast over, dus ik was ook erg benieuwd naar zijn schrijfstijl. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages in verschillende tijdspannen. Het verhaal wordt verteld vanuit Lana, Wolf, Gabriël en Olivia en speelt zich enerzijds in het heden af en anderzijds kom je meer te weten over wat er twintig jaar geleden gebeurd is, waardoor Gabriël uiteindelijk in de gevangenis terecht gekomen is. Al kom je hier wel pas op het allerlaatst achter. De personages worden erg goed uitgewerkt, maar op de een of andere manier vond ik geen enkel personage sympathiek. Ieder personage vond ik akelige trekjes hebben en zouden geen personen zijn waar ik graag mee geconfronteerd zou worden. Ondanks deze personages zit het verhaal wel heel goed in elkaar. Want Bollé wist mij meerdere keren op het verkeerde been te zetten en iedere keer als ik dacht dat ik wist hoe het in elkaar zat, gooide hij er een plotwending doorheen, waardoor het verhaal toch weer net anders uit de verf kwam. Dit is erg goed gedaan.

Op de een of andere manier kreeg ik de kriebels van de personages. De ene kwam op mij heel erg geniepig over, de ander heel egoïstisch. Hierdoor kreeg ik geen enkele band met een van de personages, wat het lezen voor mij toch altijd prettiger maakt. Ze hadden voor mijn gevoel allemaal geheimen, en dit bleek ook inderdaad zo te zijn, waardoor ze allemaal een laagje over hun personage hadden die niet op recht over kwam. Dit is wellicht bewust gedaan, dan is het heel goed gedaan, maar omdat er geen enkel totaal onschuldig personage tussen zat, had ik geen personage waar ik echt een band mee kreeg en hierdoor las het soms wat lastiger. Maar zoals gezegd de plotwendingen en het verhaal zelf daar heeft Bollé echt werk van gemaakt en hierdoor moest ik toch steeds verder lezen en dat vind ik echt knap, want normaal gesproken als ik met geen enkel personage een klik heb, moet ik me echt door een verhaal heen worstelen en dat had ik bij dit verhaal zeker niet.

Ik zal een nieuw boek van Bollé zeker nog een kans geven, wellicht zijn dan de personages meer naar mijn smaak en ik weet zeker dat het boek dan echt een dijk van een thriller voor mij is. Nu was het net iets minder doordat de personages mij niet echt lagen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Alsof-ik-nooit-heb-bestaan

Gegevens van dit boek:
Titel: Alsof ik nooit heb bestaan
Auteur: Johnny Bollé
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 265
ISBN paperback: 9789493192683
ISBN e-book: 9789493192720
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge