Jo Nesbø – Koninkrijk

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Cargo zagen wij dit nieuwe boek van Jo Nesbø staan. Het verhaal klonk goed dus hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik wilde graag kennis maken met deze nieuwste thriller van Jo Nesbø. Na een mailtje aan de uitgeverij ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden.
Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteit steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn eigen familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

De cover

Op de cover is heel veel te zien, onder andere een pad waar een Chevrolet, een schuur, en een persoon, op staan. Op de achtergrond is in de mist een berg te zien. De cover spreekt mij erg aan en maakt mij erg nieuwsgierig. Ik zou dit boek direct opgepakt hebben aan de hand van deze cover.

De auteur

Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste thrillerauteur uit Noorwegen. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 45 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Zijn werk wordt in meer dan 50 landen uitgegeven, is verschillende malen onderscheiden en diverse titels zijn verfilmd. Nesbø is voormalig profvoetballer, beurshandelaar en muzikant.

Het verhaal

Roy Opgard heeft het dorp, in de Noorse bergen, waar hij groot is geworden, nooit verlaten. Zijn broer Carl wist wel beter. Hij is zo snel hij de mogelijkheid kreeg vertrokken naar Amerika. Ze hadden het vroeger niet makkelijk. Hun vader was iemand van de harde hand, hij dacht altijd ‘Eerst wij, en dan de rest’. Ondanks dat Roy zijn broer altijd probeerde te beschermen dacht hij, net zoals de andere dorpsbewoners, dat ze Carl nooit meer terug zouden zien.
Als Carl, jaren later, plotseling weer opduikt in het dorp, met aan zijn zijde zijn mysterieuze vrouw, blijkt dat hij een plan heeft. Hij wil aan de rand van het bergdorp een luxehotel bouwen en zo het dorp op de kaart zetten. Niet iedereen is hiervan gecharmeerd en de verhoudingen in het stadje komen onder spanning te staan. Daar boven op worden de broers ook nog eens verdacht van verschillende dingen. Dit zorgt ervoor dat ze zich op alle mogelijke manieren moeten verdedigen tegenover de dorpelingen. Als klap op de vuurpijl wordt Roy ook nog eens verliefd op de vrouw van Carl. Roy moet ervoor zorgen dat hij alle ballen in de lucht weet te houden. Kiest hij voor zijn familie of de toekomst waar hij nooit van had kunnen dromen?

Mijn mening

Ik heb al veel goede verhalen over Jo Nesbø gehoord en ik was toch wel erg benieuwd naar deze auteur. Koninkrijk is het eerste boek dat ik van deze auteur lees en bij nieuwe auteurs ben ik toch wel altijd benieuwd hoe de schrijfstijl is en of de auteur mij weet te raken.

De proloog is al snel spannend en boeiend. Nesbø weet mij hiermee te raken en ik heb het gevoel dat ik snel verder moet lezen, want deze proloog is veelbelovend. Ik wil weten hoe het verder gaat en sla snel de bladzijde om.

Helaas werd het mij al snel duidelijk dat het verhaal te traag was voor mij. Ik kwam niet lekker in het verhaal en het duurde voor mijn gevoel te lang voor er iets gebeurde. Na zo’n 140 pagina’s werd het verhaal gelukkig wel iets spannender en wilde ik ook graag weten hoe het verhaal af zou lopen. Echter ook al werd het iets spannender, het verhaal werd er niet geloofwaardiger op, helaas. Zo heeft Roy allerlei verklaringen over de doden die op mij echt als onzin overkwamen. Ook werd er naar mijn gevoel te veel en te uitgebreid ingegaan op het verleden van de broers, waardoor ik op een bepaald moment zoiets had, nu weet ik het wel, ga nu maar verder met het verhaal. Hierdoor leer je de personages natuurlijk wel goed kennen, maar dit kwam voor mij niet ten goede aan het verhaal. Ook zorgde dit er regelmatig voor dat ik me echt door het verhaal heen moest worstelen.

De hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte, echter ik werd regelmatig afgeleid en moest dan soms weer even terug lezen waar ik gebleven was, hierdoor schoot ik ook niet echt op in het boek. Dit gebeurt mij niet snel en dat is voor mij een teken dat deze auteur mij helaas niet wist te raken.

Ik ben helaas geen fan van Nesbø en ondanks alle positieve berichten over deze auteur zal ik niet zo snel meer een boek van deze auteur oppakken om te gaan lezen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Koninkrijk

Gegevens van dit boek:
Titel: Koninkrijk
Auteur: Jo Nesbø
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Annelies de Vroom
Aantal pagina’s paperback: 512
Aantal pagina’s e-book: 512
Verteller luisterboek: Casper Gimbrère
Duur luisterboek: 17:03:28
ISBN paperback: 9789403108711
ISBN e-book: 9789403128818
ISBN luisterboek: 9789403146911
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge