Jobien Berkouwer – Zomermeisjes

Zomermeisjes
Informatie die te lezen is op de achterflap: De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk moet tot haar grote teleurstelling aan de slag bij het korps Twente – ver weg van waar het volgens haar allemaal gebeurt. Ze wordt gek van verveling, totdat tijdens een slepende nachtdienst ineens het lijk van een tienermeisje wordt gevonden in een afgelegen hutje in het bos. Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje onderdeel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en staat te trappelen om aan haar eerste echte zaak als profiler te beginnen. Door de mannelijke collega’s binnen het korps, die haar specialisme met grote scepsis bekijken, wordt ze echter behoorlijk tegengewerkt.
Dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden. En moeten haar collega’s wel naar haar luisteren.

Zomermeisjes is een zenuwslopende psychologische thriller over het werk van een jonge profiler die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt.

De kaft laat een meisje in een bos zien met slecht weer. Het geeft me meteen een onheilspellend gevoel.

Het boek 69 hoofdstukken die best kort zijn wat ik zelf altijd best prettig vind. De schrijfstijl is makkelijk te volgen zonder moeilijke woorden.

Het verhaal gaat over Lot, een Amsterdamse die na op een advocatenkantoor gewerkt te hebben, zich aangemeld heeft voor de politie academie en als profiler aan de slag gaat in het stille Twente. Ze voelt zich niet echt op haar plek, omdat haar taken vooral staan uit saaie klusjes als paarden invangen en dergelijke. Totdat tijdens een nachtdienst een melding binnen komt van de vondst van een lijk van een tienermeisje. Lot wil hier meteen naar toe en voelt dat dit een zaak voor haar is. Als ze op het plaats delict komt weet ze al snel dat dit het werk zou kunnen zijn van een seriemoordenaar. haar leidinggevende, Leo, ziet echter niet veel in haar werk als profiler en vind dat ze maar gewoon mee moet werken met de rest. Net als een groot deel van haar collega’s. Profiler is wat vreemds en dat kennen ze niet in Twente. Daarnaast hebben een aantal collega’s de instelling dat een vrouw aan het aanrecht thuis hoort.

Als er echter een 2e lijk gevonden wordt, moeten collega’s Lot toch gelijk geven wat betreft haar beweringen over een seriemoordenaar. Zijn ze nog op tijd voor een nieuw slachtoffer valt?
Dit thrillerdebuut houdt je aandacht de hele tijd goed vast. Het is niet overal even spannend, maar door de korte zinnen en hoofdstukken blijft je aandacht steeds bij het boek. Het boek heeft 2 verhaallijnen. Aan de ene kant het verhaal waarbij Lot en haar Twentse collega’s opzoek gaan naar de dader  en de andere verhaallijn is het verhaal van een jongen die vanaf kleins af aan minderwaardig wordt behandeld door familie en vrienden, waardoor hij psychisch vast komt te zitten. Echter het blijft lang onduidelijk wie deze persoon is. Er komen een aantal personen in het boek langs, waar van je denkt die zou het kunnen zijn, maar dat is te voor de hand liggend. Ik vind het verhaal op deze manier erg goed in elkaar gezet.

Na dit debuut kijk ik echt wel uit naar een nieuw boek van Jobien Berkouwer, want dit smaakt naar meer.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zomermeisjes
Auteur: Jobien Berkouwer
Uitgever: A.W.Bruna uitgevers
Aantal pagina’s Paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 288
ISBN Paperback: 9789400507739
ISBN E-book: 9789044975475
Prijs Paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge