Joel C. Rosenberg – De ontsnapping

In de aanbiedingsfolder van Kokboekencentrum zagen we het oorlogsboek ‘De ontsnapping’ staan. Na de korte inhoud gelezen te hebben, was ik enthousiast en heb ik de uitgever een mailtje gestuurd en we kregen al snel een positief antwoord. Rond de verschijningsdatum viel er dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Kokboekencentrum dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jean Luc Leclerc, predikant in Le Chambon, Zuid-Frankrijk, krijgt steeds vaker gevluchte Joden aan de deur die ten einde raad om hulp vragen. Jean-Luc wordt de leider van een veilige haven voor duizenden ontheemden. Maar dan wordt hij gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij de joodse verzetsman Jacob Weisz leert kennen. Jean-Luc en Jacob zetten alles op alles om te ontsnappen en het westen te bereiken. De ogen van de geallieerden moeten geopend worden voor de gruwelijke waarheid, voor dat het voorgoed te laat is.

De cover

Op de cover zie je een kamp met een bewakingstoren, hierbij lopen twee personen midden over het veld. Deze twee silhouetten zijn voor mijn gevoel Jean-Luc en Jacob. Op de voorgrond staat prikkeldraad. Onder de titel staat de tekst ‘Een Joodse verzetsman en een predikant ontvluchten Auschwitz om de wereld te waarschuwen’. Dit boek viel mij meteen op en ik zou het dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Joel C. Rosenberg zelf een nazaat van gevluchte Joden, is een internationaal vermaard auteur. ‘De ontsnapping’ stond weken achtereen in de ‘New York Times’ bestsellers list.

Het verhaal

Jacob Weisz is Joods en als Hitler aan de macht komt in Duitsland besluit zijn oom Avi hem wegwijs te maken in het verzet. Echter zijn vader wil hier niets van weten en vindt dat Jacob en Avi gewoon moeten afwachten en zich rustig moeten houden. Als op een nacht aan de deur geklopt wordt en de nazi’s aan hun deur staan op zoek naar Avi worden Jacobs vader en moeder vermoord. Jacob slaat op de vlucht en gaat op zoek naar Avi. Uiteindelijk weet Avi hem te vinden en ze gaan samen naar België waar ze zich bij het verzet aansluiten. Bij een verzetsactie komt Jacob in een transport naar Auschwitz terecht en komt op die manier in Auschwitz terecht. Dankzij hulp van een van de gevangenen op het transport weet hij onder een andere naam het kamp binnen te komen. En probeert hij zo goed mogelijk te blijven leven. Er is in Auschwitz ook een verzet actief en Jozef wordt benaderd om zich aan te sluiten. Ze vinden dat de geallieerden op de hoogte moet worden gesteld van de misstanden in de vernietigingskampen en besluiten hiervoor te ontsnappen. Na enkele pogingen van andere gevangenen besluiten Jean-Luc en Jozef te vluchten. Het is tijd dat de geallieerden de ogen worden geopend en de gruwelijke waarheid onder ogen zien.

Mijn mening

Joel C. Rosenberg is vooral bekend vanwege zijn spannende avonturen- en spionageboeken. ‘De ontsnapping’ is zijn eerste historische roman. En ondanks dat hij zelf in zijn nawoord aangeeft dat dit het moeilijkste boek om te schrijven is, heeft hij voor mijn gevoel wel een dijk van een boek neergezet. Hij weet het gevoel van de gevangen in Auschwitz perfect over te brengen.

In het begin van het boek, is het verhaal geschreven alsof het een spannend verhaal moet worden, met de acties die het verzet gaat ondernemen, en de manier waarop hij omschrijft hoe dominee Leclerc mensen opvangt die op de vlucht zijn. Echter vanaf het moment dat Jacob in de trein opgesloten wordt, wordt de toon anders in het verhaal en merk je dat Rosenberg ook zijn gevoel meer laat spreken. Ik merkte onder het lezen dat Rosenberg zich echt verdiept heeft in de geschiedenis en de ontsnappingen die echt plaats gevonden hebben in Auschwitz.

Ondanks dat ik al heel veel over de holocaust gelezen heb, of het nu verzonnen verhalen of waargebeurde verhalen zijn, kwam ik nu toch weer dingen tegen die ik nog niet wist, of wellicht vergeten was. Zo vond ik het uitzonderlijk dat familieleden brieven kregen van familie die al gevangen zat in Auschwitz, waarbij ze lovend moesten zijn over Auschwitz, maar waar ze verkapte waarschuwingen in verwerkten, om hun familie te waarschuwen. Maar ook dat de Hongaarse Joden zoveel later naar Auschwitz werden gebracht en meteen naar de gaskamers geleid werden. Dit had wellicht voorkomen kunnen worden als de geallieerden eerder hadden geweten wat er voor gruwelijkheden zich afspeelden in de kampen en hier ook naar gehandeld hadden.

Dit is een boek wat mij zeker nog lang bij zal blijven, vooral ook vanwege de verbazing van Jacob dat Jean-Luc Leclerc als katholiek in Auschwitz terecht gekomen is en hij hier echt versteld van stond, terwijl het voor Jean-Luc vanzelfsprekend was om zijn medemens te helpen zoals zijn geloof hem ook vertelde. En ik denk dat dit nog steeds een actueel thema is, waardoor oorlog heden ten dage nog steeds bestaat… Het verschil in geloof, al hoop ik dat er nooit meer iemand als Hitler opstaat, die een hele bevolkingsgroep uit wil roeien. Als je van oorlogsboeken houdt… Kan ik je alleen maar zeggen ga dit boek lezen…

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-ontsnapping

Gegevens van dit boek:
Titel: De ontsnapping
Auteur: Joel C. Rosenberg
Uitgever: Kokboekencentrum
Vertaald door: Connie van de Velde
Aantal pagina’s paperback: 464
ISBN paperback: 9789023961048
Prijs paperback: € 17,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge