Jo Claes – Het gevecht met de engel


Ik ontving van Uitgeverij De Fontein een persmail van het boek “Het gevecht met de engel” geschreven door Jo Claes. Dit boek is het tweede deel van de “Niet voor mietjes”- serie, waar ik deel 1 ook van gelezen heb. Dus ik hoefde me niet lang te bedenken. Dit tweede deel wilde ik ook heel graag lezen. Nadat ik gemaild had dat ik deze graag zou willen lezen, kreeg ik al vrij snel antwoord dat ik deze inderdaad mocht lezen. Ik wil Uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het gevecht met de engel is het tweede deel in de realistische avonturenserie Niet voor mietjes van Jo Claes.
Er komen twee nieuwe leerlingen in de klas: Linde en Soetkin, een tweeling, maar complete tegenpolen. Matthias vindt Linde erg aardig. Zijn vriendin Rani trekt vooral op met Soetkin.
Op school is een groot feest met onder meer een tekenwedstrijd waaraan Linde en Rani deelnemen. Wanneer vlak voor het feest een van de tekeningen verdwijnt, denkt Matthias dat Rani erachter zit.
Dan ontdekt Matthias waar de tekening verborgen is. Het maakt hem meteen verdacht. Er zit niets anders op dan een slim plan te beramen om de echte dader te ontmaskeren.

De cover

Op de cover zien we een jongen met een hoodie aan. Hij heeft de muts van zijn hoodie op, waardoor zijn gezicht niet te zien is. Ik gok dat dit Matthias is, aangezien hij bijna altijd een hoodie draagt. Achter de jongen zie je een lange gang. Ik denk dat dit de gang op school is. Het kleurgebruik van de cover geeft me het gevoel dat het tegen de avond is, en dit het licht van de schemering is. Dit vind ik erg goed bij het verhaal passen. De cover spreekt me erg aan, al zou ik het mooier gevonden hebben als je wel nog iets van een gezicht gezien had, nu lijkt het net of degene in de hoodie een spook is.

De auteur

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands. Hij schreef een aantal novelles en romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie.

Voor zijn debuut, de verhalenbundel De Stenen Toren  ontving Claes de Debuutprijs. In 2008 verscheen De zaak Torfs, de eerste misdaadroman met de Leuvense inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage. Voor het zevende deel in de reeks, De mythe van Methusalem, won Claes in 2014 de Knack Hercule Poirotprijs. Een jaar later werd het boek bekroond met De Gouden Strop 2015. De jury prees Claes voor zijn gebruik van een aantal klassieke elementen van de thriller, het intelligente verhaal, de spanning, en het met veel vaart en beeldend beschreven verhaal. Niet voor mietjes is zijn eerste jeugdthriller.

Het verhaal

In de klas van Matthijs komen twee nieuwe leerlingen, de tweeling Linde en Soetkin. Linde en Soetkin lijken qua karakter echter helemaal niet op elkaar. Het zijn elkaars tegenpolen. Matthias vindt Linde meteen aardig. Zijn vriendin Rani trekt veel op met Soetkin. Aangezien de school vijftig jaar bestaat is er een groot feest met onder andere een tekenwedstrijd. Zowel Rani als Linde besluiten hieraan mee te doen. Beide vallen in de prijzen, Linde wordt eerste en Rani tweede. Als vlak voor het feest de tekening van Linde verdwijnt, verdenkt Matthijs Rani. Hij gaat meteen op onderzoek uit. Op een bepaald moment ontdekt hij waar de tekening verborgen is… Hij moet nu een slim plannetje bedenken om de dader uit de tent te lokken, anders wordt hij dadelijk nog verdacht en dat wilt hij niet. Hij staat sowieso al niet zo goed aangeschreven bij de directeur. Lukt het hem om de echte dader te ontmaskeren?

Mijn mening

Ik was al erg te spreken over het eerste deel van de “Niet voor mietjes”- serie, dus ik was erg benieuwd of dit tweede deel me ook weer zo goed zou bevallen. Ik zat al vrij snel weer goed in het verhaal. Dit boek gaat eigenlijk over het nieuwe schooljaar van o.a. Matthijs, Rani en Dante, echter nu met twee nieuwe klasgenoten namelijk Linde en Soetkin. Aangezien Matthijs zich nog goed kan herinneren hoe het is om als nieuweling in een klas te komen ontfermd hij zich over Linde. Ook dit boek bevat weer een boodschap… Deze keer heeft Jo Claes het over het geweten. Dat je altijd last kunt krijgen van je geweten als je bepaalde dingen doet ten koste van anderen. Dit vind ik erg goed uitgedacht en passend in het verhaal. En zorgt voor dat het boek extra interessant is om te lezen. De hoofdstukken in dit boek zijn kort en het taalgebruik is eenvoudig, waardoor je ook tussendoor sneller een hoofdstukje kunt lezen, maar waardoor het boek ook interessant blijft voor jongeren die wat meer moeite met lezen hebben. Dit boek is wel een tweede deel uit een serie, maar is ook goed te lezen als je het eerste deel niet gelezen hebt. Maar ik denk dat het zonde is als je het eerste deel niet leest. 😉 Dus gewoon beide boeken lezen.

Houd je van een goede jeugdthriller die niet te moeilijk geschreven is, maar waar wel genoeg spanning aanwezig is? Dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Hieronder kun je al een gratis leesfragment lezen.

 

Gegevens van dit boek:
Titel: Het gevecht met de engel
Auteur: Jo Claes
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Aantal pagina’s Hardcover: 176
Aantal pagina’s E-book: 111
ISBN Hardcover: 9789026145513
ISBN E-book: 9789026145520
Prijs Hardcover: € 12,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Ik heb goed nieuws! Ik mag van Uitgeverij De Fontein éénmaal 1 ebook versie van “Het gevecht met de engel” verloten onder mijn volgers. Wil je er kans op maken? Lees dan mijn topic “Winactie Ebook Jo Claes – Het gevecht met de engel“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge