John Winkel – Ziva


Ik werd door uitgeverij LetterRijn benaderd of ik wellicht interesse had om een debuut te lezen. Ik vind het altijd leuk om nieuwe schrijvers te leren kennen. En als het dan ook nog van Nederlands of Belgische bodem is vind ik het toch altijd weer extra leuk. Heeft toch iets extra’s vind ik. Dus ik heb even gelezen waar het boek over ging en stemde volmondig toe. Ik wil uitgeverij LetterRijn dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.
Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.
Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.
Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico’s die tot levensbedreigende gevolgen leiden. 

De cover

De cover is voornamelijk wit met bovenaan de titel en vanaf rechtsboven zie je een vulpen liggen. Bij de punt van de vulpen zie je een rode vlek. Ik stel me voor dat het inkt of bloed moet voorstellen. Inkt omdat onder Ziva staat “onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen”. Maar omdat er bij staat met dodelijke gevolgen kan het net zo goed bloed zijn. Ik denk dat ik het boek in de winkel niet zo snel opgepakt zou hebben. De cover spreekt me niet zo erg aan. Het komt wat steriel op me over. Benieuwd of het verhaal me meer weet te raken.

De auteur

John Winkel is in 1950 geboren in ’s Gravenhage. Toen hij 45 was, is hij met zijn vrouw en 2 kinderen verhuisd naar de Utrechtse heuvelrug, om daar o.a. meer rust en inspiratie te vinden. John heeft geschiedenis gestudeerd, maar na zijn studie is hij als uitgever aan de slag gegaan. Rond zijn 50e ging hij aan de slag als organisatieadviseur bij een bureau voor organisatieontwikkeling.

Door zijn creativiteit en fantasie is John gaan schrijven. Hij heeft meegedaan aan een schrijfwedstrijd waar hij als zesde eindigde van de zevenhonderd deelnemers. Hierdoor was hij gemotiveerd en is hij gaan werken aan zijn manuscript.  Hij is bij de Schrijversacademie ook de cursus “thrillers schrijven” gaan volgen. Als John nog tijd over heeft schildert hij graag.

Het verhaal

Ziva Berkowitz, onderzoeksjournalist, krijgt van een ambtenaar een tip over een grootschalige fraude bij de gemeente waar hij werkzaam is. Ze vindt de tip interessant genoeg om er dieper in te duiken en komt achter geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Het leek om iets te kleins te gaan, maar het blijkt van een gigantische omvang te zijn. Moord, witwaspraktijken, corruptie en mishandelingen zijn heel normaal in de wereld die ze heeft ontdekt. Aan de andere kant blijkt dat haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst, en hier wordt ze ongewild ook in betrokken.
Als de ambtenaar die haar de tip geeft opeens om het leven komt, volgen de gebeurtenissen zich razendsnel op.
Een afschuwelijke moord is aanleiding voor de rechercheur Johan Verhulst om zich met de zaak bezig te gaan houden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, wordt ingehuurd, om deze misdaad uit te zoeken. Leo gaat tot het uiterste, en zelfs daar overheen, om de zaak op te lossen.

Mijn mening

De korte inhoud van het boek sprak me aan de ene kant wel aan, maar aan de andere kant, was ik ook wel een beetje bang, dat het boek niet makkelijk weg zou lezen. Maar wat heb ik me vergist. Ik ben begonnen met lezen en kon niet meer stoppen. Wat een debuut. John legt de lat voor zichzelf wel heel hoog voor een volgend boek.

Het boek begint met een epiloog. En zodra je deze gelezen hebt, wil je eigenlijk nog maar één ding…. Verder lezen en het liefst zo snel mogelijk en pas stoppen als je de laatste letter in het boek gelezen hebt. De epiloog maakt meteen duidelijk dat je met een thriller te maken hebt.

Het boek is opgedeeld in vier delen en in ieder deel komen er andere personages ter sprake, echter is dit duidelijk te volgen en goed te behappen, maar er gebeurt ook in ieder gedeelte iets essentieels, zonder in details te willen treden.

Ziva is sowieso geen standaard thriller waar politie of detective een zaak probeert op te lossen, maar deze keer wordt de zaak opgelost door misdaadverslaggevers en onderzoeksjournalisten. Dit geeft sowieso een originele draai aan het verhaal en zorgt voor een originele thriller. Die zeker genoeg mensen verstelt doet staan.

Ik weet dat ik weer een favoriete schrijver aan mijn lijstje kan toevoegen. En hoop dan ook dat John Winkel niet te lang op zich laat wachten met een volgend boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ziva
Auteur: John Winkel
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 340
ISBN paperback: 9789491875496
ISBN E-book: 9789491875557
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Ik mag van LetterRijn één exemplaar van Ziva verloten. Lees er alles over in het blog “Winactie John Winkel – Ziva“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge