Jo Claes – Een leugen, wit als sneeuw

Nadat we in de catalogus van uitgeverij Houtekiet zagen dat er een nieuw deel van de ‘Niet voor mietjes’-serie zou verschijnen, werden we nieuwsgierig. We hebben deze serie tot nog toe met veel plezier gelezen. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord terug en niet veel later viel het boek dan ook door de brievenbus. Hier willen wij uitgeverij Houtekiet hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is januari, het tweede trimester van het schooljaar begint. De klas van Matthias, Rani en Dante krijgt een nieuwe leraar Nederlands, een erg jong iemand die op een heel losse manier lesgeeft. Hij straft niet, leerlingen mogen hem met de voornaam aanspreken, taken hoeven niet op tijd te worden afgegeven…

Maar al snel komen er klachten van ouders. De leerlingen letten niet op in zijn les en krijgen nauwelijks leerstof. Onderdruk van de directie verandert de nieuwe leraar van methode en wordt streng. Heel streng.

En dan gebeurt er iets bizars: de ouders van een meisje dienen een klacht in tegen de leraar en hij wordt voorlopig geschorst. Mathias, Rani en Dante vermoeden dat hun klasgenoot liegt en willen dat bewijzen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tot Matthias met een geweldig plan op de proppen komt.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen van de ‘Niet voor mietjes’-serie. Hierdoor zou deze cover mij zeker opgevallen zijn. Door het speelse gebruik van de letters springt de cover er naar mijn gevoel extra uit.

De auteur

Jo Claes is vooral bekend door de misdaadreeks rond Thomas Berg, maar hij is in vele genres thuis. Sinds enkele jaren schrijft hij ook spannende boeken voor jongeren. ‘Een leugen wit als sneeuw’ is het vijfde deel in de reeks ‘Niet voor mietjes’.

Het verhaal

Na de kerstvakantie krijgt de klas van Matthias, Rani en Dante een nieuwe leraar Nederlands. Hij is nog erg jong en hij geeft op een erg losse manier les. De leraar straft niemand en de leerlingen mogen hem met zijn voornaam aanspreken, taken hoeven niet op tijd af te zijn, want dan krijgen ze met gemak een herkansing voor de volgende les.

Maar al snel gaan de ouders zich beklagen. De leerlingen letten niet op en ze krijgen nauwelijks leerstof. Onder druk van de directie verandert de leraar zijn gedrag en wordt opeens streng. Heel erg streng.

En dan gebeurt er iets bizars: De ouders van een van de meisjes van de parallelklas dienen een klacht in tegen de leraar en hij wordt tijdelijk geschorst. Matthias, Rani en Dante komen er al snel achter wat er gebeurd zou zijn, maar twijfelen aan de klacht en denken dat hun klasgenoot en het betreffende meisje liegen. Maar hoe kunnen ze dat bewijzen? En dan komt Matthias met een geweldig plan voor de dag.

Mijn mening

Dit is het vijfde deel in de ‘Niet voor mietjes‘-serie en ook al is deze serie gedacht voor jeugd tussen 10 en 14 jaar. Ik vind het ook nog altijd erg leuk om deze serie te lezen. De drie hoofdpersonages zijn ondertussen echt vertrouwde personen geworden en je hebt het gevoel alsof je weer even bij ze komt logeren als je het boek gaat lezen.

Deze keer zijn niet Matthias, Rani of Dante in de problemen, maar er zit een leraar in de problemen. En ondanks dat de jongeren ook niet blij zijn met de veranderingen kunnen ze zich niet voorstellen dat de klacht echt is. Omdat zij niet tegen onrecht kunnen, gaan ze op zoek naar een oplossing. Ze zijn niet blij met de grote verandering in lesgeven van de leraar, maar dat hij op deze manier weg moet zit ze ook niet lekker. Ze gaan op zoek naar een oplossing dat ze kunnen bewijzen dat de leerling gelogen heeft. Maar dit is nog niet zo makkelijk. Want hoe bewijs je dit? Ook in dit boek krijg je onder het lezen, meteen wat extra leerstof die vooral voor jongeren handig is. In dit geval gaat het o.a. over enkele spreekwoorden en de betekenis ervan. Dit laat je ook als volwassenen weer even nadenken. Ook gaat het over liegen en leugentjes om bestwil en hoe vaak je toch net niet de waarheid verteld of even iets weglaat om iemand niet te kwetsen. Claes laat je onder het lezen nadenken over dit soort dingen en ik denk dat het de jongere lezers wellicht bewust maakt waar ze al snel de waarheid verdraaien en dan hoeft het niet eens heel ernstig te zijn.

Uiteindelijk weten Matthias, Rani en Dante toch tot een oplossing te komen waarmee ze de leugenaar op geraffineerde manier kunnen ontmaskeren, maar is er dan toch nog een leugentje om bestwil? En is een leugentje om bestwil wel altijd zo wit als gedacht wordt? Of kun je hier toch makkelijker iemand mee kwetsen dan dat je denkt. Dit vijfde deel van de ‘Niet voor mietjes’-serie die je goed laat nadenken over hoe snel er een leugentje om bestwil gemaakt wordt en of het dan wel echt een leugentje om bestwil is, of dat je ondertussen toch iemand onbedoeld kwetst.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Een-leugen-wit-als-sneeuw

Gegevens van dit boek:
Titel: Een leugen, wit als sneeuw
Serie: Niet voor mietjes
Auteur: Jo Claes
Uitgever: Houtekiet
Aantal pagina’s paperback: 176
Aantal pagina’s e-book: 176
ISBN paperback: 9789089249623
ISBN e-book: 9789089249630
Prijs paperback: € 17,99
Prijs Luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge